Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO și FOTO: Podul de la Vadu Roșca – Lucrările deficitare realizate în anii ’80 stau la baza prăbușirii parțiale

Lucrările deficitare realizate în anii 1979-1980 la podul peste râul Putna, de la Vadu Roșca, stau la baza prăbușirii parțiale a acestuia. Aceasta este concluzia trasă în urma expertizei realizate de Consiliul Județean Vrancea la culeea podului, prăbușită în urma viiturilor formate pe râul Putna în perioada 12-13 aprilie 2022. Rezultatele expertizei au fost prezentate joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Conform datelor prezentate de expertul Dumitru Diaconu, desemnat de Consiliul Județean Vrancea în acest caz, rezultă că la momentul construirii podului, mai exact la culeea care a căzut în urma viiturilor, au fost realizați doar trei piloți forați din cei șase minim obligatorii, stabiliți de normativele tehnice ale vremii. Mai mult, susține expertul, cei trei piloți nu erau finalizați nici ca armătură și nici ca și cantitate de beton. Acestea sunt principalele cauze care au făcut ca radierul podului să alunece patru metri de la poziția inițială, ceea ce a dus la dărâmarea uneia dintre cele două culei ale podului.

„Am constatat că sub acest radier erau doar trei piloți în loc de șase piloți, cum erau la celelalte elemente ale podului. Iar acești piloți nu aveau beton. Practic exista doar armătura și doar câteva elemente din beton. Aceasta a fost cauza care a dus la prăbușirea culeei Vadu Roșca. Dacă acești piloți ar fi fost armați, noi presupunem că podul nu ar fi căzut, ci s-ar fi dezgolit fundațiile dar ar fi rămas pe poziție urmând ca acesta să poată fi consolidat. Din cauza fenomenului meteo care a favorizat prăbușirea, a dus la dezgolirea acestor piloți forați care nefiind armați au făcut ca culeea să alunece în față și s-a produs acest fenomen de prăbușire. Acest pod este realizat în 1980 și are peste 40 de ani, iar durata normală de viață a unui pod este de 40-50 de ani. Deci, trebuie să ne așteptăm ca la acești ani să facem niște intervenții majore, reparații capitale, nu numai niște lucrări la cale, parapeți ci și la structura podului“, a explicat expertul Dumitru Diaconu.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat că urmează să fie finalizată și expertiza judiciară și i-a asigurat pe vrânceni și în special pe locuitorii din zonă că administrația județeană face toate demersurile pentru remedierea problemelor iar situația creată la Vadu Roșca trebuie să fie „învățătură de minte“ și în cazul realizării altor lucrări de infrastructură rutieră.

Poate fi un semnal de alarmă pentru ceea ce înseamnă viitoarele reabilitări. Suntem deja în cursul unor reabilitări pentru celelalte poduri și bineînțeles vom lua act de această situație. Dar vă asigur că toate lucrările se vor face așa cum trebuie ținând cont și de legislația în vigoare care la momentul acesta este greoaie. De aceea anunț și pe această cale că refacerea podului nu va fi atât de rapidă pe cât ne-am dori noi sau și-ar dori oamenii din zonă. Ar fi cea mai mare prostie acum să ne grăbim să facem podul“, a susținut președintele Cătălin Toma.

Acesta a adăugat că nu este vorba de această situație și la alte poduri reabilitate sau aflate în curs de reabilitare. „Nu trebuie să mergem pe principiul că dacă s-a lucrat într-un fel și proiectul a fost altfel, așa s-a întâmplat peste tot. Nu cred că înaintașii noștri au făcut toți ca la Vadu Roșca. Știți cum e, se întâmplă un accident, nu înseamnă că toți șoferii nu știu să meargă cu mașina. Dar acest accident care s-a produs ne atrage atenția că trebuie să fim mult mai precauți cu ceea ce înseamnă expertizarea și lucrările de consolidare la poduri“, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

În județul Vrancea există 112 poduri amplasate pe drumuri județene, care au fost construite înainte de 1989. Jumătate din acestea au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare. De reținut că tot pe drumurile județene din Vrancea, după 1989 au fost construite patru poduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?