Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Niţu: Noul Cod Penal este mult mai dur decât vechiul cod


    Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat, joi, că deși în spațiul public s-a spus că noul Cod Penal este „raiul infractorilor”, acesta este „mult mai dur” decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici, precizând că noile coduri vin cu strategii europene. „Aparent, putem spune, cu privire la mai multe instituții, că ne-ar putea produce probleme, dar trebuie să nu uităm – și doresc ca și dumneavoastră să nu uitați acest lucru – că aceste coduri vin cu noi strategii și aceste coduri vin cu strategii și viziuni europene. Colegii noștri care au lucrat la aceste coduri de-a lungul timpului nu au inventat ei instituții, au studiat ce se întâmpla în statele Uniunii Europene și încercăm să ne adaptăm și noi la ce este în Europa. Dacă nouă ne place să mergem la Paris sau la Viena, trebuie să ajungem ca și justiția să fie ca la Paris și ca la Viena”, a spus Tiberiu Nițu, la finalul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
    Procurorul general al României a subliniat că vor fi găsite instrumente și măsuri prin care să se atingă scopul unei sancțiuni cu privire la o faptă prevăzută de legea penală. „Nu trebuie să fim închistați sau să ne sperie noul. (…) Am tot auzit în spațiul public: «Noul cod, raiul infractorilor». Nu este așa. Am publicat și pe site-ul Ministerului Public o notă de studiu prin care demonstrăm cu argumente juridice că nu este așa. Noul cod, la o analiză extrem de atentă, este mult mai dur decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici”, a spus procurorul șef al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
    Tiberiu Nițu a adăugat că sunt câteva elemente care sunt strâns legate între ele și care duc la această concluzie. „În caz de concurs și de recidivă, ești obligat ca judecător să dispui spor, ceea ce până acum nu exista. Să nu uităm că sunt cauze de întrerupere mult mai multe. Practic, orice act faci, întrerupe cursul prescripției. Înainte, doar dacă făceai acte ce trebuiau comunicate învinuitului, întrerupeau cursul prescripției. Să facem o analiză științifică a acestor coduri și vom vedea că ele sunt coduri europene, că sunt coduri care pot fi aplicate. Bineînțeles, există anumite neclarități”, a conchis Tiberiu Nițu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?