Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Adunare generală extraordinară la Obștea Năruja după două zile de proteste

Obștea Năruja va organiza o Adunare generală extraordinară după două zile de proteste ale oamenilor din comună. Adunarea generală extraordinară a fost convocată la solicitarea unei cincimi din membrii obșteni și va avea loc în data de 17 iulie, la ora 11, la Căminul Cultural din Năruja. Membrii obșteni au protestat două zile la sediul Obștei din Năruja și au cerut explicații pentru blocajul de la Obște. Însă nu au avut cu cine să vorbească. Abia miercuri, președintele Obștei, Toader Popescu a semnat procesul verbal însoțit de tabelele cu semnături ale membrilor obșteni care au cerut convocarea Adunării generale. În cadrul Adunării generale extraordinare din 17 iulie se va prezenta o dare de seamă asupra activității Consiliului de Administrație al Obștei pentru 2021, raportul comisiei de cenzori, bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2022 precum și discuții despre situația în care se află Obștea Năruja. În anunț nu este trecută însă data organizării alegerilor pentru conducerea Obștei, care are mandatul expirat din februarie 2021. 

La acest moment, în urma alegerilor organizate anul trecut și a proceselor din instanță, activitatea de la Obștea Năruja este blocată. Practic, obștea nu mai poate achita decât impozite, salarii și cheltuielile urgente. S-a ajuns în această situație deoarece mandatul președintelui Toader Popescu a expirat în 23 februarie 2021. În luna aprilie au fost două încercări de a debloca activitatea de la Obște prin convocarea unei adunări generale extraordinare de către un grup de inițiativă care a strâns semnături de la 350 de membri obșteni pentru a-l determina pe președintele Obștii să vină în fața sătenilor și să le prezinte situația financiară a asociației. Oamenii au arătat că, după alegerile de anul trecut, au fost deschise șapte procese pe rolul instanței de judecată. Între timp, pentru că nu au fost făcute la timp actualizări la bancă, Obștea nu poate folosi banii din contul bancar decât pentru salarii, impozite sau alte cheltuieli urgente. Nu pentru dividendele care trebuie plătite anual către membrii obșteni. Practic, la acest moment, în urma alegerilor organizate anul trecut și a proceselor din instanță, activitatea de la Obștea Năruja este blocată. 

La ședințele organizate la Căminul Cultural din Năruja au fost prezenți peste două sute de săteni, care i-au cerut socoteală președintelui Toader Popescu pentru situația în care se află obștea din Năruja. Oamenii au cerut să li se spună cum au fost cheltuiți banii, care a fost volumul de lemn extras din pădure, care a fost prețul plătit pentru acesta. Au fost lansate și acuzații referitoare la plata lemnului adus la membrii obșteni, unde prețul de 150 lei/mc ar fi fost stabilit prin negociere directă, nu la o licitație unde să fie acceptată cea mai mică valoare. O soluție pentru deblocarea situației de la Obște a fost propusă de la acea adunare de Ionel Saulea. „Ne dăm cu toții demisia și Adunarea Generală stabilește un comitet care să se ocupe de Obște până la organizarea alegerilor. Să fie un moment zero de la care să dezvoltăm obștea”, a explicat Ionel Saulea. Totuși, pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar, Adunarea Generală din aprilie nu a fost statutară. De altfel, era greu să fie realizat cvorumul pentru că susținătorii lui Toader Popescu, deși au fost prezenți în sală, nu au vrut să semneze lista de prezență. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?