Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

FOTO: Șah – Memorialul Eugen Găureanu, ediția I

La împlinirea unui an de la decesul maestrului naţional la şah Eugen Găureanu, a fost organizată competiţia de şah „MEMORIALUL EUGEN GĂUREANU”, pentru a-l readuce în amintirea iubitorilor de şah pe cel care peste patru decenii a fost cel mai bun şahist vrâncean. Au fost organizate două turnee: A) un turneu de o zi pentru şahiştii legitimaţi neconsacraţi sau în curs de consacrare şi pentru şahiştii nelegitimaţi avansaţi şi B) un turneu pentru şahiştii nelegitimaţi iniţiaţi sau în curs de iniţiere, turneu aflat încă în desfăşurare. Pe primul loc la Turneul A s-au clasat trei jucători, la egalitate de puncte: Kalinin  Nikita, Andrei  Ioan-Alexandru şi Toia Filip-Andrei.

Peste puţin timp, pe 7 aprilie, se va împlini un an de la decesul binecunoscutului şahist vrâncean Eugen Găureanu, primul maestru naţional la şah din judeţul nostru. Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea, Clubul Sportiv Municipal Focşani 2007, Clubul Sportiv Olimp Şah Focşani, cu sprijinul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Vrancea şi al Smart School Soare, au organizat prima ediţie a competiţiei şahiste „Memorialul Eugen Găureanu”. A fost o decizie pe deplin justificată având în vedere că timp de peste patru decenii „nea Găurică” a fost liderul de necontestat în şahul vrâncean. De asemenea, a contat foarte mult numărul încă mare de prieteni,  colaboratori şi admiratori ai maestrului, cărora era firesc şi necesar să li se  readucă în memorie numele celui care a constituit un model, un pisc spre care au aspirat şi a fost în toată ţara un simbol al Focşaniului şi al  Vrancei.

Au fost organizate două turnee: A) un turneu de o zi pentru şahiştii legitimaţi neconsacraţi sau în curs de consacrare şi pentru şahiştii nelegitimaţi avansaţi (prima grupă valorică) şi B) un turneu pentru şahiştii nelegitimaţi iniţiaţi sau în curs de iniţiere (a doua grupă valorică), turneu aflat încă în desfăşurare.

Turneul A s-a desfăşurat într-o singură zi, şah rapid, opt participanţi, turneu  Robin (fiecare cu fiecare). Nivelul tehnic al partidelor a fost unul promiţător.  Pe primul loc la acest turneu s-au clasat trei jucători, la egalitate de puncte,  fără posibilitate de departajare, conform criteriilor stabilite la începutul concursului: Kalinin Nikita, Andrei Ioan-Alexandru şi Toia Filip-Andrei. Pentru a nu se schimba regulile jocului, nu s-au mai introdus alte criterii, şi au fost declaraţi toţi trei câştigători ai primei ediţii a memorialului.  

Pe locul al patrulea s-a clasat oarecum surprinzător Costea Alexandru-George, născut în anul 2014, clasat înaintea unor şahişti mai mari. El, la această competiţie de  şah, ca şi la precedent competiţie  „FĂURAR” când,  de asemenea, a obţinut rezultate peste aşteptări, a fost iniţial înscris la Turneul B (a doua grupă valorică) pe care în ambele competiţii le-a câştigat, dar a fost invitat şi la Turneul A al avansaţilor. Rezultatele sale, de la ambele competiţii, l-au  propulsat în prima grupă valorică şi începând cu următoarea competiţie va juca numai înTurneul A. Acest lucru s-a întâmplat cu cinci luni în urmă şi cu Săpunaru Emilian, născut tot în 2014, când, datorită progreselor realizate în timp relativ scurt, acesta a fost promovat în prima grupă valorică alături de mai  „bătrânii” cu trei, patru, cinci sau mai mulţi ani. Sunt în continuare dorite noi astfel de promovări. 

Pe jucătorii din a doua jumătate a clasamentului Turneului A îi vom nominaliza în ordine alfabetică: Homan Ivan, Săpunaru Dimitrie, Săpunaru Emilian şi Subţirelu David. Turneul  B,  deşi  a  început înaintea Turneului  A, va dura mai mult pentru a  da  posibilitatea să joace toate partidele şi jucătorii care participă mai rar la pregătiri, după care va urma pentru ambele turnee festivitatea de premiere la care este programată o surpriză.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?