Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Elevii de la Colegiul Cotea vor s-o salveze pe Irina! Ajută-i și tu!

Irina Bratosin, în vârstă de 15 ani, elevă a Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea“ Focșani, se luptă cu o boală pentru care, în România, nu i se dă nicio șansă de vindecare, fie prin tratament, fie prin operație. Mama Irinei ne-a spus vineri că a fost văzută de foarte mulți medici din țară, însă toți au spus că e un caz foarte rar, ei nu au mai întâlnit așa ceva și că nu o pot ajuta. „Chiar miercuri, am fost la Institutul Național de Neurochirurgie și Boli Neurovasculare, la doctorul Marian Stroi, care a spus că nu a mai văzut așa ceva și nu mă poate cu ajuta cu absolut nimic. A spus că decât să moară la el pe masă, mai bine să meargă mai departe. E o tumoră ce îl depășește“.

Mama Irinei așteaptă vești bune de la Spitalul Monza din București (Brain Institute), de la doctorul Sergiu Stoica, ce a programat-o pe Irina marți pentru o consultație, după ce a văzut toate documentele medicale însă mai așteaptă rezultatul unui RMN făcut la institut. „Până acum, Irina nu are pus niciun diagnostic concret. De marți noaptea suntem cazați la o mănăstire în București, pentru că nu ne permitem să o ținem internată la Spitalul Monza. I-am făcut un alt RMN, de data aceasta cu substanță de contrast și sperăm să se vadă mult mai bine. După ce avem interpretarea, mediul Sergiu Stoica o să ne spună ce e de făcut. Dacă garantează șanse 50%, deja e greu, pentru că tumora va crește iar. Cu ce s-o fi hrănind, nu-mi dau seama. E foarte galopantă. După 8 septembrie, până acum, deja a crescut încă un chist și e posibil să mai crească“ .

Până acum, mama Irinei nu a primit nicio recomandare la un medic din afara țării. Toți medicii din România au îndemnat-o să meargă mai departe, însă fără să-i dea o recomandare. „Între timp, toate documentele medicale, o să le traduc în engleză și germană și poate o putem scoate în afară, pentru că aici se pare că nu i se dau șanse. Doar că nimeni, nimeni nu ne-a dat o recomandare pentru un spital din afară. Nu avem niciun nume, să știm unde, să știm la cine să ne ducem. Sunt nevoită să fac apel, poate mă poate ajuta cineva cu o recomandare“.

Irina are dureri puternice de cap, de oase, o doare fruntea și vede în ceață cu ochiul stâng. „O văd că se vaită mereu și nu știu cum să o ajut. Duminică o voi împărtăși, pentru că mi-a cerut să o duc“. Irina Bratosin mai are o soră, în anul II la facultate în București, și un frate de 19 ani. Părinții ei nu sunt angajați nicăieri și se descurcă foarte greu cu banii necesari analizelor și investigațiilor pe care Irina trebuie să le facă. „Soțul meu a mai fost plecat în Franța, dar acum e aici în țară. Nu avem niciun venit. Eu de 5 luni stau cu ea prin spitale și tare greu ne descurcăm cu banii, pentru că toate costă“.

Mama Irinei consideră că problemele au început încă din clasa a IV-a, de când micuța se văita că o doare capul și că nu vede bine cu ochiul stâng. „În clasa a V-a i-am luat ochelari de vedere, însă după 2 ani de purtare, i s-a spus că nu mai e nevoie să poarte ochelari, dar ea mereu îmi spunea că tot nu și-a revenit ochiul. În clasa a VIII-a, dormea foarte mult. Se culca obosită, se trezea obosită. Se plângea mereu că o doare capul și fruntea. Îi dădeam Nurofen, ca să o mai lase durerea. Am făcut electroencefalogramă, am făcut analize, dar erau bune. Acum 5 luni au apărut probleme mai grave, când a căzut și așa i-am făcut RMN. Mi s-a spus de la bun început că este ceva benign. Că inițial avea 3 chisturi, pe care toți oamenii le au, însă nu sunt dezvoltate, pe când la Irina s-au dezvoltat și plus de asta, s-au înmulțit, ajungând la șapte la număr. De la Iași, în urma RMN-ului, ni s-a spus că sunt benigne“.

