Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Vrei să știi pe ce vor fi cheltuiți banii municipiului Focșani? Proiectul de buget a fost lansat în dezbatere publică

Bugetul propus de primarul Cristi Misăilă pentru acest an alocă peste 162 milioane lei pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, a celor finanțate prin Programul Național de Dezoltare Locală sau prin Fondul de Mediu la nivelul municipiului Focșani. Proiectul de buget pentru 2022 a fost lansat în dezbatere publică la finele săptămânii trecute, după publicarea în Monitorul Oficial a ultimelor acte normative referitoare la finanțarea învățământului preuniversitar. Proiectul de buget al municipiului cuprinde venituri locale de 412,5 milioane lei, cu peste 40 milioane mai mult decât anul trecut când bugetul era de 370,5 milioane lei.

Pentru secțiunea de funcționare sunt alocați 229,4 milioane lei, iar la secțiunea de dezvoltare sunt alocați 183,1 milioane lei, comparativ cu 158 milioane lei alocați anul trecut. Cea mai mare parte a banilor pentru dezvoltare sunt alocați pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare, respectiv 129 milioane lei. Pentru unitățile de cultură sunt propuse 6,8 milioane lei, cea mai mare sumă fiind la Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, cu 3,02 milioane lei. Pentru cofinanțarea unităților de cult se propune suma de două milioane lei, iar pentru CSM Focșani 2007 se alocă 11 milioane lei. Sunt propuse sume mici pentru organizarea de manifestări culturale, doar 600 mii lei iar pentru proiectele Consiliului Local al Tinerilor se propun 20 mii lei. Peste 19,1 milioane lei este estimarea pentru sumele care vor fi cheltuite în acest an cu subvențiile pentru încălzirea locuințelor. În ceea ce privește funcționarea centrelor de vaccinare sunt alocate 2,5 milioane lei. Alături de proiectele de investiții în infrastructură, municipalitatea a pregătit 7,2 milioane lei pentru lucrările de reparații a străzilor din Focșani.

Sunt asigurate fonduri pentru proiectele aflate în derulare la nivelul municipiului Focșani, precum „Dezvoltarea retelei de piste dedicate circulației bicicletelor,

implementarea unui sistem de bike-sharing”, „Modernizarea transportului public in mun.Focșani”, „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul mun. Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, „Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice urbane în zona Bahne”, „Implementarea unui sistem de management al traficului și monitorizare”, „Reabilitare și extindere parc Nicolae Bălcescu”, „Reabilitare locuri de joacă existente în patrimoniului UAT Focșani”.

Proiectul de buget cuprinde asigurarea de fonduri pentru documentațiile tehnice aferente unor investiții noi în municipiu. Sunt prevăzute fonduri pentru documentațiile tehnice aferente proiectelor „Regenerare urbană zona parc Teatru”, „Creșterea performanței energetice a clădirii Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia”, „Creșterea performanței energetice a clădirii Teatrului Municipal Mr.Gh.Pastia”, „Creșterea performanței energetice a cinematografului Unirea”, „Modernizare și resistematizare urbană Grădina de vară parc Bălcescu”, „Racordare la rețeaua de alimentare cu energie electrică a locurilor de joacă din patrimoniul UAT Mun. Focșani”, „Concurs de soluții Modernizare Piața Moldovei”, „Safe City – Extindere și modernizarea sistemului de supreveghere video”, „PUZ strapungere DN23-Drum acces Stația de Epurare”, „Actualizare documentație pentru finanțare prin PNI – Extindere retea de distribuție gaze naturale în cartierul Mândrești, mun. Focșani”, „Realizarea sistemului de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor”, „Înființarea de centre de colectare cu aport voluntar”, „Regenerare urbană a zonei cuprinsă între str. Brăilei, str. 1 Decembrie și Bdul Unirii”, „Gestionarea traficului cu sisteme de control acces în zona Piața Moldovei”.

Proiectul de buget poate fi accesat prin likul – https://www.focsani.info/fisiere/userfiles/economic/proiect_buget_2022.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?