Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Primarul Nicolaș: Primăria Odobești nu a ratat nicio finanțare acordată prin fonduri guvernamentale sau europene

Primăria Odobești nu a ratat nicio finanțare acordată prin fonduri guvernamentale sau europene, a precizat primarul Daniel Nicolaș. Prin fonduri europene va fi asigurată și finanțarea unui proiect privind înființarea de stații de încărcare pentru mașini electrice. Finanțarea care poate fi accesată este de până la 2 milioane lei, urmând a fi construite patru astfel de stații în oraș. Cu acest proiect, Odobeștiul se apropie din ce în ce mai mult de statutul de smart city.
Pe de altă parte, Primăria Odobești va continua anul acesta investițiile în infrastructura privind calitatea vieții. Un astfel de proiect este obiectivul de investiții „Construire observator astronomic în orașul Odobești“. De reținut că proiectul este mult mai mare și vizează realizarea următoarelor obiective de investiții: Construire planetariu cu spații recreative în orașul Odobești; Modernizare drumuri de acces parcări; Construire zonă cu facilități recreative și sportive în orașul Odobești. „Terenul pe care se va amenaja Observatorul Astronomic este situat în intravilanul Orașului Odobești. Suprafața totală a terenului este de 4290,70 mp, categoria de folosință a terenului este curți construcții și arabil. În prezent terenul este liber de construcții. Contractul cuprinde: clădire Observator Astronomic – cu o suprafața a construcției propuse de 238,54 mp, va avea un regim de înălțime Parter +1 Etaj și va cuprinde toate funcțiunile necesare desfășurării activității educaționale și recreative la standarde ridicate. Pe același amplasament se vor amenaja: parcare, alei carosabile, trotuar. Zona rămasă liberă de construcții se va amenaja ca spațiu verde, de asemenea se vor amplasa bănci, coșuri de gunoi și stîlpi de iluminat“, se arată în descrierea investiției.

Observatorul astronomic care va fi construit la Odobești este unic în România și al patrulea în Europa de acest fel. Astfel, pe fostul amplasament al Grădinii de Vară din centrul orașului se va pune în operă obiectivul care va utiliza ultima tehnologie disponibilă, 8K 3D. Odată cu această investiție unică în țară, proximitatea acesteia va beneficia de schimbări majore de amenajare. Spații verzi, locuri de joacă, modernizarea a 15 străzi și alei pietonale, piste de biciclete, treceri de pietoni prevăzute cu suprafețe tactilo-vizuale pentru persoane cu dizabilități, alei carosabile, parcări auto, o zona de camping, un loc de joacă pentru copii, un teren multifuncțional și foișoare pentru picnic. Sunt doar câteva dintre facilitățile recreative și sportive ce vor însoți Planetariul. Astfel, în zona Supuși din orașul Odobești, se vor construi obiective de recreere și sportive pe o suprafață de aproximativ 14 mii de metri pătrați. „Împreună cu Observatorul astronomic, zona de agrement din Cartierul Sturza, Parcul Sf. Ilie, Parcul Gării, terenurile de sport, stadioanele și zonele de fitness, Planetariul și plaja artificială vor transforma Odobeștiul într-o zonă cu potențial turistic ridicat, într-un oraș frecventabil și atractiv în care nivelul de trai al populației va crește cu fiecare zi. Modernizarea iluminatului public și telegestiunea acestuia, transportul public electric în interiorul localității precum și Palatul Copiilor sunt certitudinile care ne asigură că în următorii ani, orașul Odobești va deveni un oraș cu adevărat european“ , a declarat primarul Daniel Nicolaș.

Plajă artificială pe malul râului Milcov

O altă parte inedită a acestui proiect este realizarea unei plaje artificiale pe malul râului Milcov de aproape 4 mii de metri pătrați, dar și amenajarea unei liziere pe care vor fi plantați salcâmi și tei. Totodată, zona va fi o oază verde cu gazon unde se vor planta trandafiri de diferite culori. Perimetrul va fi dotat cu bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat, cișmele, toalete ecologice, foișoare, căsuțe de camping și echipamente de joacă pentru copii.

Tot în cadrul acestui proiect vor fi modernizate următoarele străzi și alei pietonale: Drumul Comunal DC 135 (Strada Libertății); Strada Eremia Grigorescu; Strada Fundătura Cetățuia; Strada General Dragalina Tr. 1; Strada General Dragalina Tr. 2; Strada George Coșbuc; Strada Ghica Rafail; Strada Piața Libertății; Strada Teilor; Strada Viitorului; Aleea pietonală Barbu Lăutaru; Aleea pietonală Ghica Rafail; Aleea pietonală Obor; Aleea pietonală Libertății; Aleea pietonală Viticulturii. Valoarea totală a acestui proiect complex, respectiv observator astronomic, amenajare plajă artificială și reabilitare străzi este de 5 miloane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?