Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

FOTO: Controale în Piața Moldovei din Focșani! Tarabe părăsite de comercianții fără documente

Unii comercianți din Piața Moldovei și-au părăsit tarabele de frica amenzilor aplicate de inspectorii care verifică documentele pentru legumele și fructele comercializate în centrul municipiului Focșani. Controalele au început în urmă cu câteva zile, iar comercianții care știau că nu au toate documentele legale nu au revenit la mesele închiriate. Chiar dacă este un sezon de vârf pentru comercializarea fructelor și legumelor, comercianții preferă să piardă banii pentru închirierea meselor decât să riște o amendă de câteva mii de lei pentru că nu au acte pentru pepenii sau roșiile puse la vânzare. Cei mai fericiți de aceste controale sunt producătorii corecți, cei care au vânzări mai mari în această perioadă. „Acum două zile au început controalele cu OPC, Direcția Agricolă și au început să închidă mesele. Ieri au fost mai puțini, astăzi sunt mai mulți cei care nu au venit. Este mai bine pentru mine, am avut vânzări mai bune în aceste zile”, ne-a spus un producător de roșii.

Verificările din Piața Moldovei sunt realizate de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, ai Direcției Agricole. Aceștia verifică documentele celui care vinde la tarabă, dacă este producător agricol sau comerciant, dacă vinde produse înregistrate în atestatul de producător, dacă are carnet de comercializare pentru produsele vândute. În cazul comercianților care sunt PFA sau societate comercială se verifică certificatul de înregistrare dar și documentele de proveniență a mărfii. Cei care vând la tarabe sunt informați asupra condițiilor legale pe care trebuie să le respecte dacă vor să vândă în Piață dar sunt aplicate și amenzi dacă sunt constatate abateri grave. De exemplu, a fost aplicată o amendă de trei mii de lei pentru un producător care nu avea fila din carnetul de comercializare pentru produsele aduse în piață. Practic, nu avea document de proveniență a mărfii.

Controalele mixte în Piața Moldovei au fost dispuse de prefectul Nicușor Halici în urma unei ședințe a Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice care a avut loc la Prefectura Vrancea. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut derularea acestei campanii de verificare a conformității și trasabilității legumelor și fructelor comercializate în piețele vrâncene. În cadrul Comitetului consultativ, a fost reclamată situația din piețe vrâncene, cu mulți comercianți care nu au toate documentele pentru produsele aflate la vânzare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?