Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Interviu cu Francesca Emilia Boubătrîn, șefa promoției 2022 de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi‟ Focșani

Atunci când depui pasiune iar învățatul nu reprezintă o corvoadă, apar și rezultatele. Șefa promoției 2022 de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi‟ Focșani se numește Francesca Emilia Boubătrîn, o tânără născută și crescută în Italia până în anul 2019. A venit la Focșani la sfârșitul clasei a IX-a, când părinții ei, după 25 de ani în care au locuit în Italia, s-au hotărât să revină în țară. Până la momentul mutării definitive în România, Francesca venea aproape în fiecare vacanță de vară la bunicii din Gologanu „și de aceea știu să vorbesc bine în română‟. „Mi-a fost puțin teamă la început, când ne-am mutat. Am crezut că voi repeta anul, dar nu a fost așa. Îmi aduc aminte că prima oră pe care am avut-o la liceu, în țară, a fost de Istorie și doamna dicta, iar eu scriam așa cum auzeam, fără diacritice. Cu timpul, am reușit să mă integrez‟, adaugă adolescenta.

Pe lângă profesorii care au ajutat-o să se acomodeze la liceul din Focșani, Francesca este foarte mulțumită de faptul că toți colegii au întâmpinat-o „frumos‟ și nu au făcut-o să se simtă marginalizată. Comparând anii de studiu din Italia cu cei din România, tânăra spune că sunt câteva diferențe, mai ales la Matematică, „unele exerciții fiind mai grele aici, decât acolo‟. Cu toate acestea, în cei trei ani de liceu petrecuți la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi‟ Focșani, Francesca nu doar că a reușit să se obișnuiască cu noile materii și metode de predare, dar a ajuns și șefă de promoție. „Când m-a suant doamna dirigintă, Cristina Gheorghe, profesoară de română, și mi-a spus că sunt șefă de promoție, am rămas șocată. Nu mă așteptam, dar sunt mândră de mine că am reușit. Părinții, când au auzit, au fost foarte fericiți și mândri de mine că am ajuns până aici deși nu se așteptau având în vedere că am venit din Italia‟, mai spune Francesca.

Cu gândul la o carieră în Poliție

Depășind emoțiile de la proba scrisă la Limba și literatura română, și cu un pas mai aproape de finalul sesiunii iunie-iulie 2022 a examenului de Bacalaureat, Francesca se gândește din ce în ce mai mult la facultate. „Aș vrea să mă duc la București, la Academia de Poliție pentru că încă de mică mi-a plăcut ideea de a deveni polițistă. Acum vedem ce-mi rezervă viitorul. Aștept să trec Bac-ul cu bine‟. Totodată, adolescenta speră ca părinții ei să fie în continuare mândri de ea și de alegerile făcute în ceea ce privește facultatea, și să o susțină „așa cum au făcut-o până acum‟.

Profesorilor le mulțumesc foarte mult pentru că m-au ajutat să ajung unde sunt acum, că m-au susținut și m-au lăudat tot timpul și asta cumva m-a făcut să mă simt mândră și să o duc până la capăt tot așa. Iar colegilor le doresc să aibă un viitor cât mai strălucit, să se ducă la facultate, să nu stea acasă, să-și continue studiile pentru că, dacă vrei să ajungi cineva, trebuie să te dezvolți‟, conchide Francesca.

O felicităm pe Francesca Emilia Boubătrîn pentru rezultatele obținute și-i dorim mult succes la Bacalaureat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?