Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vrancea: Peste 3.000 de elevi au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate; părinții pot solicita acolo alocația pentru copii

Din dorința de a le oferi copiilor lor o viață mai bună, mulți părinți aleg să plece la muncă în străinătate, lăsându-i pe cei mici în grija familiei. În Vrancea, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), „2.500 de elevi au un singur părinte plecat în străinătate și 584 de elevi au ambii părinți plecați în străinătate‟. În total, în Vrancea sunt „48.180 de elevi, dintre care 5.720 preșcolari cu program normal, 2.514 preșcolari cu program prelungit, 14.792 elevi în ciclul primar, 12.286 elevi în ciclul gimnazial, 8.713 elevi în ciclul liceal – zi și 1.150 de elevi în învățământul profesional‟, potrivit unei statistici comunicate de IȘJ Vrancea.

Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor dacă părinții lucrează în străinătate, ne explică Mariana Albu, din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea. „Românii care lucrează legal în străinătate au dreptul la prestații familiale pentru copiii lor, în conformitate cu legislația tării respective.Dacă părintele din România desfășoară activitate și la noi în țară, dar și în alt stat din Uniunea Europeană, iar copilul are reședința în România, atunci România face plata conform legislației și cuantumului său, iar celălalt stat acordă o diferență, un supliment până la nivelul legislației sale. În cazul în care familia locuiește împreună cu copiii în statul de activitate al părinților, țara respectivă este competentă să acorde plata alocației. Precizăm faptul că, de la țară la țară, cuantumul alocației diferă‟.

Potrivit reprezentanților AJPIS, părinții din Vrancea pleacă la muncă în țări precum Italia și Germania, puțini fiind cei care solicită retragerea alocației din România astfel încât copiii să beneficieze de alocații din țara de activitate. „Avem în plată peste 59.000 de alocații și, în acest an, au fost depuse până în 100 de cereri de alocații pentru export, mai puține față de anii trecuți‟, spune Marius Hurmuzache, directorul AJPIS Vrancea.

Dacă-și desfășoară activitatea în mod legal, părintele poate solicita alocația în statul respectiv. „Părinții ar trebui să știe următorul aspect: dacă sunt titulari ai unui contract de muncă într-un stat membru din UE, au acoperire în sistemul de securitate socială din statul respectiv, chiar dacă acolo nu locuiește întreaga familie. Părinții ar trebui să aplice pentru aceste alocații ale copiilor și să facă demersurile necesare pentru că, nu întotdeauna sunt și simplu de obținut‟, mai spune Mariana Albu.

Cererea de acordare a alocației este analizată și, în cazul în care instituția respecitvă consideră că nu are suficiente informații, trimite o solicitare către AJPIS-ul din localitatea de domiciliu a persoanei în cauză. „Dacă nu are informații suficiente, instituția din statul de activitate al părinților ne trimite solicitare suplimentară de informații. Dacă nu avem un răspuns din partea familiei, solicităm o anchetă socială de la primăria de domiciliu astfel încât să comparăm ceea ce s-a declarat în statul de activitate cu ceea ce este în România. Dacă nu identificăm o activitate a părintelui în România, concluzionăm că statul competent este statul de activitate al celuilalt părinte care lucrează în UE și suspendăm alocația în România, urmând ca statul de activitate să plătească alocația conform legislației și cuantumului său‟, mai spune Mariana Albu.

           Condițiile de eligibilitate, precum și cuantumurile ce pot fi încasate pentru astfel de prestații/alocații/indemnizații sunt diferite de la țară la țară. „De exemplu, SPANIA a renunțat în anul 2020 la aceste alocații, iar în ITALIA se acordă numai părinților cu venituri sub un anumit prag anual.În cazul cetăţenilor români care desfășoară activități profesionale într-un alt stat membru al UE/SEE/Elveția, indiferent de locul de reședință al membrilor de familie, cererile (însoțite de documentele solicitate de legislația specifică țării de activitate a părintelui) se depun la instituţia competentă din acel stat membru‟, mai adaugă Mariana Albu.

Lista instituțiilor competente unde se poate depune cererea de acordare a beneficiilor familiale, din fiecare stat membru UE, poate fi regăsită pe pagina web a ANPIS: https://www.mmanpis.ro/lucratori-migranti/institutii-din-alte-state-ue/. „Formularul E411 este unul din documentele care se completează numai de către instituțiile competente și circulă între statele membre șiare rolul de a stabili statul membru cu competență primară sau secundară, conform regulilor de coordonare stabilite de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Începând cu data de 01 ianuarie 2021, acest schimb de informații între instituțiile competente din statele membre se face și electronic prin intermediul sistemului EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information), urmând ca de la 1 ianuarie 2022, să se realizeze exclusiv pe cale digitală‟, se arată pe site-ul AJPIS Vrancea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?