Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Înșelăciune prin metoda „Covid”, pedepsită cu peste 18 ani de închisoare; inculpatul avea deja o sentință de 17 ani

Pedeapsă de peste 18 ani de închisoare pentru un gălățean închis deja în penitenciar și care a fost judecat în Vrancea pentru înșelăciune prin metoda „Covid”. În vârstă de 40 de ani, acesta deja executa o sentință anterioară, astfel că pedeapsa aplicată în județul nostru s-a adăugat, rezultând nu mai puțin de 18 ani 7 luni şi 20 de zile închisoare. Totul, pentru 1.000 de lei, pentru că, dintre toate părțile vătămate pe care le-a contactat și cărora le-a cerut bani sub diverse pretexte, una singură a acceptat să îi dea această sumă. Faptele, potrivit rechizitoriului, au fost comise în perioada ianuarie – februarie 2021, când inculpatul, din penitenciar, a sunat nu mai puțin de cinci părți vătămate pretinzând că este o rudă apropiată, internată în spital, bolnavă de Covid 19.

Mai mult decât atât, prin schimbarea timbrului vocal, inculpatul pretindea că este medic și le spunea părților vătămate că va trimite un reprezentant al Casei de Sănătate pentru a ridica suma de bani, reprezentantul fiind cel de-al doilea inculpat, în vârstă de 30 de ani. Acesta din urmă s-a deplasat pentru a ridica suma de bani cu mașina unui al treilea inculpat, care în timpul anchetei a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. În total, inculpatul de 40 de ani a solicitat 5.000 euro, 12.500 euro, 35.000 lei și 14.000 euro, însă părțile vătămate și-au dat seama că ceva nu este în regulă și ulterior i-au sunat pe cei din familie care aparent aveau nevoie de acești bani pentru a fi tratați de Covid-19.

Ultima parte vătămată contactată a fost păcălită că vorbește la telefon cu nepotul său, care, în „scenariul” gălățeanului, era infectat cu virusul SARS-Cov-2 și i-a solicitat o sumă de bani pentru achiziționarea unui aparat de ventilație. Partea vătămată i-a spus celui în cauză că poate să-i dea doar 1.000 de lei, iar ulterior la domiciliul său a venit inculpatul de 30 de ani, care a ridicat banii. În timpul procesului, acesta a și fost cel care a despăgubit-o pe partea vătămată, pedeapsa acestuia fiind de închisoare cu suspendare.

1. (…) condamnă pe inculpatul (…), la 1 an şi 6 luni închisoare pentru înşelăciune în formă continuată (5 acte materiale). (…) adaugă pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare la pedeapsa de 17 ani 1 lună şi 20 de zile închisoare la care a fost condamnat inculpatul prin sentinţa penală a Tribunalului Constanţa, definitivă la data de 24.05.2021 prin neapelare, inculpatul urmând a executa, în total, pedeapsa de 18 ani 7 luni şi 20 de zile închisoare. (…) deduce din pedeapsa aplicată perioada executată în stare de reţinere, arest preventiv şi detenţie, de la data de 13.09.2013 la zi. 2. (…) condamnă pe inculpatul (…), la 6 luni închisoare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată (5 acte materiale, (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, (…) inculpatul va executa obligaţia „să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate”. (…) pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria municipiul Tecuci, județul Galaţi sau Şcoala Gimnazială „Elena Doamna” din municipiul Tecuci, județul Galaţi (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune). Constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv în perioada 11.03.2021 – 28.04.2021. (…) menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul (…) până la rămânerea definitivă a hotărârii sau până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 60 zile. Ia act că prejudiciul cauzat părţii civile (…) a fost achitat în totalitate de către inculpatul (…). Ia act că celelalte persoane vătămate nu s-au constituit părţi civile în cauză. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, se arată în sentința judecătoriei, care a fost atacată de unul dintre inculpați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?