Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Acțiuni pentru protejarea sănătății și siguranței vrâncenilor în perioada Paștelui, aprobate la Colegiul Prefectural

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi a fost aprobat Planul comun de acţiuni ce vor fi întreprinse în judeţ pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, în perioada Sărbătorilor Pascale.

Conform Planului aprobat în ședința condusă de Prefectul Nicușor Halici, în toată perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale vor fi efectuate verificări prin echipe mixte ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea și Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

Deja în județ au demarat acțiuni pentru combaterea comerțului ilicit cu animale vii, carne și produse din carne, inclusiv controale în trafic, în târguri și piețe agroalimentare, până acum nefiind depistate neconformități. În această perioadă, acțiuni vor fi întreprinse și în colaborare cu cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Județului Vrancea, în ceea ce privește asigurarea și menținerea ordinii și siguranței publice, a măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor.

Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor va fi permisă doar în perioada 9 – 16 aprilie 2022 (înainte de Paștele Catolic) și în perioada 9 – 23 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui Ortodox), în unitățile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, însă în cazuri excepționale se poate realiza și în locuri organizate în condițiile legii și amenajate temporar. Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar-veterinar în aceste locuri revine DSVSA, însă doar dacă există solicitări scrise din partea primăriilor.
În ceea ce privește comercializarea cărnii de miel, loturile scoase la vânzare trebuie să provină din abatoare, să aibă certificate sanitar-veterinare și să poarte marcă de sănătate de formă ovală.

Reguli stricte sunt și în ceea ce privește comercializarea ouălor și a produselor lactate, a peștelui și a altor produse alimentare.

● Și, în acest context, prefectul Județului Vrancea a atras atenția asupra faptului că există o alertă cu salmonella, motiv pentru care trebuie o atenție sporită, astfel încât sănătatea vrâncenilor să nu fie periclitată din cauza unor produse neconforme.

● În același timp, prefectul a arătat că informațiile trebuie diseminate în continuare tuturor autorităților locale și instituțiilor publice care au responsabilități. Totodată, Nicușor Halici a subliniat că primăriile din județ trebuie informate din nou în ceea ce privește amenajarea unor spații pentru sacrificarea mieilor, în condițiile prevăzute de lege, mai ales acolo unde sunt piețe și târguri – dat fiind că până acum nu au existat solicitări, iar mâine este termenul limită.

sursă foto și text: Instituția Prefectului Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?