Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Noi vrem pământ! Prețurile terenurilor din Focșani, dar și din alte zone ale Vrancei, au explodat

Prețurile terenurilor arabile din zona municipiului Focșani au crescut cu 25% în ultimii doi ani de zile, arată un studiu de piață realizat pentru Camera Notarilor Publici Galați. Lucrarea a fost realizată pentru uzul exclusiv al birourilor notarile din Vrancea și prezintă valorile de circulație pentru terenurile din Vrancea, adică valorile minime ale ale terenurilor din localitățile județului. Aceste valori au fost calculate ținând cont de tranzacțiile imobiliare realizate la nivelul județului Vrancea în ultimii ani. Conform studiului menționat, prețurile terenurilor situate în intravilan au tendința de creștere ușoară iar pentru terenurile din extravilan se observă o tendință de creștere pentru cele situate în zona de șes de județului.

În intravilanul Focșaniului se ajunge la un preț minim de 125 euro/metru pătrat în zona centrală a municipiului, de la 110 euro în 2019, iar pentru terenurile fără utilități, provenite din extravilan a fost stabilită o valoare minimă de 15 euro/metrul pătrat, cu cinci euro mai mare decât în urmă cu doi ani. O situație similară este în cartierul Mândrești unde terenurile introduse în intravilan prin PUZ au ajuns la 10 euro/ mp, compartiv cu 7 euro în 2019. „Piața terenurilor din intravilan crește în perioada 2019 – 2021, în special în zonele rezidențiale, cu excepția terenurilor din zona de deal din nordul județului precum și din zona montană. Precizăm că valorile de circulație propuse au un caracter estimativ, intervalul între care sunt cuprinse aceste valori reflectă tranzacțiile imobiliare realizate până în prezent în judetul Vrancea precum și ofertele de vânzare actuale”, precizează evaluatorul în studiul de piață.

Aceste creșteri de prețuri vizează în special suprafețele mari de teren, compacte, bine poziționate față de intravilan și drumurile publice. Pentru terenurile compacte mai mari de 5 hectare din zona Focșani valoarea de circulație este de 13 mii euro/hectar, față de 8 mii euro, în urmă cu doi ani de zile. Pentru terenurile din zona Focșani care au deschidere la drumurile naționale sau județene, valoarea de circulație a fost evaluată la 3,1 euro/metrul pătrat, cu 0,6 euro mai mare decât în urmă cu doi ani. Terenurile situate pe raza Municipiului Focsani sunt influențate de mărimea suprafețelor numai pentru suprafețele mai mari de 5 hectare, a căror valoare este de 13000 euro/ha, dar sunt puternic influențate de poziționarea lor față de intravilan sau de drumurile publice”, se arată în Studiul de piață.

Creșteri similare sunt și pentru terenurile arabile din alte zone ale județului, cu condiția să fie suprafețe mari și compacte. „Valoarea de circulație a suprafețelor arabile mai mari de 2 ha., situate într-un singur trup, din localitățile județului, cu excepția Municipiului Focșani este de 4200 euro/ha., iar a celor mai mari de 10 ha. situate într-un singur trup, cu excepția Municipiului Focșani, este de 5000 euro/ha”, precizează Studiul menționat.

Dănuț Bezea, reprezentantul agenției imobiliare RE/MAX Golden Home din Focșani, ne-a precizat că, la terenurile agricole, investitorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru suprafețe mari și compacte. Practic, cu cât terenul este mai mare și situat într-o zonă agricolă bună, crește și prețul de vânzare. Este de înțeles pentru că suprafețele mari de teren pot fi utilizate mai ușor pentru investiții sau agricultură, cu costuri mai mici și randament mai mare. De exemplu, a fost înregistrată o tranzacție imobiliară pentru o suprafață compactă de 500 hectare de teren agricol cu un preț de 12 mii euro/hectar. „În ultima perioadă am avut o creștere a cererilor pentru suprafețe compacte, unde prețurile diferă în funcție de suprafață. Pentru suprafețele mai mici de 150 hectare prețurile variază între 8 și 10 mii euro iar pentru terenurile compacte mai mari de 150 hectare se ajunge și la 13 mii euro pe hectar”, a explicat reprezentantul agenției imobiliare RE/MAX Golden Home.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?