Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Pe 1 și 2 ianuarie, indicele calității aerului a atins nivelul Rău la stația din Focșani

Indicele calității aerului a atins nivelul Rău la stația din Focșani în zilele de 1 și 2 ianuarie din cauza pulberilor în suspensie PM10. Agenția de Protecția Mediului Vrancea a anunțat că valoarea PM10 a fost de 60,03 μg/mc pentru 2 ianuarie, când a depășit valoarea limită a mediei zilnice. Datele referitoare la calitatea aerului au fost furnizate de stația automată VN-1 din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. „Indicele general de calitatea aerului – Rău este dat de indicele specific corespunzător indicatorului pulberi în suspensie PM10, calculate la fiecare interval de o oră, ca medie aritmetică a valorilor orare, înregistrate în ultimele 24 de ore. Media zilnică înregistrată 60,03 μg/mc a depășit 50 μg/mc- valoarea limită a mediei zilnice”, arată APM, care precizează că datele pentru PM10 măsurate prin metoda nefelometrică au scop informativ și pot fi confirmate/infirmate ulterior prin analiză în laborator folosind metoda de referință gravimetrică. APM precizează că indicele general de calitatea aerului se stabilește cu ajutorul indificilor specifici pentru indicatorii dioxid de sulf, ozon, dioxid de azot, pulberi în suspensie prin metoda nefelometrică.

Conducerea APM Vrancea susține că depășirile înregistrate la începutul lunii ianuarie nu ar trebui să ne îngrijoreze pentru că a fost o situație izolată, care poate avea mai multe explicații. „Este posibil să fie din cauza condițiilor atmosferice, să fi fost ceață deoarece cu cât atmosfera este mai încărcată, cu atât particulele stau mai mult în atmosferă. Nu putem spune că este din cauza traficului. Condițiile atmosferice primează în ceea ce privește calitatea aerului, mai ales că stația este la o oarecare distanță de centura Focșaniului. Este posibil și ca analizorul să fi avut o problemă din moment ce a fost o singură dată. În Vrancea stăm bine în ceea ce privește calitatea aerului monitorizat de stație. Vrâncenii respiră un aer relativ curat comparativ cu alte zone”, ne-a spus directorul APM, Valentin Logodinschi.

Instituțiile de mediu atrag atenția că, din punct de vedere al sănătaţii şi mediului înconjurator, cel mai nociv praf este alcătuit din particule cu diametrul de mai puţin de 10 microni. PM10 sunt particule în suspensie cu diametrul de mai puțin de 10 microni care se pot infiltra în căile respiratorii și să provoace probleme de sănătate. „Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol”, se arată într-o prezentare pe aerlive.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?