Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

VIDEO: Primarul Misăilă: Principalul obiectiv al funcționarilor din Primăria Focșani și instituțiile subordonate trebuie să fie satisfacerea nevoilor cetățenilor

Principalul obiectiv al funcționarilor din Primăria Focșani și instituțiile subordonate trebuie să fie satisfacerea nevoilor cetățenilor municipiului, a spus primarul Cristi Misăilă la prezentarea proiectului „Etică şi integritate ȋn administraţia publică a Municipiului Focşani”. Evenimentul a avut loc în sala mare a Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia” în prezența funcționarilor publici din administrația locală și a consilierilor locali focșăneni. Edilul a arătat că trebuie schimbată „acea imagine a funcționarului public, în general, cu privire la dedicația pentru muncă și nu pentru alte interese personale”. „Împreună cu dumneavoastră vreau să eliminăm acea mentalitate a tuturor românilor atunci când intră într-o instituția publică și în loc să se întrebe la ce ghișeu trebuie să merg, se întreabă „pe cine cunosc în această instituție”. Să terminăm cu această teorie a multor cetățeni din țara asta și să venim de fiecare dată în întâmpinarea rezolvării proactive a tuturor problemelor cetățenilor municipiului Focșani și a tuturor celor care au nevoie de serviciile noastre. Suntem funcționari publici și prin însăși definiția funcționarului public și prin jurământul depus, vom respecta legile țării și vom face tot ce ne stă în putință pentru binele cetățenilor”, a spus primarul Cristi Misăilă. El a menționat celelalte proiecte derulate de Primărie prin care va fi realizată digitalizarea administrației locale sau plata online a taxelor și impozitelor locale. Edilul a precizat că, la nivelul administrației locale au fost deja realizate proceduri clare care vor fi perfecționate prin acest proiect finanțat cu fonduri europene.

Proiectul va fi derulat până în februarie 2023 și are ca obiectiv „dezvoltarea şi consolidarea capacităţii administrative a Municipiului Focşani prin eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a corupţiei în administraţia publică locală, promovarea eticii şi integrităţii pentru îmbunătăţirea performanţelor în activitate, îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a competenţelor personalului şi aleşilor locali”. Conform prezentării proiectului, vor fi derulate activităţi precum implementarea metodologiei de identificare a riscurilor şi vulnerabilităţilor la corupţie, implementarea sistemului de management anti-mită conform prevederilor ISO 37001:2016, certificarea de către o firmă de specialitate a sistemului de management anti-mita ȋn conformitate cu standardul ISO 37001.

În cadrul proiectului va fi realizat un studiu privind percepția în rândul cetățenilor și a personalului din cadrul administrației publice privind aspectele legate de corupție. Vor fi realizate două sondaje de opinie în rândul cetățenilor și personalului din cadrul administrației publice locale. Acest studiu va servi la identificarea nevoilor de informare ale cetățenilor precum și la stabilirea temelor privind formarea anticorupție viitoare la nivel instituțional. Va fi derulată o campanie de conștientizare și educație în rândul cetățenilor în ceea ce privește corupția. Realizată de către o firmă de specialitate, această campanie va consta în conceperea și distribuția de materiale informative, o campanie de conștientizare a publicului cu privire la corupție, în mediul online (site și social media) în scopul creșterii gradului de transparență a instituției publice în legătură cu prevenirea și combaterea corupției și educația anticorupție.

Cursuri de instruire pentru funcționari publici și consilieri locali

În cadrul proiectului vor fi derulate activități de formare profesională pentru 50 de persoane pe teme precum combaterea corupţiei, etică şi integritate. Acest grup de lucru va cuprinde funcționari din Primărie dar și aleși locali. Managerul de proiect, Alina Iordăchescu, a subliniat că prin acest proiect, municipiul va implementa metodologia standard de evaluare a riscurilor de corupție aprobată prin HG 599 din 2018 precum și stabilirea și implementarea măsurilor de prevenire și control a acestora. Va fi realizată creșterea transparenței la nivelul municipiului, „identificarea vulnerabilităților, amenințărilor, riscurilor la nivelul Primăriei ce reies din atribuțiile ce sunt caracterizate de nivel ridicat de monopol și putere discreționară de decizie, transparența în procesul de luare a deciziilor”. „În perioada următoare va fi inclusiv un curs de instruire pentru funcționari dar și aleși locali. Până în luna iunie vom participa la aceste cursuri și vom implementa efectiv această metodologie. La nivelul Primăriei, măsurile impuse de strategia națională anticorupție au fost reglementate, avem aprobat un Cod etic, avem un consilier de etică, declararea averilor se face conform legii specifice, conflictele de interese sunt reglementate conform legii și fiecare știe atunci când există o astfel de situație și poate să anunțe, este reglementat accesul la informațiile de interes public. Sperăm ca prin acest proiect să avem o mai bună conștiință în ceea ce privește activitățile pe care le desfășurăm și să fim îndreptați către nevoile cetățenilor”, a precizat Alina Iordăchescu.

De asemenea, Adrian Imireanu, șef serviciu în cadrul primăriei, a subliniat că prin proiect vor fi aliniate procedurile operaționale din Primărie la standardele internaționale. Prin acest proiect vom introduce aceste standarde recunoscute la nivel internațional. În timpul proiectului se va crea un mecanism de evaluare periodică a aplicării acestor standarde și metodologii astfel încât să asigurăm și pe viitor sustenabilitatea metodologiilor deja aplicate”, a precizat Adrian Imireanu.

Valoarea totală a proiectului „Etică şi integritate ȋn administraţia publică a Municipiului Focşani” este de 414.870,00 lei, din care 8.297,40 reprezintă contribuţia municipiului Focşani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?