Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

PNL și USR s-au „dedulcit” cu posturi la CUP Salubritate, astfel că au decis și majorarea tarifelor la gunoi și salubrizare stradală

După nenumărate proiecte legate de tarifele practicate de CUP Salubritate care au „picat” în ședințele Consiliului Local Focșani, din varii motive și în diverse forme, ieri s-a decis ca prețurile să fie majorate. Cu câteva excepții, care au privit amendamente și ceva discuții făcute de prima mână a liberalilor focșăneni – mai bine spus om de încredere al lui Ion „Grindă” Ștefan, a fost liniște și pace. Pe ordinea de zi au fost discutate și au trecut proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării tarifelor pentru activitatea de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și similare în municipiul Focșani, precum și cel privind modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului local al municipiului Focșani nr. 542/2017 privind aprobarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare stradală în municipiul Focșani, cu modificările și completările ulterioare, ambele inițiate de primarul Cristi Valentin Misăilă.

Una din explicațiile votului „pentru” dat de majoritarii PNL și USR este la vedere. După ce majoritarii s-au bătut cu pumnul în piept că nimic nu îi preocupă mai mult în viața aceasta decât bunăstarea focșănenilor, de aici și reticența în a aproba noile tarife, orice îndoială le-a pierit fix acum, când în Consiliul de Administrație al CUP Salubritate au apărut 2 membri în plus. Ca să nu se supere nimeni, cei doi nu au fost adunați chiar dintr-o mare de necunoscuți, ci i-a recomandat carnetul de partid. Unul este Neculai Tănase, președinte al PNL Focșani, rămas aproape pe drumuri de când a fost dat afară din funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și a rămas doar șef peste Agenția Teritorială ARR Vrancea. Al doilea, Petruț Lupu, este un economist fost candidat pe locul 4 pe listele USR PLUS la Consiliul Local Focșani la alegerile din 2020, iar în octombrie fusese numit, provizoriu, în CA-ul defunctei SC Parking Focșani SA. Așa că, în acest moment, Consiliul de Administrație al CUP Salubritate are un președinte și nu doi membri, ci patru. Totul s-a decis pe 10 iunie, în Adunarea Generală a Acționarilor, urmând ca din 14 iunie, să fie numiți „în funcția de administratori neexecutivi provizorii în Consiliul de Administrație al CUP Salubritate SA, pe o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii pentru motive temeinice până la maxim 6 luni sau până la definitivarea procedurilor de recrutare și selecție pentru administratorii neexecutivi, următoarele 2 persoane: Lupu Petruț – membru; Tănase Neculai – membru”.

La aceeași dată, printr-o altă hotărâre AGA, s-a hotărât că „indemnizația lunară fixă a administratorilor neexecutivi provizorii ai CUP Salubritate SA va fi echivalentă cu de o dată media pe ultimele 12 luni al câștigului salarial mediu brut din ramura de activitate Cod CAEN 38 – Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, activități de recuperare a materialelor reciclabile (…)”. De menționat că abia ce fusese modificat cuantumul indemnizației, pe considerentul de a se face economie, astfel că suma ajunsese undeva la aproximativ 2.000 de lei, net. S-a făcut economie din scăderea indemnizațiilor membrilor deja existenți în CA. Și probabil nici nu au fost presiuni pentru a se face loc celor doi „new entry”, care vin să balanseze un pic economia. Sigur nu e nicio legătură că, imediat după aceste două numiri PNL-isto USR-iste, proiectele privind modificarea tarifelor practicate de CUP Salubritate a venit aproape „de la sine” în CL Focșani. Nu chiar în forma propusă, ci cu amendamente.

Un amendament a venit din partea social democratului Radu Nițu, care a propus modificarea articolului care viza data aplicării noilor tarife, respectiv 1 iunie. Consternare pe chipul doamnei viceprimar USR Alexandra Tătaru, care nu a înțeles chiar din prima – și nici din a doua – că plătim gunoiul pe luna din urmă. Cât vom plăti concret s-a stabilit tot printr-un amendament, propus de consilierul PNL Victor Dumitru, anume 16,7 lei. Până să fie votate aceste amendamente, în discuție a intervenit și Ana Maria Dimitriu, care a spus în clar, pe live, că într-adevăr și-au făcut loc cei doi membri noi în Consiliul de Administrație, aparent pentru a rezolva problema prețului la gunoi. Problemă care însă, potrivit explicațiilor CUP Salubritate, nu ține de vreun factor uman, ci de majorarea prețurilor carburanților sau de creșterea costurilor cu forța de muncă.

Voiam să îmi dați cuvântul înainte pentru a putea cumva amâna acest lucru, în sensul că aceste proiecte fiind și domnul primar în ședință on-line să le poată retrage de pe ordinea de zi, pentru că dânsul este inițiator. Datorită… din cauza faptului.. de fapt, că nu e datorită, datorită faptului… din cauza faptului că, de ieri, pe site-ul CUP Salubritate s-a urcat noua componență a Consiliului de Administrație, din trei persoane s-a ajuns la cinci. Este vorba despre un coleg din Partidul Național Liberal, domnul Nicu Tănase, și din partea USR domnul Lupu Petruț, dacă nu mă înșel. Și aș fi preferat cumva, în perioada aceasta, de preluare de mandat, dumnealor să aibă acces la diverse informații de acolo, să ni le aducă la dispoziție și ulterior să putem analiza situația financiar-contabilă de acolo. Și îl rog pe domnul primar, dacă are bunăvoință, să retragă aceste două proiecte de pe ordinea de zi”, a spus viceprimarul liberal Dimitriu, a cărei doleanță nu a fost luată în serios nici măcar de colegii săi. De ce, ar fi o explicație în răspunsul primarului, care a intervenit din on-line. „Nu am să dau curs solicitării președintelui Forței Dreptei din municipiul Focșani, județul Vrancea, a cărui reprezentant în Consiliul Local este doamna Dimitriu. Pentru că știu, de fapt astea sunt alte discuții. Am văzut ce cere domnul Ion „Grindă” Ștefan. Și nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă. Așa că, vă rog doamna viceprimar, lăsați demagogia la o parte și fiți ancorată în realitatea zilelor în care trăim, când prețul motorinei a ajuns la aproape 10 lei la pompă. Tot ceea ce am propus este doar pentru a face în așa fel încât să avem continuitate în ceea ce privește serviciul de colectare a gunoiului menajer de la populație”, a atras atenția Cristi Valentin Misăilă. În discuție a intervenit și consilierul Cristian Zîrnă, din on-line, deși până la urmă a dat un vot „pentru” atât pentru amendamente, cât și pentru proiecte. Iar votul a fost aproape unanim, toți consilierii, indiferent de partid, votând „pentru”. Mai puțin doamna viceprimar Dimitriu, care s-a abținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?