Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și GALERIE FOTO: La inaugurarea Liceului de Artă, ÎPS Ciprian a anunțat acordarea a trei burse de studiu pentru elevii care „învață, sunt ascultători și cunosc viața bisericească‟

Luni, de ziua Unirii Principatelor Române, a avut loc inaugurarea și sfințirea clădirii de pe strada Dornei nr. 5, între Școala nr 3 și Inspectoratul Școlar, unde va funcționa Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟ din Focșani. La eveniment au participat Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani, consilieri locali, parlamentari, inspectorul general al IȘJ Vrancea, prof. Gabriela Marchitan, dirijorul Corului Pastorala, prof. Dumitru Săndulachi, elevi și profesori ai unității de învățământ. Slujba de sfințire a fost oficiată de ÎPS Ciprian și un sobor de preoți din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

După efectuarea serviciului religios, ÎPS Ciprian a felicitat atât conducerea liceului, cât și reprezentanții autorităților locale implicate în desfășurarea lucrărilor de reabilitare a clădirii spunând: Îmi face întotdeauna plăcere să răspund invitației de a binecuvânta o lucrare frumoasă împlinită mai ales în așezăminte sociale sau educaționale și la care și-au dat concursul mai multe persoane și mai mulți factori decisivi, aici, pe plan local. Mi s-a adus la cunoștință că acest liceu s-a aflat pe o perioadă mai mare de timp în lucrări capitale de reconsolidare, restaurare și de aducere la frumusețea cea dintâi. (…) ‟. Tototdată, ÎPS Ciprian a arătat că în această unitate de învățământ „trudesc mulți dascăli cu frică de Dumnezeu și cu dragoste față de carte, față de procesul educațional autentic. Sunt plăcut impresionat de modul în care vă străduiți să vă îndepliniți îndatoririle ce vă revin ca dascăli și vă îndemn să fiți întotdeauna cu luare aminte și să puneți pe primul loc vocația pe care ați simțit-o încă din copilărie și pe care v-ați cultivat-o în școli de specialitate și apoi, pentru experiență, la catedră, aceea de a-i îndruma pe copii în mod corespunzător pentru a ajunge, la un moment dat, să fie oameni împliniți‟.

În amintirea momentului de o încărcătură emoțională aparte, prof. Ioana Constantinescu, directorul Liceului de Artă, a primit în dar de la chiriarhul locului o icoană cu Maica Domnului, iar ÎPS Ciprian a primit la rândul său o replică a picturii „Deșteptarea României‟ a lui Gheorghe Tattarescu, pictată de o fostă elevă a liceului. „Este o replică realizată după «Deșteptarea României», pictată în 1850 de pictorul Gheorghe Tattarescu, care este și patonul liceului nostru. Această pictură a fost realizată de o fostă elevă a liceului nostru, Nectaria Guraliv, care acum este studentă la Facultatea de Arte din București. Pe vremea când Gheorghe Tattarescu era elev, el a fost foarte legat de Episcopia Buzăului și Vrancei pentru că a fost elev al Școlii de Pictură Bisericească, școală organizată la vremea aceea sub patronajul Episcopiei și condusă de unchiul său, Nicolae Toedorescu. Când a terminat această școală de pictură bisericească, Gheorghe Tattarescu a primit o bursă de 200 de galbeni din partea Episcopului Chesarie, bursă care l-a ajutat să-și definitiveze studiile în Italia. Acolo a stat șase ani, iar acești bani l-au ajutat să realizeze și alte excursii de sudiu pe teritorului Italiei și la Paris. Un tânăr artist, dacă nu este susținut financiar, foarte greu răzbește în această societate tumultoasă. Aș vrea să menționez că trei elevi de-ai noștri sunt bursieri Pastia și mulțumim pe această cale Ateneului Popular care le-a dat șansa să se dezvolte‟, a mai spus prof. Ioana Constantinescu.

