Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO: Șefi în pandemie. Interviu cu juristul Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani

În spatele unei instituții cu 1.500 de salariați, așa cum este cazul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, se află un manager care a învățat că trebuie să pună pe primul loc omul, nu vraful de hârtii pe care-l are de verificat și semnat aproape în fiecare zi. Este vorba despre Constantin Mîndrilă. S-a născut în Câmpulung Moldovenesc, însă Vrancea este locul pe care, de foarte mulți ani, îl numește „acasă”. Constantin Mîndrilă spune că „primul loc de muncă a fost cu ziua, la coasă. Am muncit de mic pentru că aveam nevoie de bani. Tatăl meu a decedat când eram încă mici, așa că mamei i-a fost foarte greu cu noi. După liceu, am fugit efectiv la facultate, la Iași. Am cântat în Corul Catedralei Mitropolitane din Iași, iar cu banii pe care-i câștigam încercam să mă întrețin în facultate. După terminarea Facultății de Drept, câțiva ani mai târziu am absolvit și Facultatea de Știinte Economice. Au urmat trei mastere: master în Managementul Administrației Publice Locale, master în Managementul Serviciilor Publice și master în Managementul Serviciilor Medicale”.

Am considerat spitalul ca o a doua casă”

Constantin Mîndrilă se află la conducerea Spitalului Județean de Urgență Focșani de la începutul anului 2013, cu o pauză de aproape un an, în 2020. În toată această perioadă, cea mai mare unitate medicală din Vrancea a trecut prin ample lucrări de renovare și reabilitare. Managerul spune că n-ar fi reușit toate aceste lucruri dacă nu s-ar fi dedicat trup și suflet tuturor proiectelor și dacă nu ar fi avut alături oameni profesioniști. „Sunt la conducerea Spitalului Județean Focșani de la începutul anului 2013, cu o pauză de un an în 2020, revenind în martie 2021. În toți acești ani am muncit mult. Am considerat spitalul ca o a doua casă.

Am îmbunătățit tot ce am putut: de la achitarea datoriilor de miliarde, pe care le-am preluat odată cu spitalul, până la renovare completă, etaj cu etaj – renovare făcută cu fondurile proprii ale spitalului, însemnând: schimbare de instalații electrice, termice, sanitare, înlocuit geamuri, uși, linoleum medical, văruit, vopsit, igienizat, dotare cu mobilier nou spitalicesc, dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanță, înființarea unui bloc operator unic pe spital cu săli de operație și circuite moderne, atragerea de medici tineri, înființarea unor noi specialități medicale, transformarea unor compartimente în secții, renovarea, prin proiecte europene, a Secției TBC, a Ambulatorului integrat- Copii, modernizarea Serviciului de Sterilizare a spitalului la standarde europene, achiziționarea de stocatoare de oxigen și multe altele. Acum am ajuns cu renovările la subsolul spitalului, unde într-adevăr, înaintez puțin mai greu din cauza pandemiei, dar important este că lucrările nu stau în loc”, spune managerul Constantin Mîndrilă.

Cheia reușitei profesionale este credința în Dumnezeu și în propriile forțe, consideră Constantin Mîndrilă, iar pentru a face față cu brio tuturor provocărilor de la locul de muncă, managerul spune că nu și-a neglijat familia, pe care o consideră sursă de energie. „Ca manager al Spitalului Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani am întâmpinat multe provocari cărora, cred eu, le-am făcut față cu succes. Sunt tot timpul în priză, nu am cum altfel. Este o instituție mare, cu 1.500 de salariați, greu de manageriat, de o importanță vitală pentru oameni, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Sunt mulțumit că am făcut față cu brio cerințelor grele din valul patru al pandemiei.

Cred că un manager de spital nu trebuie să aibă doar cunoștințe economice, juridice, medicale și administrative, cred că, în primul rând, trebuie să fie o persoană deschisă spre colaborare și spre rezolvarea problemelor, să aibă receptivitate la nou, la orice sugestie pozitivă, dar mai presus de toate, să fie un om empatic, activ și de cuvânt. Cel mai important principiu după care mă ghidez în viață, și implicit în ceea ce fac, este credința în Dumnezeu. Totodată, încerc de fiecare dată să mă pun în locul celorlalți înainte de a spune sau a face ceva”, mai adaugă managerul Constantin Mîndrilă.