Marga Croitoru, diriginta Irinei, ne-a declarat că știa de problema elevei de sănătate, pentru că i-o comunicase mama ei la început de an școlar. Spune despre Irina că la școală era un copil normal, doar că uneori se simțea rău și obosea. Diriginta Irinei, alături de elevii Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea“ , îi sunt alături, cu ce pot. Profesorii au strâns bani, iar elevii s-au mobilizat și merg peste tot prin școli să strângă bani pentru Irina, ca în momentul în care cineva va vrea să o opereze, ea să aibă banii pregătiți. „Mama Irinei m-a anunțat de problema ei de sănătate încă de la începutul anului școlar. Știu că a avut recomandare de la medic să stea liniștită acasă, însă a dorit să vină la școală. Copiii au fost foarte drăguți cu ea, au înțeles-o, au protejat-o. Uneori se simțea rău și obosea mai repede, însă nu era ceva de alertat, până la ultimul episod, când am chemat ambulanța pentru că situația ei depășea competența cabinetului școlar. Este un copil cu mare voință, cu mare dragoste de viață, veselă și fericită. Sora ei a terminat tot la școala noastră. Nu a fost eleva mea, însă știu de la colegi că a fost o elevă foarte bună.

În puținul timp pe care l-am avut să ne cunoaștem, mi-am făcut o impresie bună despre ea și despre familia ei. Irina are nevoie de sprijin financiar acum. Știu de la mama ei că a cheltuit până acum în jur de 4000 de euro numai pe analize și pe alte proceduri medicale. Pe mine m-au surprins plăcut copiii de la noi din școală, cât de mult s-au mobilizat pentru a o ajuta. Pentru vârsta lor, la 15 ani, este un gest extraordinar de frumos. Ei singuri s-au dus să adune bani, au făcut o chetă în liceu, vor să meargă și prin alte licee, au fost și la preot“, a transmis profesoara Marga Croitoru.

Directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea“ Focșani, Remus Paraschiv a spus că elevii s-au mobilizat să o ajute pe Irina prin diferite moduri, pentru a strânge banii necesari investigațiilor la care va mai fi supusă Irina. „Eu nu predau la clasa Irinei. Copiii știu că are o problemă de sănătate, drept urmare au inițiat niște acțiuni umanitare, pentru strângerea unor fonduri în școală și vor să meargă și în alte școli. Au luat legătura cu reprezentanții consiliilor elevilor și urmează ca săptămâna viitoare să meargă împreună cu consilierul educativ la câteva școli“, a spus Remus Paraschiv, directorul unității de învățământ unde Irina este elevă.

Pe pagina de Facebook a Irinei Bratosin, o prietenă a scris: „Hei, dragilor!Marți, 29.10.2019, in intervalul orar 10:00-16:00 în Colegiul Tehnic „Valeriu D.Cotea”, Focşani, se va ține un târg de vechituri în scopul strângerii de fonduri pentru cheltuielile necesare Irinei Bratosin, în vârsta de 15 ani, elevă a clasei a 9-a. Treaba este simplă: orice elev, atât al CTVDC, cât şi din alte licee/şcoli ale acestui oraş pot participa la eveniment, pentru a vinde, cumpăra sau dona. Puteți pune la vânzare haine, jucarii, cărți, accesorii, etc! Vă aşteptăm în număr cât mai mare!”.

Cei care vor să ajute pot dona în conturile:

CONT BANCAR ÎN LEI:

RO08BTRLRONCRT0301931801

CONT BANCAR ÎN EURO:

RO55BTRLEURCRT0301931801

BRATOSIN FLORIN

Documentele medicale puse la dispoziție de părinți pot fi văzute pe www.monitoruldevrancea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?