Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Constantin Păpușneac: Pompierii reprezintă totul pentru mine. Aici este familia mea, aici este casa mea

Astăzi vom afla povestea lui Constantin Păpușneac, șofer în cadrul Stației de Pompieri Panciu încă din anul 1998. Deși ar fi trebuit să iasă la pensie, Constantin Păpușneac a solicitat să mai rămână în sistem „până la împlinirea vârstei de 67 de ani‟ spunând că: „nu-mi vine să mă despart de tot ce am construit și realizat aici‟. În cei aproximativ 24 de ani de activitate în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea, Constantin Păpușneac spune că, deși a ocupat postul de șofer, a participat efectiv la stingerea incendiilor, și chiar a intrat la propriu în foc pentru a salva un om.

După ce am absolvit Școala Profesională de Electromecanici auto și șoferi la Câmpulung Muscel, am fost repartizat la Autobaza Panciu a I.T.A. În 1977, la 20 de ani, am făcut armata la Grupul de Pompieri Focșani. După două săptămâni în care am stat în unitate, am fost trimis la specializare pe mașini grele la Chiscani, în județul Brăila. După ce m-am întors de la specializare, am încadrat autospeciala șefului de stat major. Deși șeful de stat major m-a sfătuit să rămân în armată, la vremea aceea am hotărât să aleg un alt parcurs profesional, așa că în 1979 m-am angajat la o societate din Panciu care se ocupa cu transportul de lemne‟, povestește Constantin Păpușneac. În perioada în care a lucrat la respectiva societate, vrânceanul spune că a activat și ca pompier voluntar la primăria orașului Panciu.

În urma cutremurului din 4 martie 1977, „clădirea Grupului de Pompieri Focșani s-a dărâmat, iar noi, soldații, împreună cu cadrele am pus umărul la reconstruirea noii clădiri în care astăzi își desfășoară activitatea Detașamentul de Pompieri Focșani‟, mai spune Constantin Păpușneac.

În timpul activității mele am participat la mii de misiuni, și ușoare, dar și grele‟

În 1998 a fost înființată Stația de Pompieri Panciu, iar Constantin Păpușneac a fost printre primii angajați. Vrânceanul spune că primul comandant pe care l-a avut la Panciu a fost colonelul Flaviu Chiscop, actualul inspector șef al ISU Vrancea. „Pot spune că împreună cu domnul colonel Flaviu Chiscop am construit la propriu Stația de Pompieri Panciu. Deși am împlinit 66 de ani și ar fi trebuit să ies la pensie, am solicitat să mai rămân până la vârsta de 67 de ani în sistem tocmai pentru că nu-mi vine să mă despart de tot ce am construit și realizat aici‟, spune Constantin Păpușneac.

Când vorbește despre meseria sa, lui Constantin Păpușneac îi strălucesc ochii de bucurie. Iubește ceea ce face, îmbracă cu mândrie haina militară și îi face plăcere să ofere un sfat colegilor mai tineri. „Acum, dacă m-aș mai naște încă o dată, m-aș duce la școala de subofițeri de pompieri și m-aș face pompier fără să stau pe gânduri. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Pompierii reprezintă totul pentru mine. Aici este familia mea, aici este casa mea. Atunci când sună alarma, nu pot sta, particip la misiuni cot la cot cu colegii‟, mai spune vrânceanul.

Întrebat fiind dacă, în acești ani de activitate, a existat o misiune care l-a impresionat într-un mod anume, fără să stea pe gânduri, Constantin Păpușneac a răspuns: „da, incendiul de la Soveja în care au ars 31 de case. S-a întâmplat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mi se face pielea de găină și acum când mă gândesc. Era o imagine infernală. Dintr-o parte în alta nu puteam să mergem decât pe burtă. Am stat trei zile acolo. A fost o adevărată tragedie. Și tot în același an, au ars alte 17 case, tot la Soveja, dar nu-mi mai aduc aminte cauza. În timpul activității mele am participat la mii de misiuni și ușoare, dar și grele. Acestea de la Soveja au fost însă de mare amploare ‟.

La începutul carierei, vrânceanul spune că a intrat efectiv în flăcări pentru a salva un bătrân imobilizat la pat. „Atunci am acționat din timpul liber. Am văzut că era un incendiu la o locuință, iar în interior am aflat că se află o persoană imobilizată la pat. Eram îmbrăcat în civil. M-am udat din cap până în picioare și am intrat în casă pe burtă. Bătrânul era căzut după pat. Altă dată, în timp ce eram la pescuit, am văzut că o tânără care se afla cu un grup de prieteni la scăldat, a fost împinsă în joacă de cineva în apă și nu a mai ieșit. Am sărit imediat în apă și am salvat-o. Mi s-a întâmplat și să fiu în pericol în timpul misiunilor, dar nu a fost nimic grav. Majoritatea misiunilor la care am participat au fost frumoase pentru că, atât timp cât faci ceea ce-ți place, nimic nu ți se pare imposibil‟, povestește Constantin Păpușneac.

Cu toate că în cea mai mare parte a timpului, profesia de pompier este solicitantă și stresantă, ea vine la pachet și cu multe satisfacții profesionale și personale. „Pentru devotamentul depus în asigurarea ordinii publice‟, în 2000, Constantin Păpușneac a primit din partea președintelui României de la acea vreme, Emil Constantinescu, Medalia Națională „Pentru Merit‟ în clasa a III-a. Anul acesta, Constantin Păpușneac a fost desemnat „Pompierul Lunii Februarie – 2022‟ în semn de apreciere pentru întreaga activitate. Constantin Păpușneac spune că nu se aștepta să primească această diplomă și că este onorat să facă parte din familia ISU Vrancea.

Mesaj pentru tânăra generație

Curajul și devotamentul sunt principalele calități ale unui bun pompier, consideră Constantin Păpușneac. Tinerilor care vor să urmeze cariera de pompier, vrânceanul le spune că „este o profesie frumoasă, haina militară este frumoasă și ai șansa să aduni multe povești pe care să le spui la bătrânețe nepoților. Să fii pompier presupune să ai mult curaj, să fii devotat meseriei pe care o practici, să-ți placă ceea ce faci și s-o faci cu drag. Tototdată, un bun pompier poți deveni dobândind calitățile tehnice prin antrenament continuu și prin participarea la multe intervenții‟.

Colegilor pompieri, Constatin Păpușneac le dorește să fie „sănătoși, să aibă forță de muncă, mult curaj, iar misiunile la care participă să aibă un final fericit‟. Cu toate că-i va fi greu să „agațe în cui‟ haina militară, după pensionare, Constantin Păpușneac spune că va fi disponibil „cu un sfat și chiar cu ajutor personal pentru colegii mei, dacă aceștia îmi vor solicita sprijinul‟.

Îl felicităm pe Constantin Păpușneac pentru întreaga carieră și-i dorim multă sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?