Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Minunile lui Gheorghiță Anton de la Golești

Astăzi vom afla povestea lui Gheorghiță Anton. În vârstă de 30 de ani, el este beneficiar al Centrului de tip familial „Sfânta Maria‟ din Golești. Cu ajutorul pânzei de iută, boabelor de cafea, sârmei, sforii și diferitelor semințe, Gheorghiță Anton reușește să realizeze tablouri 3D și mici opere de artă pe care, uneori, le și vinde în cadrul diferitelor expoziții organizate de centru. „Gheorghiță este un tânăr care beneficiază de serviciile centrului nostru din 2003. În prezent, tânărul păstrează legătura cu mama, tata și frații și, uneori, de sărbători sau cu ocazia zilelor aniversare, merge în familie. La centru, el și-a descoperit o aptitudine, lucrează la sala de terapie în sfoară, boabe de cafea, sac de iută, sârmă și diferite semințe. Face tot felul de lucrări pe care, de-a lungul timpului, le-am expus și au fost vândute‟, spune Sorin Atomulesei, șeful de centru.

Din cauza neajunsurilor financiare și a probemelor din familie, Gheorghiță Anton a ajuns la centrul în anul 2003, loc care i-a devenit acasă. „Atunci când l-au adus în centru, părinții au invocat motive financiare. Aveau mai mulți copii și nu aveau condiții necesare. Între timp, părinții lui s-au despărțit din cauza neînțelegerilor, iar mama s-a recăsătorit‟, povestește Sorin Atomulesei. Deși s-au încercat „mai multe reintegrări în familie‟, din cauza problemelor de sănătate cauzate de „sindromul imunodeficienței dobândite, Gheorghiță nu s-a putut adapta și a rămas în centru. Gheorghiță trebuie să aibă un regim alimentar special și să respecte un anume tratament. Are nevoie de foarte multă odihnă, de liniște și de un mediu cât mai ferit de stres. La sala de terapie, Gheorghiță se liniștește. Acolo, ajutat de psihologul nostru Alina Badiu, și-a descoperit această abilitate de a realiza lucrări despre care am făcut vorbire‟, mai spune Sorin Atomulesei.

În ceea ce fac eu, contează foarte mult răbdarea și imaginația‟

Bufnițe, pisici jucăușe, vaze cu flori 3D, mori de vânt, căsuțe și chiar instrumente muzicale, toate prind viață în mâinile lui Gheorghiță. Cu toate că pentru mulți dintre noi câteva boabe de cafea, puțină sfoară și un pistol de lipit nu par a avea legătură între ele, cu ajutorul videoclipurilor sau pozelor pe care le găsește pe internet, Gheorghiță Anton reușește să creeze mici opere de artă care înfrumusețează nu doar pereții centrului de la Golești, ci și birouri sau locuințe ale diferitelor persoane care i-au cumpărat lucrările. „Am descoperit această pasiune pe internet. Mi-am dorit să fac ceea ce vedeam pe internet și am reușit. Aveam 21 de ani când am început să lucrez, prima dată quilling, o tehnică prin care, din hârtie, făceam tablouri cu Iisus și Arsenie Boca. Apoi am spus că trebuie să schimb, să fac altceva, și am descoperit aceste tablouri pe care le fac din boabe de cafea, semințe, sârmă, sfoară și pânză de iută‟, povestește Gheorghiță Anton.

Zilnic, Gheorghiță vine la sala de terapie și lucrează sârguincios. În funcție de modelul ales și dimensiunile stabilite, un tablou sau o lucrare este gata în câteva zile sau o săptămână. Atunci când vinde un tablou, Gheorghiță Anton este fericit. „Mă simt foarte fericit că le place oamenilor ceea ce fac. La mine contează răbdarea și imaginația, și contrează să-mi placă și mie ceea ce fac, nu doar oamenilor. Trebuie să te concentrezi la lucrarea respectivă ca să-ți iasă. Dacă nu-ți place, te oprești‟, mai spune tânărul.

Atunci când merge la familie, lui Gheorghiță îi place să le ofere cadou rudelor câte o lucrare de-a sa, și spune că familia îi apreciază munca, spunându-i chiar că are „mâini de aur‟. Pe oamenii care vor să-i cumpere lucrările, și pe cei care vor să învețe să lucreze cu boabe de cafea și sfoară, Gheorghiță îi așteaptă la centru, „să vadă și munca pe care o depunem la aceste lucrări‟.

Șeful centrului spune că, „în toți acești ani, la Gheorghiță am observat o mai multă încredere, o stimă de sine mai ridicată, este mai liniștit și mai calm. De-a lungul timpului, am observat foarte multe schimbări în bine datorită acestei terapii. Gheorghiță este un tânăr exemplu, are relații bune cu toți colegii și cu salariații centrului. Chiar și-a exprimat dorința de a se perfecționa în domeniul acesta al artei‟.

Recunoscător pentru ajutorul pe care-l primește în fiecare zi, Gheorghiță Anton spune că „centrul este foarte frumos, avem un director foarte de treabă care ne ajută foarte mult. Aici este ca o familie. În centrul ăsta am fost crescut și mă simt bine‟. Recent, Gheorghiță Anton a participat la o expoziție organizată de Centrul Cultural Vrancea cu ocazia Mărțișorului în Piața Unirii din Focșani și spune că i-a plăcut foarte mult atmosfera și a primit multe aprecieri din partea oamenilor care s-au oprit fie să-i admire lucrările, fie să le cumpere. La expoziție au fost aduse și lucrări ale celorlalți tineri talentați din cadrul centrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?