Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO și GALERIE FOTO: Au început lucrările de reabilitare pe DN 2L Soveja – Lepșa. Prefectul Halici: Voi face toate demersurile pentru ca proiectul să fie finalizat

Lucrările de reabilitare a drumului DN 2L între Soveja și Lepșa au fost demarate, ieri, pe două porțiuni din cele două localități. Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a participat la predarea amplasamentului către constructor și a discutat în Soveja și Tulnici cu primarii Aurel Boțu și Ionuț Filimon, dar și cu reprezentanții instituțiilor implicate în derularea proiectului. În prima etapă vor fi efectuate lucrări pe două porțiuni de peste cinci kilometri. Peste un kilometru se va realiza la Soveja și încă patru kilometri la Lepșa, unde vor fi construite și două poduri, peste Lepșa și peste Lepșuleț. În a doua etapă vor fi realizate lucrările la tronsonul de mijloc, cu 10 kilometri în zona de pădure, de serpentine. Este cea mai dificilă porțiune a drumului. Aceasta se află în faza de realizare a proiectării deoarece presupune lucrări complexe pentru protecția și stabilizarea unor versanți.

Inițial, proiectul prevedea lucrările masive de consolidări însă necesarul de exproprieri ar fi dus la costuri mult prea mari și un timp de execuție mult prea mare. „Lucrarea este foarte complicată, de aceea trebuie să gândim de cinci ori și să facem o dată”, a explicat proiectantul lucrării. Structura drumului va fi formată din balast, piatră spartă, două straturi de asfalt, cu sistem de drenaj pentru colectarea apelor. Discuțiile de ieri au vizat rezolvarea problemelor cu rețelele de utilități, respectiv energie electrică, telecomunicații, rețele de apă și canalizare de pe traseul drumului. Acestea sunt în amplasament și trebuie relocate. În plus, proiectul se suprapune la Lepșa cu lucrările rețelele de apă și canalizare.

Prefectul Nicușor Halici a arătat că demersurile care au vizat realizarea acestui proiect au început în anul 2014, iar studiile inițiale au început în anul 2015 când ministru al Transporturilor era vrânceanul Iulian Matache. Lucrurile au trenat din cauza condițiilor impuse de ariile protejate, dar și de provocările pe anumiți versanți cu declivitate, care au tendința de alunecare, și acolo a fost nevoie de identificarea unor soluții și o înțelegere între specialiști. „Politica nu are legătură, aici trebuie să facem treabă! În ceea ce mă privește, voi face toate demersurile și eforturile care țin de mine ca reprezentat al Guvernului pentru ca proiectul să fie finalizat. Acest proiect este pentru români și nu are legătură cu alte lucruri”, a spus prefectul Nicușor Halici.

Reprezentantul Guvernului a explicat că, din păcate, a fost nevoie de opt ani de zile pentru ca reabilitarea acestui drum să treacă prin hățișurile birocrației românești. „E un drum anevoios care a început în 2004 când acest sector de drum, de la Tișița, de la DN2, care era un drum județean, a fost luat de Guvernul Năstase și inclus ca drum național. Lucrările pe acest drum au fost foarte grav afectate în 2005, pe secțiunea Coașa, pe care astăzi am predat-o ca amplasament pentru realizarea lucrărilor. Din păcate, din 2005, guvernele succesive nu au găsit resursele financiare, iar din 2014 au început pregătirile, primele constatări, când ministrul Transporturilor era vrânceanul Iulian Matache. Au urmat studii de prefezabilitate, de fezabilitate, proiectul tehnic și astăzi, execuția lucrărilor”, a spus prefectul Nicușor Halici.

Acesta a subliniat importanța reabilitării acestui drum care asigură legătura între zonele turistice Soveja și Lepșa. „Lucrarea este de o importanță foarte mare pentru că traversează una dintre cele mai frumoase zone împădurite din România și va contribui la dezvoltarea zonei turistice Soveja-Lepșa. Constructorii par dornici de a avea rezultate și a-și respecta termenele. Am avut discuții cu toate instituțiile implicate, mulțumesc autorităților locale, atât primarului de la Tulnici, Aurel Boțu și primarului de la Soveja, care au arătat deschidere și implicare pentru rezolvarea problemelor care țin de autoritatea locală ca și competență dar și instituțiilor din Vrancea, mă refer la Garda Forestieră, CUP, Electrică. Reprezentanții acestora au spus că vor face toate eforturile pentru ca acest drum să fie cât mai repede modernizat”, a precizat prefectul Nicușor Halici.

Câteva date concrete: 5 mai 2017, Consiliul Tehnico Economic al CNAIR aviza favorabil acest obiectiv de investiții; 5 septembrie 2017, MDRAP aviza favorabil studiul de fezabilitate pentru Modernizarea DN 2L Soveja – Lepșa; 5 iulie 2018, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici prin Hotărârea de Guvern 489; 14 decembrie 2018, a fost publicat pe SEAP contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor; decembrie 2021 – emiterea autorizației de construcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?