Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Deputatul Nicușor Halici: Părinții și bunicii noștri merită să trăiască decent!

Președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici, a declarat că România are obligația de a asigura strictul necesar părinților și bunicilor noștri, care au realizat mare parte din infrastructura țării noastre. Pentru a asigura o majorare decentă a veniturilor pensionarilor, PSD va insista pentru eliminarea sau majorarea plafonului de 9,4% din PIB, impus prin PNRR, pentru cheltuielile cu pensiile. Președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici, a declarat că renegocierea PNRR este obligatorie atât timp cât sumele alocate pentru România sunt mai mici cu 1,8 miliarde de euro. Social democratul a explicat că procentul de 9,4% din PIB pentru toate pensiile este inacceptabil, pentru că asta ar însemna înghețarea pensiilor vrâncenilor pentru următorii 70 ani.

Mai mult, în acest plafon sunt incluse atât transferurile la Pilonul II de pensii cât și toate pensiile militarilor și pensiile speciale. „Va fi o renegociere a PNRR însă nu a obiectivelor esențiale, de reformă, ci punctual, a diferitelor angajamente. Acest lucru se va întâmpla nu numai în cazul României dar și alte state din Uniunea Europeană intenționează să o facă. În cazul nostru, sumele alocate prin PNRR pentru România vor fi mai mici cu 1,8 miliarde euro, ceea ce impune o rediscutare a acestuia. Cred că este fals argumentul că odată cu majorarea PIB-ului există resurse pentru majorarea pensiilor. Și acum, de exemplu, PIB-ul crește, dar după cum se vede resursele nu ajung nici măcar pentru aplicarea integrală a legislației în vigoare privind salariile și pensiile. De aceea cred că PNRR trebuie și va fi ajustat astfel încât pensionarii vrânceni să nu aibă venituri mai mici și să sufere din cauza proastei negocieri a lui Ghinea de la USR”, a declarat deputatul Nicușor Halici.

Acesta a amintit că actualul Program de Guvernare stabilește realizarea în 120 de zile de la învestire a unui calendar de punere în aplicare a Legii pensiilor, motiv pentru ca negocierea cu Comisia Europeană să aibă loc, cel puțin de principiu, înainte de 2023. De asemenea, Programul de Guvernare are ca obiectiv recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu Legea 127 din 2019, în vederea eliminării inechităților din sistem.

În acest context trebuie amintit că primele măsuri ale Guvernului au fost de mărire a punctului de pensie la 1.586 lei, creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1.000 lei, de la 1 ianuarie 2022 dar și susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022. „Suntem obligați să le asigurăm strictul necesar părinților și bunicilor noștri pentru că nu îi putem lăsa să trăiască la limita supraviețuirii, dar și pentru faptul că cea mai mare parte a infrastructurii pe care noi azi o utilizăm se datorează lor. Eforturilor, sacrificiilor și sudorii muncii lor! Iar noi, cei de astăzi, nu am reușit în 30 de ani, beneficiind de o tehnologie superioară, să facem decât o mică parte din infrastructura care există în România. Dacă am lua-o doar matematic, sau după cifre, cea mai mare parte a veniturilor acestei țări li se datorează, chiar dacă indirect, în mare parte lor. E normal ca o mică parte din veniturile acestei țări să fie direcționate către o majorare decentă a pensiilor care să le asigure o viața decentă. Pentru că este uman, o normalitate a vremurilor pe care le trăim, și mai este, dincolo de obligație, și o moștenire pe care noi trebuie să o lăsăm copiiilor și nepoților noștri care în viitor vor asigura pensiile noastre”, a declarat deputatul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?