Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Elevii nu sunt obligați, dar au obligația… Spectacole cu bucluc la Liceul de Artă din Focșani

Joi, elevii de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani au fost „invitați”, prin intermediul unui mesaj, să participe la un eveniment organizat vineri, 24 februarie a.c., la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani. Conform surselor noastre, în respectivul mesaj, elevilor li s-a adus la cunoștință faptul că spectacolul „va avea loc mâine (n.r. vineri) la ora 14:00, ca să poată veni cât mai mulți elevi”, iar „prețul este de 10 lei”. În Consiliul Profesoral, se mai arată în mesaj, s-a stabilit „de către doamna directoare” că „elevii vor primi niște cartoane pe care vor scrie data spectacolului la care au participat, și liceul le va ștampila pentru a monitoriza prezența lor la spectacol”. Aceleași surse mai spun că, elevilor li s-a adus la cunoștință faptul că „în funcție de prezențele pe care le veți avea la evenimentele organizate de liceul nostru vi se va scădea nota la purtare sau nu, așa că trebuie să fiți prezenți la cât mai multe evenimente de acest gen”.

Contactată telefonic, directoarea Liceului de Artă din Focșani, profesoara Ioana Constantinescu, neagă faptul că elevii au fost „obligați să participe la spectacol”, dar spune că, „fiind elevi la Liceul de Artă, obligaţia lor este, pe de o parte, să participe la evenimente, pe de altă parte, să fie în sală când participă alţi colegi”. „Cine v-a povestit că noi i-am obligat şi că le-am dat nişte cartoane pe care i-am pus să-și pună data și numele, v-a zis numai jumătate din adevăr. Le-am dat într-adevăr cartoane pentru o evidență a participării lor la astfel de evenimente”, ne-a spus profesoara Constantinescu.

Directoarea liceului spune că scopul acestor evenimente pe care „tot elevii Liceului de Artă le organizează” este acela de a-i familiariza pe elevi cu scena și a le oferi posibilitatea să-și dezvolte latura artistică, prin urmare, „este absolut normal ca un elev la Liceul de Artă să participe la spectacolele organizate tot de ei. Orice elev care-și dorește să urmeze un parcurs educațional bazat pe latura artistică, are nevoie de ieșire pe scenă. Noi, la Liceul de Artă, nu avem scenă, și, automat, organizăm din când în când astfel de evenimente”. Totodată, prof. Ioana Constantinescu spune că nu întotdeauna intrarea la astfel de spectacole se face pe baza biletelor cumpărate de elevi. Ba mai mult, aceasta spune că au fost spectacole gratuite la care elevii Liceului de Artă nu au participat. „Au fost zeci de mii de spectacole gratuite, zeci de mii, la care elevii de la Liceul de Artă nu au venit. Ce să înțeleg de aici?! Că ți-ai greșit vocația”, mai spune prof. Ioana Constantinescu.

În contextul pandemiei de COVID-19, durata orelor de curs de la Liceul de Artă din Focșani s-a redus la 40 de minute cu 10 minute pauză, spune prof. Ioana Constantinescu, astfel că, „cele 7 ore de curs se termină la 13:40. Spectacolul de vineri a avut loc la ora 14:00, „deci copiii nu au fost obligați să participe și nici nu li s-a pus absent”. Directoarea susține că Liceul de Artă organizează mai multe spectacole de-a lungul anului școlar, dar, „acum, fiind pandemie, nu au mai fost organizate la fel de multe. Să spunem, spre exemplu, că Liceul de Artă organizează 10 spectacole pe an, în contextul în care nu este pandemie. Având în vedere că ești elev la Liceul de Artă, mi se pare normal să vii măcar la trei spectacole pe an. Copiii nu au fost niciodată forțați nici să vină la expoziții, nici să facă tablouri, nici să facă machete la arhitectură, nici să vină la teatru. Cum să le pun absent dacă orele s-au terminat la 13:40 și spectacolul a început la ora 14:00?! Mai mult decât atât, la Ateneu sunt 100 și ceva de locuri, și la Liceul de Artă sunt 721 de copii. Să presupunem că i-aș fi obligat, nici n-ar fi încăput. Este aberant”.

Ce spune conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea

Am obținut un punct de vedere cu privire la acest subiect și din partea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea. Iată ce a spus prof. Gabriela Marchitan, inspectorul general al IȘJ Vrancea: „Fiecare unitate școlară desfășoară activități extracurriculare. Activitățile elvilor de la Arte, de cele mai multe ori, sunt sub formă de spectacole. Așa cum alte licee au practică pedagogică sau tehnică, nu văd greșit ca acești elevi să participe la aceste activități care, de cele mai multe ori, fac parte din pregătirea lor practică”.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea: este legal ca elevilor să li se ceară bani pentru cumpărarea biletelor la astfel de evenimente și, totodată, să li se transmită faptul că li se va scădea nota la purtare dacă nu vor participa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?