Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Strugurii ceasla sunt de masă sau de vin? Autoritățile s-au răzgândit, podgorenii pierd subvenția

Strugurii din soiul Chasselas sau ceasla, cum spun podgorenii vrânceni, nu au fost introduși pe lista aprobată de Ministerul Agriculturii pentru programul de susținere a strugurilor de masă. Absența acestui soi de strugure a redus numărul de producători de struguri din Vrancea care ar fi putut beneficia de subvenția acordată prin acest program de sprijin. Eliminarea acestui soi de strugure i-a nemulțumit pe producători, care au arătat că, în anii 2000, soiuri precum Chasselas dore și Chasselas roz erau înregistrați ca struguri de masă în Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 225/2006 privind aprobarea Zonării soiurilor nobile de viţă-de-vie roditoare admise în cultură în arealele viticole din România. În schimb, acum sunt considerați struguri de vin, fără să fie înscriși în caietele de sarcini pentru vinuri DOC. 

Evidențele Direcției Vrancea arată că, până la termenul limită, s-au înscris în acest program 320 de producători de struguri din județ, cu o suprafață de peste 602 hectare cu struguri. Urmează verificarea cererilor pentru a vedea dacă soiurile de struguri trecute în cereri corespund cu cele aprobate de Ministerul Agriculturii. Programul este simplu, pe principiul introdus prin programul Tomata. Producătorii de struguri de masă vor primi un ajutor financiar de 1200 euro pentru fiecare hectar cultivat. Plata ajutorului către fermieri se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Acești bani vor fi acordați pentru plantații cu struguri de masă pentru o suprafață de minimum 1.000 mp și maximum 10 hectare. Adică o sumă minimă de 120 euro și un maxim de 12000 euro, proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Una dintre condiții este ca producția de struguri de masă obținută și vândută să fie de minim 6000 kg/ha. Banii vor fi plătiți beneficiarilor într-o singură tranșă, în anul 2022. De exemplu, dacă un proprietar de vie are o suprafață de 1000 mp cu struguri de masă, atunci poate primi 120 euro dacă vinde minim 600 kg de struguri, adică 10% din producția minimă la hectar. Vânzarea strugurilor trebuie dovedită cu documente precum bonuri, facturi sau file din carnetul de comercializare.

Ministerul Agriculturii a stabilit procedura pentru evaluarea producției de struguri de masă. O procedură complexă, în care va trebui măsurată suprafața parcelei de vie, va fi calculat numărul de butuci la hectar și stabilită greutatea medie a unui strugure. Conform procedurii legale, stabilirea numărului de butuci cu rod la hectar se realizează prin folosirea unei formule care ține cont de distanța între rânduri, distanța între butuci pe rând și numărul mediu de goluri la hectar. Determinarea numărului mediu de struguri pe butuc se realizează prin numărarea strugurilor de pe 1-2% din butucii existenți pe parcelă. Butucii de control sunt stabiliți prin tehnica distribuirii pe diagonală. Greutatea medie a unui strugure se determină prin alegerea vizuală a unui ciorchine de mărime medie de pe fiecare butuc de control, detașarea și cântărirea acestuia. „La nivel de parcelă agricolă, producția medie de struguri pentru masă pe butuc se calculează prin înmulțirea numărului de struguri cu greutatea medie a unui strugure. Producția de struguri pentru masă la nivel de parcelă agricolă se determină prin înmulțirea numărului de butuci/parclă cu producția medie de struguri pentru masă pe butuc”, se arată în procedura aprobată de Ministerul Agriculturii. 

Sursa foto: paradisverde.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?