Este un moment istoric pentru Liceul de Artă‟

Imobilul situat pe strada Dornei are două etaje, cabinet desene, cabinet limbi străine, cabinet informatică și bibliotecă. Noul sediu se compune din 2 corpuri de clădire cu suprafața utilă de 952.38 mp, respectiv 1009.92 mp, cu 12 săli de clasă, laboratoare, grupuri sanitare, o cancelarie, un cabinet medical și birouri administrative. Primarul Cristi Valentin Misăilă a spus că: „Acesta este un moment istoric pentru Liceul de Artă «Gheorghe Tattarescu» din Focșani, un liceu emblematic și cu care ne mândrim peste tot. Această construcție a început încă din 1998, odată cu construirea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, clădire care a fost finalizată, iar această «aripă de extindere a Școlii nr. 3», așa cum se numea proiectul la vremea respectivă, a fost finalizat abia anul trecut.

Am beneficiat și de o mică finanțare, de doar 700.000 de lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Contractul a fost semnat pe vremea guvernării doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Am reușit să obțin această finanțare și, cu efort de la Bugetul Local și cu aprobarea Consiliului Local, am reușit să finalizăm această investiție. Este, practic, primul corp de școală care se construiește după Revoluție în Focșani. Este o bucurie pentru noi toți, și nu întâmplător am ales această zi pentru că toți acești minunați elevi și profesori ai Liceului de Artă din Focșani au reușit să ne facă o mare bucurie în momentul în care am inaugurat Piața Teatrului «Maior Gheorghe Pastia»; au realizat niște busturi foarte frumoase, cu personalitățile care au contribuit la realizarea unirii de la 24 Ianuarie 1859, printre care amintim de Moș Ion Roată, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu.

Elevii și profesorii acestei unități de învățământ ne bucură de fiecare dată cu prezența lor la diverse activități ale marii familii focșănene. Îi felicit pe domnii profesori pentru tot ceea ce fac pentru Focșani și pentru vrânceni și pentru faptul că știu și au toate uneltele la îndemână să șlefuiască aceste diamante – elevii, care, iată, obțin burse și rezultate deosebite. Le urez mult succes tuturor. Să dea Dumnezeu să participăm la cât mai multe astfel de acivități‟, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.

O parte din colectivul de cadre și elevi ai Liceului de Artă din Focșani a rămas în vechea clădire situată pe str. Alecu Sihleanu. „Nu am părăsit definitv sediul vechi. Acolo rămân atelierele de Arte Plastice, Arhitectură, Teatru și clasele primare. Vă reamintim că, în urmă cu trei ani, liceul nostru s-a dezvoltat, și celor trei specializări de la clasa a IX-a, și anume: Arte Plastice, Arhitecură și Muzică, li s-au adăugat alte două specializări, și anume Arta actorului și Filologie engleză intensiv. Tot de acum trei ani am înființat și ciclul primar. Pentru că nu încăpem toți în această bijuterie arhitecturală, o parte dintre colectivul de profesori și elevi va rămâne în continuare la sediul vechi. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect minunat. Liceul de Artă este produsul finit al unei munci în echipă‟, a mai spus prof. Ioana Constantinescu.

Observând dăruirea cu care profesorii Liceului de Artă din Focșani vorbesc despre unitatea de învățământ, ÎPS Ciprian a spus că, „în Focșani sunt foarte multe talente‟, și că tinerii care „învață, sunt ascultători și cunosc viața bisericească‟, vor putea beneficia de „trei burse‟ de studiu. După slujba de sfințire a clădirii, ÎPS Ciprian a avut parte de o „surpriză muzicală‟ din partea unui dintre bursierii „Pastia‟, și anume Johann Eduard Groza, elev în clasa a XII-a, și un ansamblu instrumental creat în urmă cu puțin timp, special pentru inaugurarea noului sediu.

În încheiere, ÎPS Ciprian a mai spus că este:o zi deosebită întrucât s-a făcut inaugurarea și sfințirea așezământului educațional la care ați trudit. Vă felicităm din toată inima, tot corpul profesoral, doamna director, domnul primar – pentru că am înțeles că Primăria s-a implicat în mod cu totul deosebit și, desigur, îi felicităm și le mulțumim tuturor celorlalți care și-au adus contribuția într-o formă sau alta. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți și să vă ajute să vă îndepliniți îndatoririle de dascăli cu multă râvnă, credință în Dumnezeu și speranță, în pofida contextului social, economic și, iată, internațional, cam nefavorabil în vremea aceasta‟.

Pentru a marca Unirea de la 24 ianuarie 1859, elevii care au participat la inaugurarea liceului, au ieșit în curte și au jucat Hora Unirii, în pofida frigului tăios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?