Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: „Toleranță zero“ la nivelul Prefecturii Vrancea, pentru situații precum cea a pacientei transportată cu o ambulanță fără medic

Prefectul Nicușor Halici solicită intervenția Corpului de Control de la Ministerul Sănătății pentru a clarifica cazul din 31 mai, când o pacientă de 57 de ani, bolnavă de cancer, a fost trimisă de la Spitalul Județean Sf. Pantelimon cu o ambulanță fără medic la Spitalul Clinic de Pneumo-ftiziologie Iași.

„Prefectul Nicușor Halici i-a chemat la ordine pe toți cei implicați în incidentul din data de 31 mai 2022”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii, care precizează că „Halici a solicitat încă din data de 2 iunie 2022 o informare din partea SAJ Vrancea pentru a putea avea o imagine cât mai clară a ceea ce s-a întâmplat în acea zi”.

Au prezentat explicații despre acest caz directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Iuliana Mircea, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, dr. Vasile Costin, managerul general al SAJ Vrancea, Stela Oceanu și director medical al Spitalului Județean Focșani, dr. Mihai Dumitrescu.

Prefectul Nicușor Halici a precizat ieri că va solicita prezența Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătății astfel încât să fie stabilite „exact circumstanțele producerii acestui incident și persoanele care se fac vinovate de proasta gestionare a cazului”. „La nivelul Instituției Prefectului Vrancea este „toleranță zero“ pentru astfel de situații, iar viețile oamenilor nu pot fi puse în pericol mai ales că existau variante de rezervă care să excludă astfel de situații”, mai arată comunicatul citat.

Prefectul Nicușor Halici a precizat că nu își dorește în niciun fel să intervină în deciziile doctorilor curanți, dar „apreciază ca anormală decizia de a pune în risc viețile unor oameni”. „Lucrurile nu pot rămâne așa! Cei care se fac vinovați de aceste situații să își asume. Eu am o responsabilitate, la fel ca și dumneavoastră. O să facem ordine! Nu vreau să am pe conștiință niciun om în orice situație ar fi. Nu purtăm fără rost aceste uniforme și avem sirene. Suntem o prioritate și trebuie să ne facem treaba ca atare. Aici nu ne jucăm!“, le-a spus prefectul Nicușor Halici cadrelor medicale în ședință.

Conform informațiilor oficiale, în 31 mai, o pacientă de 57 ani, cu cancer în stadiu terminal, trebuia transportată cu o ambulanță cu medic de la Focșani la un spital din Iași. În urma discuțiilor dintre Spital și Serviciul de Ambulanță s-a stabilit ca pe ambulanță să nu mai fie prezent și un medic. Starea pacientei s-a agravat însă pe drum și a fost nevoie de intervenția unui alt echipaj de ambulanță, cu medic.

Prefectul Halici a precizat, la finalul întâlnirii de ieri, că există câteva contradicții între ceea ce spun cei de la Serviciul de Ambulanță și cei de la Spital, motiv pentru care solicită prezența Corpului de Control. La momentul respectiv, la Ambulanță era un medic pe o ambulanță de tip 0 care intervine în situații de accidente majore însă puteau fi chemați medici de acasă pentru transportul pacientei. „Au fost discuții între directorul medical de la Ambulanță și medicul curant al pacientei în care să se convingă că pacienta nu ar avea nevoie de un medic pe ambulanță. Chiar dacă era în stare stabilă, având în vedere că este într-un stadiu terminal și nu știm câte zile mai poate trăi, starea i se putea schimba de la o oră la alta, lucru care s-a și întâmplat în timpul transportului și s-a văzut că a fost o decizie a directorului medical de a convinge medicul curant și de a schimba tipul de ambulanță și de transport al pacientei, cu ambulanță fără medic. Directorul medical și-a asumat culpa, a vrut să facă bine dar, din punctul meu de vedere, iar aceasta este o primă concluzie, era mai bine să fie transferată pacienta a doua zi, cu o ambulanță cu medic decât să fie transferată în ziua respectivă fără medic. Nu era o urgență să ajungă în acel moment la spitalul de transfer”, a mai spus prefectul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?