Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VIDEO! Obștenii vor alegeri pentru conducerea Obștii Năruja

Obștea Năruja va convoca o nouă Adunare generală pentru duminică, 24 iulie, la care urmează să fie stabilită data organizării alegerilor la care va fi aleasă noua conducere. Peste 200 de membri obșteni au fost prezenți, ieri, la Adunarea Generală convocată de conducere obștii după ce membrii obșteni au protestat două zile în comună și au cerut deblocarea activității. Numărul de obșteni prezenți ieri a fost însă insuficient pentru a asigura cvorumul cerut de Statut și a fost stabilită o nouă ședință pentru duminica viitoare. Atunci, conform aceluiași Statut, va fi suficient să fie prezenți doar o treime din membrii obșteni, adică circa 300 de persoane pentru îndeplinirea cvorumului și luarea unor decizii care să ducă la deblocarea activității de la Obște. Chiar dacă mulți oameni au fost nemulțumiți că trebuie să mai vină la o Adunare, aceasta este o procedură necesară și care arată importanța pe care o are fiecare obștean în luarea unor decizii. Întâlnirea organizată ieri la Căminul Cultural din Năruja a început cu aproape o oră întârziere, față de ora anunțată inițial, pentru a da ocazia unui număr cât mai mare de membri obșteni să fie prezenți la ședință. În acest timp, oamenii din Năruja, simpli membri obșteni, și-au exprimat nemulțumirile față de situația actuală de la Obște. Obștea nu este funcțională, are conturile blocate, deci nu poate folosi banii din contul bancar decât pentru salarii, impozite sau alte cheltuieli urgențe; nu și pentru dividendele care trebuie plătite anual către membrii obșteni. Practic, la acest moment, cu mandatul expirat al vechii conduceri, cu alegeri contestate prin mai multe procese din instanță, activitatea de la Obștea Năruja este blocată.

„Cu ce suntem noi vinovați și nu ne primim drepturile? Stați la masă, vă împăcați și găsiți o soluție”, a spus unul dintre bărbații care așteptau să înceapă ședința. Soluția pentru blocajul de la obște rămâne convocarea unor alegeri pentru alegerea noii conduceri, alegeri care să nu mai fie contestate și care ar permite funcționarea Obștii, dar și plata dividendelor. Stabilirea datei alegerilor nu era trecută pe ordinea de zi a ședinței de ieri, iar Ionel Saulea i-a reproșat acest lucru președintelui Toader Popescu. În fața celor 200 de membri obșteni, acesta a anunțat că, la următoarea ședință, va fi modificată ordinea de zi anunțată inițial și va fi stabilită o dată pentru organizarea alegerilor la Obște, conducerea având mandatul expirat din februarie 2021. Inițial, pe ordinea de zi se afla prezentarea unei dări de seamă asupra activității Consiliului de Administrație al Obștii pentru 2021, raportul comisiei de cenzori, bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2022 precum și discuții despre situația în care se află Obștea Năruja.

Reamintim că, în luna aprilie, au fost două încercări de a debloca activitatea de la Obște prin convocarea unei adunări generale extraordinare de către un grup de inițiativă care a strâns semnături de la 350 de membri obșteni pentru a-l determina pe președintele Obștii să vină în fața sătenilor și să le prezinte situația financiară. La ședințele organizate la Căminul Cultural din Năruja au fost prezenți peste două sute de săteni, care i-au cerut socoteală președintelui Toader Popescu pentru situația în care se află obștea din Năruja. Oamenii au cerut să li se spună cum au fost cheltuiți banii, care a fost volumul de lemn extras din pădure, care a fost prețul plătit pentru acesta. Au fost lansate și acuzații referitoare la plata lemnului adus la membrii obșteni, unde prețul de 150 lei/mc ar fi fost stabilit prin negociere directă, nu la o licitație unde să fie acceptată cea mai mică valoare. O soluție pentru deblocarea situației de la Obște a fost propusă la acea adunare de Ionel Saulea. „Ne dăm cu toții demisia și Adunarea Generală stabilește un comitet care să se ocupe de Obște până la organizarea alegerilor. Să fie un moment zero de la care să dezvoltăm obștea”, a explicat Ionel Saulea. Totuși, pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar, Adunarea Generală din aprilie nu a fost statutară. De altfel, era greu să fie realizat cvorumul pentru că susținătorii lui Toader Popescu, deși au fost prezenți în sală, nu au vrut să semneze lista de prezență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?