Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Condiții speciale pentru sacrificarea mieilor înaintea Sărbătorilor Pascale

Crescătorii de animale care vor să vândă miei pentru masa de Paște trebuie să îi sacrifice într-un abator autorizat sau într-un spațiu amenajat temporar, sub supraveghere sanitar veterinară. Ca în fiecare an, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea va putea autoriza spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor însă doar la solicitarea primăriilor sau Prefecturii și cu respectarea condițiilor de igienă și supraveghere sanitar veterinară. Conform anunțului ANSVSA, funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 9-23 aprilie (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00. „Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar veterinar în locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării sau prefecturi și numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU, stabilite de legislația sanitară veterinară”, se arată în informarea oficială, care precizează că, în aceste puncte temporare de sacrificare, „responsabilitatea privind garantarea siguranței alimentelor revine DSVSA și autorităților locale”.

În aceste condiții este greu de crezut că vreo primărie din Vrancea își va asuma înființarea unui asemenea spațiu de sacrificare a mieilor. De asemenea, inspectorii veterinari au demarat o serie de controale pentru a urmări respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?