Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

FOTO: Preoția, o misiune specială. Interviu cu protopopul Oscar Frunză despre Taina hirotoniei

Preotul este puntea de legătură dintre om și divinitate și cel la care mulți dintre noi aleargă atunci când au o problemă. Pentru a afla care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze un tânăr care vrea să devină preot, dar și mai multe informații despre Taina hirotoniei, am stat de vorbă cu preotul Oscar Frunză, protopopul Protoieriei Focșani II. „Taina hirotoniei este una dintre cele șapte taine. Așa cum sunt așezate în cartea de slujbă, sfintele taine pot fi enumerate în ordinea următoare: botez, mirungere, spovedanie, taina sfintei euharistii sau împărtășania, preoția, nunta sau cununia și taina sfântului maslu”, spune pr. Oscar Frunză. 

Primii care pot observa dacă fiul lor are chemare spre misiunea preoțească sunt părinții, spune preotul. „Dacă există preocupare pentru respectarea rânduielilor bisericești, și dacă există dragoste față de Dumnezeu și față de biserica Lui, copilul respectiv poate fi îndrumat spre o școală teologică. Intenția va fi făcută cunoscută și preotului din parohia de care aparține care va avea un cuvânt de spus. Dacă preotul va observa că firea tânărului nu este potrivită pentru un viitor preot, îl poate sfătui să aleagă o altă carieră. Dacă preotul va constata că tânărul este potrivit pentru a urma o școală teologică, îi va da o recomandare scrisă și va fi îndrumat către seminarul teologic”, mai spune pr. Oscar Frunză.

Tinerii din Vrancea care vor să urmeze un seminar teologic trebuie să știe că „sunt fii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ca atare, sunt îndrumați să se îndrepte către Seminarul Teologic Ortodox «Chesarie Episcopul» – Buzău. De precizat că sunt cazuri speciale în care Arhiepiscopia, pentru motive întemeiate, acordă dispense, adică tinerii pot merge la un alt seminar teologic din țară”.

Ce probe de aptitudini susține un candidat la seminarul teologic?

Absolventul de clasa a VIII-a care, în urma discuției avute cu familia și cu duhovnicul, a hotărât să se înscrie la un seminar teologic, trebuie să știe că admiterea la seminar este asemănătoare cu cea de la o școală vocațională. „În ceea ce privește procedura de admitere la Seminarul Teologic Ortodox «Chesarie Episcopul» – Buzău, spre exemplu, proba orală presupune: verificarea dicției prin rostirea unei rugăciuni; motivarea alegerii unei unități de învățământ vocațional teologic; verificarea aptitudinilor muzicale prin intonarea unei cântări bisericești, intonarea unui cântec patriotic; verificarea auzului muzical prin luarea tonului după pian și prin intonarea gamei Do major, a arpegiului și a unor sunete din gamă, precum și verificarea simțului ritmic. Însă, mai multe informații despre procedura de admitere pot fi aflate consultând site-ul Seminarului Teologic din Buzău, http://www.seminarulteologicbuzau.ro/admitere.html”, spune pr. Oscar Frunză.

În cazul în care un elev de liceu vrea să se transfere la un seminar teologic, „de dorit ar fi ca un astfel de transfer să se realizeze în perioada vacanței de vară, înainte de începutul anului școlar”, spune pr. Oscar Frunză. Elevul în cauză „va da diferențe la obiectele pe care nu le-a făcut în liceul de unde provine. Cu cât transferul se va face mai târziu, cu atât efortul depus va fi mai mare”, mai adaugă preotul. De precizat că un viitor elev la seminar nu trebuie să aibă nota la purtare mai mică de 9. În ceea ce privește ținuta, elevii de seminar vor purta pantaloni negri, cămașă de culoare albă sau bleu, tunică neagră cu guler înalt și pantofi negri. 

Preotul Oscar Frunză mai spune că elevii de la seminar vor sta la internat, iar învoirile „cu siguranță nu vor fi acordate în fiecare săptămână”. De ce? Pentru că, la seminarul teologic, „programul de studiu se completează cu programul duhovnicesc care presupune prezența la biserică în zile de sărbătoare și de duminică și  participarea la diferite activități cu specific duhovnicesc. Elevii mai mari au și anumite îndatoriri privitoare la activitatea efectivă desfășurată în biserică. Unii ajută la altar, alții pregătesc cuvântul de învățătură pentru duminica respectivă. Toate acestea țin de stricta lor pregătire și este necesară prezența lor acolo și la sfârșit de săptămână”.

