Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO! Alegerile la Obștea Năruja vor avea loc pe 14 august

Obștea Năruja va organiza, pe 14 august, alegeri pentru desemnarea noii conduceri. Atunci vor fi aleși președintele, membrii Consiliului de Administrație și cei ai Comisiei de Cenzori. Data alegerilor a fost stabilită duminică, în ședința Adunării Generale, care a avut loc la Căminul Cultural din comună. Aproape 300 de membri obșteni au fost prezenți în sală, fiind asigurat cvorumul cerut de Statut, respectiv o treime din numărul membrilor obșteni. Printre deciziile luate ieri se numără și cea referitoare la organizarea de licitații publice pentru lemnul de la Obște, astfel fiind eliminate suspiciunile privind vânzări la prețuri aranjate.

În cadrul ședinței a fost votată și componența comisiei de validare a alegerilor. Aceasta a fost și cea mai disputată parte a ședinței. Inițial, președintele Obștii, Toader Popescu, a propus câteva nume, propuneri primite cu huiduieli de majoritatea din sală. Oamenii au cerut ca propunerile pentru comisie să fie făcute de oamenii din sală, care să voteze fiecare nume. A fost soluția agreată de oameni, care au fost de acord cu unele nume, altele primind doar câteva voturi. Au fost discuții și asupra condițiilor pe care ar trebui să le îndeplinească candidații însă majoritatea a fost de acord că trebuie respectat Statutul, unde sunt prevăzute criteriile minime. De asemenea, membrii obșteni au fost de acord că persoanele care vor să candideze au la dispoziție șapte zile pentru a depune cererile la Obște. Ulterior, acestea vor fi verificate de comisia de validare, pentru a vedea dacă sunt respectate condițiile din statut.

Întâlnirea organizată ieri la Căminul Cultural din Năruja a început cu peste o oră întârziere, față de ora anunțată inițial, pentru a da ocazia unui număr cât mai mare de membri obșteni să fie prezenți la ședință. La fel ca la ședințele anterioare, în acest timp, oamenii din Năruja, simpli membri obșteni, și-au exprimat nemulțumirile față de situația actuală de la Obște. Obștea nu este funcțională, are conturile blocate, deci nu poate folosi banii din contul bancar decât pentru salarii, impozite sau alte cheltuieli urgente; nu și pentru dividendele care trebuie plătite anual către membrii obșteni. Practic, la acest moment, cu mandatul expirat al vechii conduceri, cu alegeri contestate prin mai multe procese din instanță, activitatea de la Obștea Năruja este blocată. Situația se va schimba după 14 august, cănd va fi aleasă noua conducere a Obștii.

Reamintim că, în luna aprilie, au fost două încercări de a debloca activitatea de la Obște prin convocarea unei adunări generale extraordinare de către un grup de inițiativă care a strâns semnături de la 350 de membri obșteni pentru a-l determina pe președintele Obștii să vină în fața sătenilor și să le prezinte situația financiară. La ședințele organizate la Căminul Cultural din Năruja au fost prezenți peste două sute de săteni, care i-au cerut socoteală președintelui Toader Popescu pentru situația în care se află obștea din Năruja. Oamenii au cerut să li se spună cum au fost cheltuiți banii, care a fost volumul de lemn extras din pădure, care a fost prețul plătit pentru acesta. Au fost lansate și acuzații referitoare la plata lemnului adus la membrii obșteni, unde prețul de 150 lei/mc ar fi fost stabilit prin negociere directă, nu la o licitație unde să fie acceptată cea mai mică valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?