Ne pregătim și pentru valul cinci”

De aproximativ doi ani, România trece printr-o perioadă atipică provocată de pandemia de COVID-19, iar cel mai afectat pare a fi sistemul medical, îngenuncheat de numărul situațiilor de urgență și al cazurilor medicale. Constantin Mîndrilă este de părere că, „la momentul actual, sistemul sanitar din Romania este suprasolicitat, obosit și subfinanțat”. Pentru ca lucrurile să revină la normal, „este nevoie de o reformă amplă, care să pornească de la realitatea din teren, nu de la cea de pe hârtie. Reforma ar trebui să plece de la premisa că sănătatea nu este o cheltuială pentru salvarea prezentului, ci o investiție pentru construcția viitorului”, mai adaugă managerul. Cu toate că noul virus ne-a răpit unele libertăți, nu a reușit să ne „fure” speranța într-un viitor mai bun și mai sigur, conferit de angajații din sistemul medical.

Mulțumesc pe această cale tuturor colegilor din spital, medici, asistenți, infirmiere, îngrijitoare, personal TESA, alături de care, umăr la umăr, am ținut piept valului patru al pandemiei, cel mai agresiv de până acum. Tot împreună ne pregătim și pentru valul cinci, val anunțat de către Ministerul Sănătății începând cu luna ianuarie a anului 2022. Ne luptăm cu un inamic necunoscut, de la care nu știm la ce să ne aștepăm. Însă, ne rugăm la Dumnezeu să ne întărească atât fizic, cât și psihic să putem depăși cu bine aceste încercări”, spune managerul Constantin Mîndrilă.

Este pentru al doilea an consecutiv când petrecem sărbătorile de iarnă în condiții pandemice, însă acest lucru nu ar trebui să ne facă să uităm de magia acestei perioade. Respectând măsurile impuse de autorități în ceea ce privește prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ne putem bucura de sărbători în liniște. „Doresc vrâncenilor ceea ce îmi doresc și mie și familiei mele: să aibă grijă de sănătatea lor, să aibă liniște și bucurii! Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos să vă lumineze sufletele și casa. Să aveți parte de belșug și fericire!”, transmite managerul Constantin Mîndrilă.

Flash interviu:

Sport/sportiv/echipa favorită: „Nu e pasiunea mea, dar, dacă e să urmăresc ceva, urmăresc un meci de fotbal. Sunt sportiv ocazional. Țin întotdeauna cu România!

Prima mașină/mașina de vis: „Prima mașină a fost Dacia 1310. Îmi plac mașinile vechi. Îmi place atmosfera timpurilor trecute, când lumea era mai simplă, mai calmă și mai fericită. Mașina visurilor este Ford T Speedster. Cea mai frumoasă mi se pare cea fabricată în 1912”.

Puterea înseamnă: „Puterea este o constantă în lume, este un element care ne diferențiază ca indivizi. Să fii puternic înseamnă să poți vedea lucrurile prin prisma ta, în caz contrar, altcineva îți va impune ce să vezi. Pentru mine, puterea înseamnă de fapt capacitatea de a face alegeri conștiente și de a obține rezultatele pe care le doresc cel mai mult”.

Calitățile unui lider: „empatie, respect, inteligență, realism, optimism, cunoaștere, stăpânire de sine, integritate, vizionar”.

Timp liber: „familie, prieteni, natură”.

Suse de informații: „cărți, legislație, informare pe cale oficială, internet, presă”.

Cum începe și cum se termină o zi: „Începe la ora 06.00 cu o cafea și revista presei, și se termină seara târziu cu o cină liniștită în familie, când, în sfârșit, după o zi de alergătură și stres, reușesc să mă deconectez și să mă bucur de cei dragi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?