Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO! Putin a atacat Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare. Zelenski a instaurat legea marţială pe întreg teritoriul ţării

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

Potrivit surselor citate, numeroase tancuri au pătruns în Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontieră Senkivka. Deocamdată, informaţia nu poate fi confirmată din alte surse. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineaţă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, conform agenţiei Belta, citată de stiripesurse.ro.

„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei. Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol.

Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk. Kievul ar fi atacat cu rachete balistice. De asemenea, la granița cu Crimeea a fost atacată o bază militară ucraineană.

În imaginile care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov.

Rusia a mobilizat, în ultimele săptămâni, aproximativ 30.000 de militari în Belarus, iar Moscova susţinea că trupele ruse participau la „exerciţii militare”.

Armata ucraineană ripostează la atacurile Rusiei

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a afirmat, joi dimineaţă, că armata ucraineană ripostează la atacurile Rusiei, susţinând că, deocamdată, „situaţia este sub control”.

„Inamicul a lansat atacuri intense de artilerie asupra unităţilor noastre din estul ţării, precum şi asupra centrelor de comandă şi control şi a aeroporturilor militare din alte regiuni ale ţării”, a declarat Oleksiy Reznikov, citat de agenţia Ukrinform.

„Armata ucraineană apără teritoriul şi respinge trupele ruse. Armata noastră face tot posibilul pentru protejarea populaţiei şi pentru a nu permite pătrunderea agresorului. Situaţia este sub control”, a subliniat Oleksiy Reznikov.

 

În acțiunea militară lansată joi dimineață de Rusia împotriva Ucrainei, preşedintele Vladimir Putin susţine că este vorba despre o „operaţiune specială” în regiunea separatistă Donbas. Imediat după lansarea operaţiunii militare de către Rusia, au fost semnalate explozii în oraşele ucrainene Kiev, Harkiv, Kramatorsk, Dniepr, Doneţk, Mariopol şi Odesa, conform cotidianului Le Figaro.

Ministerul rus al Apărării susţine, potrivit agenţiei RIA Novosti, că armata rusă atacă doar „infrastructură militară”, nu zone rezidenţiale.

Explozie in apropiere de Kiev Foto: Captura Twitter
Preşedintele Ucrainei a decretat legea marţială pe întreg teritoriul ţării

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei „operaţiuni militare” în Ucraina, transmite Reuters.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

„Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.

Cu o zi în urmă, miercuri, preşedintele ucrainean dăduse asigurări că, pentru moment, ”nu există necesitatea unei mobilizări generale” în rândul populaţiei şi exclusese riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care respinsese apelurile de a impune legea marţială în provincia separatistă Donbas, din estul ţării, în ciuda recunoaşterii de către Moscova a autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?