Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Cătălin Toma: Consiliul Județean Vrancea susține sănătatea – fonduri pentru funcționarea Spitalului Județean și investiții pentru modernizarea mai multor secții

În condițiile în care în ultimii ani, dar și în prezent, sistemul public de sănătate românesc se confruntă cu dificultăți de finanțare, pe fondul pandemiei COVID și, mai recent, din cauza creșterii accelerate a prețurilor la alimente și utilități, asigurarea de către Ministerul Sănătății a fondurilor necesare Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani este insuficientă. Acest fapt a dus la un impas în ultimele săptămâni în ceea ce privește asigurarea alimentelor pentru pacienții internați, dar și dificultăți la plata facturilor pentru utilități. În acest context, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a precizat că sprijinul constant pe care l-a oferit în ultimii ani pentru funcționarea optimă a celui mai mare spital din Vrancea va continua și în 2022. Asta în condițiile în care Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” nu se află în subordinea administrației județene, ci ”în curtea” Ministerului Sănătății.

Concret, anul trecut Consiliul Județean Vrancea a sprijinit financiar Spitalul Județean pentru funcționarea în bune condiții și pentru menținerea și creșterea calității actului medical. În plină pandemie, au fost alocați către spital 4,5 milioane de lei, bani care au rezolvat numeroase probleme ale unității spitalicești.

Pentru anul 2022, Consiliul Județean Vrancea a prevăzut în buget alocarea sumei de 1.000.000 lei, în primă fază, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare a Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani. Pentru primul trimestru din acest an a fost deja virată suma de 400.000 lei în contul Spitalului. Pentru trimestrul II din acest an sunt prevăzute fonduri de 400.000 lei, iar pentru trimestrul III alți 200.000 lei. Aceste sume sunt extrem de necesare, banii urmând să fie folosiți pentru tot ceea ce presupune cheltuieli materiale și de întreținere ale Spitalului. „Înțeleg că sunt probleme inerente vremurilor prin care trecem, dar cu siguranță vom găsi calea legală astfel încât să susținem acest spital. Din partea Consiliului Județean a fost mereu susținere totală și așa va fi și în continuare. Spitalul Județean nu este în subordinea Consiliului Județean, dar este al nostru, al vrâncenilor și vom găsi soluții pentru ca pacienții să nu aibă de suferit”, a declarat Cătălin Toma.

Peste 20 milioane de lei, investiții în modernizarea secțiilor Spitalului Județean

În prezent, Consiliul Județean susține Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani și prin derularea de proiecte și investiții de amploare pentru reabilitarea mai multor secții (Pneumoftiziologie, Pediatrie, Psihiatrie și Boli infecțioase, Dermatologie, ORL, Oftalmologie), o parte dintre acestea fiind în stadiu avansat de realizare. Toate aceste investiții, care totalizează peste 20 milioane de lei (peste 4 milioane de euro), vor însemna în scurt timp condiții mult îmbunătățite de tratament, confort și siguranță pentru pacienți și pentru personalul medical.

Toate aceste proiecte sunt finanțate în principal din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la care se adaugă fonduri de la bugetul de stat și contribuția financiară a CJ Vrancea, care implementează proiectele. „Sunt lucruri concrete pe care le-am făcut pentru oameni, deoarece am înțeles problemele cu care se confruntă atât spitalul, cât și pacienții. Punem sănătatea vrâncenilor pe primul plan!”, arată Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Construcția noului Spital din Focșani, finanțată prin PNRR

În altă ordine de idei, în luna februarie a acestui an, Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație serviciile de proiectare pentru noul Spital Județean de Urgență din Focșani, un pas important pentru acest proiect de anvergură, anunțul fiind transmis pentru publicare și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Obiectul contractului care va fi atribuit prin licitație deschisă constă în servicii de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice la faza: Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire, Documentație Tehnică pentru Organizarea Execuției, Proiect Tehnic de Execuție, Proiect As–Built și Asistență Tehnică pe toată perioada execuției (36 de luni) pentru obiectivul de investiții „Spitalul judeţean de Urgenţă Focşani – județul Vrancea”. Valoarea totală estimată a achiziției este de 27.119.914 lei (5,4 milioane de euro), iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț. Data de deschidere a ofertelor este 28 martie 2022, iar durata contractului va fi de 4 luni pentru serviciile de proiectare, plus alte 36 de luni pentru asistența tehnică pe toată perioada execuției proiectului.

Proiectul noului Spital din Focșani se află pe lista de finanțare din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență.

Noul spital va avea o capacitate de spitalizare de 900 paturi (775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori), va avea bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru, săli de operație moderne și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport. Suprafaţa construită propusă (clădire principală + anexe) este de 20.030 metri pătrați. Valoarea totală a obiectivului de investiţii este estimată la 2.942.716.046 lei, cu TVA inclus (588 milioane de euro). „Construcţia noului Spital Judeţean de Urgenţă este un proiect de anvergură, respectă toţi paşii şi toate criteriile de eligibilitate din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare. Este gândit modular, tocmai pentru a nu mai fi bloc turn, în aşa fel încât să existe o disponibilitate şi o anvergură a tot ceea ce înseamnă servicii medicale de calitate. Avem şi heliportul prevăzut şi, de ce nu, un spaţiu universitar. Acest spital judeţean este gândit pentru o proiecţie de cel puţin 30-40 de ani, astfel încât şi atunci să fie la standarde foarte bune de calitate”, a mai declarat președintele Cătălin Toma.

Scopul tuturor acestor investiții în sănătate, realizate de Consiliul Județean Vrancea, este „plasarea reală a pacientului în centrul sistemului de sănătate, pentru că viitorul constă în găsirea echilibrului adecvat între nevoile imediate și o abordare pe termen lung, orientată spre viitor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?