Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

FOTO: Ilie Roșu, un nou maraton cu drapelul României și cel al dacilor

Șase maratoniști – numărul participanților a fost limitat din cauza condițiilor impuse de pandemie – între care celebrul Ilie Roșu, locotenent colonelul în rezervă din Adjudu Vechi, au onorat a 10-a ediție a Maratonului Delta Dunarii, Sulina-CA Rosetti-Letea, ediția a zecea. Cursa care urma să aibă loc în Deltă, a fost mutată pe un traseu în zona Cabanei Himalaya din Râșnov. De ce Râșnov? Îmi spune Ilie Roșu, sufletul maratoanelor istorice din ciclul “Din dragoste pentru România și istoria ei”: ”Traseul de alergare dintre Sulina și Letea din Delta Dunării a devenit impracticabil din cauza ploilor. Am ales să desfășurăm maratonul în zona Râșnov, pe un traseu cunoscut nouă de la Maratonul zăpezii. Va fi și o cursă populară a Maratonului ce se desfășoară, prin grija profesorului Valentin Lavric la Sulina, în săptămâna 20 – 27 decembrie, cu start din fața Monumentul Eroilor Marinari jertfiți în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru apărarea Deltei Dunării și Eliberarea Basarabiei. Se va alerga un km. – 500 metri dus în direcția Navrom Delta și 500 metri întors – până în fața monumentului. 10 elevi de la Liceul Jean Bart vor lua startul. Aceștia vor primi tricouri, medalii și diplome. Va fi un omagiu adus eroilor marinari și eroilor maratoniști.

Urmând traseul de la Râșnov, alergătorii au ”conectat râurile și izvoarele Munților Bucegi cu apele curgătoare care se varsă în Dunăre și de aici, prin cele 3 brațe ale Dunării – Sfântul Gheorghe, Sulina și Chilia cu marea”, mi-a mai spus Ilie Roșu. La Râșnov, înainte de start, participanții au păstrat momente de reculegere pentru Eroii Marinari jertfiți în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru apărarea Deltei Dunării și Eliberarea Basarabi, în memoria maratoniștilor Mariana Bazavan, Gheorghe Mosion și Vasile Iordache care au alergat la Maratonul Delta Dunării, a profesorului antrenor Silviu Dumitrescu, ”fost antrenor, scriitor și deschizător de drumuri în atletismul românesc și a fostului primar al Comunei Adamclisi, Dorina Șerbănescu, care a fost sufletul Maratonului Dacia Pontica, Adamclisi, încheiat în Peștera Sfântul Andrei”.

După intonarea Imnului național, startul a fost dat din fața Monumentului Radiolocației. Purtând drapelele României și Uniunii Europene, steagul de Reprezentare al Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere si Recunoaștere “Dacia”, Steagul Comisiei Europene a Dunării și steagul Dacilor, maratoniștii au alergat în coloană și au încheiat cursa în 7:22:15. Cine au fost participanții la cursa de la Râșnov a maratonului Delta Dunării, Sulina-CA Rosetti-Letea: Victor Ilie din Brăila, 69 de ani, a alergat maratonul 316 din carieră; Cătălin-Doru Brăila, din Galați, 71 de ani, a alergat maratonul 91; Viorel Stan din Brăila, 46 de ani, a alergat maratonul 81; Constantin Donoș din Codlea, 51 de ani, a alergat maratonul 79; Neculai Simion din Bălteni, județul Buzău, 57 de ani a alergat primul său maraton; din Adjud, 61 de ani, a alergat maratonul 252 cu drapelul României și 92 cu steagul dacilor.

Admirabil și pilduitor ce fac acești români, în suflet cu iubirea pentru țară și istoria ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?