Absolventul de seminar teologic nu este obligat să urmeze o facultate cu profil teologic

Diploma de bacalaureat obținută de absolvenții seminarului teologic le oferă acestora posibilitatea de a se înscrie la ce facultate vor, nu neapărat la una cu profil teologic. „Față de seminar, la Facultatea de Teologie, lucrurile se diversifică, în sensul în care există secții de: teologie pastorală, teologie didactică, teologie asistență socială, teologie artă sacră. Studiile liceale nu sunt suficiente pentru a primi taina preoției. E obligatoriu ca studiile liceale să fie completate de studii de licență. Licența poate fi obținută pe diferite domenii. Ca să devii preot, trebuie să urmezi cursurile de teologie pastorală, celelalte secții îți dau posibilitatea să desfășori actvitate fie în învățământ, fie în domeniul  social-filantropic al bisericii, fie în domenii  care țin de arta sacră, cum ar fi pictură, mobilier bisericesc, arhitectură sau în alte domenii care au legătură cu viața bisericii”, spune pr. Oscar Frunză. 

Atunci când un absolvent de seminar teologic s-a hotărât să aplice pentru o facultate de teologie, trebuie să știe că va avea nevoie de o recomandare scrisă din partea preotului paroh sau a duhovnicului. „Procedura de admitere pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă «Iustinian Patriarhul» din București poate fi consultată accesând site-ul https://ftoub.unibuc.ro/admitere/studii-universitare-de-licenta/. Dosarul pentru admitere trebuie să conțină, printre altele, diploma de bacalaureat, certificatul de botez, adeverință medicală și binecuvântarea chiriarhului locului. În baza acestui dosar, candidatul primește binecuvântarea de a merge la Facultatea Teologică, următoarea etapă fiind înscrierea la examen”, spune pr. Oscar Frunză.

Absolvenții Facultății de Teologie care vor să devină preoți trebuie să susțină examenul de capacitate preoțească. „La examenul de capacitate preoțească se înscriu candidații care sunt căsătoriți și care au analizat foarte bine dorința de a deveni preot. Nu este obligatoriu ca examenul de capacitate preoțească să fie susținut imediat după absolvirea facultății, însă, indicat ar fi să nu fie susținut nici prea târziu. De ce? Pentru că activitatea într-un alt domeniu deja modifică caracterele, iar candidatului îi va fi mai greu să se plieze pe specificul activității pastorale”, adaugă pr. Oscar Frunză.

„Răspunderea pentru un viitor preot o poartă și părinții, și duhovnicul”

Preotul Oscar Frunză spune că pot fi hirotoniți absolvenții de licență, dar, de dorit ar fi ca respectivul candidat să aibă și studii universitare de master, astfel încât să aibă o pregătire temeinică pentru misiunea aleasă. „Răspunderea pentru un viitor preot o poartă și părinții, și duhovnicul, iar în momentul în care tânărul respectiv primește taina hirotoniei, răspundere mare poartă episcopul care-l hirotonește”, mai spune preotul. Tinerii care au promovat examenul de capacitate preoțească vor trebui ulterior să identifice o parohie în care și-ar dori să slujească. 

Astfel, „din vreme în vreme, se fac comunicări la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei cu privire la parohiile care se vacantează. Adică cele în care preoții își încetează activitatea fie în urma pensionării, fie în urma transferului, sau a altor motive administrative. Un tănâr poate fi hirotonit doar pe seama unei biserici. În momentul în care se vacantează un post, tânărul va fi anunțat cu privire la localitatea în care se află parohia și, după ce va socoti că parohia respectivă este potrivită pentru criteriile lui, tânărul va face cunoscută episcopului, în scris, dorința de a sluji acolo. Ulterior, episcopul va stabili data pentru desfășurarea celorlalte demersuri necesare”, mai adaugă pr. Oscar Frunză.

Taina hirotoniei este cuprinsă în slujba sfintei liturghii. Această taină presupune trei trepte: treapta diaconiei, treapta preoției și treapta arhieriei. „Tânărul va fi hirotonit în cadrul unei liturghii în treapta de diacon, urmând ca la o altă liturghie să fie hirotonit în treapta de preot pe seama bisericii pe care și-a ales-o”, mai spune preotul. În momentul în care candidatul primește taina hirotoniei în treapta de diacon, îmbracă pentru prima dată uniforma (reverenda), iar la momentul potrivit aceasta va fi completată cu „veșmintele preoțești în concordanță cu treapta pentru care a fost hirotonit”. Preotul Oscar Frunză mai spune că „nu pot fi hirotoniți toți absolvenții de Teologie”, pentru că „la fel ca în orice alt domeniu, își pot desfășura activitatea doar acolo unde biserica are nevoie de prezența unui preot”.

Responsabilitățile care apasă pe umerii unui preot sunt multe, însă, cei care aleg să urmeze această cale, știu că ajung să fie puntea de legătură dintre oameni și Dumnezeu. „Sfântul Apostol Pavel spune: «Orice arhiereu este luat dintre oameni și pus pentru oameni spre cele ale Lui Dumnezeu». Cu alte cuvinte, preotul nu este altceva decât un om pus să facă acolo slujire pentru oameni înaintea Lui Dumnezeu”, conchide pr. Oscar Frunză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?