Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Peste o mie de obiecte nu sunt înregistrate în inventarul științific al Muzeului Vrancei

Am descoperit peste o mie de obiecte neînregistrate în inventarele instituției”, a inserat Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei, în raportul său de activitate pentru anul anterior. Inventarul științific al Muzeului Vrancei a scos la iveală mai multe detalii despre situația bunurilor care aparțin instituției aflate în subordinea Consiliului Județean Vrancea. Noul manager, Romeo-Valentin Muscă, a constatat anumite anomalii în inventarele instituției, după ce a realizat un inventar științific în perioada iulie – decembrie 2021. Comisia de inventariere a constatat că peste o mie de obiecte de patrimoniu se află în Muzeu fără a fi înregistrate, obiecte care pot fi sustrase oricând, fără ca instituția să le poată revendica, deoarece acestea nu sunt înregistrate nicăieri. De la Muzeul Unirii până la Mausoleul Eroilor din Mărăști, în toate secțiile există obiecte de patrimoniu neînregistrate, nici în inventarul contabil, nici în cel științific, a precizat Romeo-Valentin Muscă în raportul său de activitate.

În raport s-au scris și alte detalii despre situația de la muzeu: „în urma efectuării inventarului s-au găsit 90.389 de bunuri culturale, din care 773 se regăsesc pe listele de inventar, nu și în inventarul științific, dar ce este mai grav, Comisia a găsit un număr de 1.172 bunuri culturale (tablouri, documente, fotografii, publicații, obiecte de etnografie), care nu sunt înregistrate nici în inventarul științific, nici în cel contabil”. Practic, raportul arată că oricine poate lua aceste bunuri neînregistrate, fără ca în inventarul Muzeului acest lucru să fie sesizat, pur și simplu deoarece aceste bunuri de patrimoniu nu figurează nicăieri. Oficialii administrației județene spun că situația este cel puțin îngrijorătoare și ridică suspiciuni privind buna administrare a patrimoniului în timpul fostului manager, Horia Dumitrescu, care niciodată nu a adus la cunoștința Consiliului Județean Vrancea problemele de gestiune a patrimoniului muzeal.

Fostul manager, istoricul Horia Dumitrescu, a explicat că această problemă trebuie discutată în funcție de specificul fiecărei secții a Muzeului Vrancei și că „este o furtună într-un pahar cu apă creată artificial”. De exemplu, a spus fostul manager, unele dintre obiectele donate de-a lungul anilor nu aveau valoare de patrimoniu și nu au fost înregistrate, dar au rămas la muzeu pentru că donatorii nu le-au mai dorit. La Crâng, toate obiectele, bunurile, au fost donații din care au fost înregistrate numai cele cu valoare iar celelalte au rămas acolo deoarece donatorii au refuzat să le mai preia. La ziare, colecția Huzum este aceeași situație. Sunt bunuri din donații, care nu au fost într-o stare bună de conservare și nu au putut fi clasate ca bunuri de patrimoniu. Există procese verbale de predare primire. Mai sunt și piese din expozițiile organizate la Muzeu pe care autorii nu le-au mai luat cu ei, le-au lăsat la noi și nu sunt înregistrate pentru că nu au o valoare de patrimoniu. Sunt multe piese care au fost casate dar nu au fost aruncate. La ora actuală se lucrează după pozele existente în 20162017, fiecare obiect înregistrat are poză și se lucrează la fișe. Este o furtună într-un pahar cu apă creată artificial. S-au cam grăbit unii cu acuzațiile. Oamenii își văd de treabă, nu pentru că a venit domnul Muscă. Toate se vor rezolva în limita legii. În privința permanentelor deprecieri la adresa mea, ne vom întâlni, în curând, în instanță, a spus istoricul Horia Dumitrescu.

Sursa Foto: Facebook Muzeul Vrancei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?