Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

După ce i-a durut în… vot de fosta Școală Comercială din Focșani, consilierii PNL și USR sunt interesați de cumpărarea unui vestiar!

Deciziile aleșilor locali PNL și USR din Consiliul Local Focșani, care de peste un an de mandat fac tot ceea ce îi ține forța majorității pentru a stopa proiectele și dezvoltarea municipiului, vin uneori cu idei fără cap și fără coadă, pentru a dovedi probabil că nu ard banii focșănenilor chiar degeaba în ședințe. Ultima idee: reunirea tuturor forțelor „binelui” pentru ca municipalitatea să intre cu orice preț în posesia unui vestiar de 108 de metri pătrați. Discuțiile au fost făcute în cadrul unui proiect în care se propunea aprobarea constituirii dreptului de superficie cu titlu oneros asupra unui teren de 252 mp, care aparține municipiului Focșani, în favoarea unei familii care a cumpărat pe acea suprafață de pământ o construcție. De fapt o anexă- vestiar, în suprafață de 108 mp. Imobilul respectiv este ridicat pe terenul primăriei, iar proprietarul făcuse o cerere către Primăria Focșani pentru a obține un drept de superficie, explicând că ar vrea să achite „toate obligațiile legale ce ar rezulta din folosirea acestui teren”, astfel că a fost inițiat un proiect de hotărâre, care a fost discutat joi, 16 decembrie.

Numai că aleșilor PNL și doamnei viceprimar USR li s-a părut că ceva nu miroase cum trebuie. De ce? Pentru că vestiarul respectiv, care a aparținut unui club sportiv privat, a fost cumpărat de o persoană fizică, la un preț de 1.000 de euro. Și, în opinia liberalilor, primăria nu ar avea decât de pierdut. În plus, și doamna Alexandra Tătaru a opinat că e mai sigur să nu se voteze proiectul (de parcă nu era decis deja în grupul comun de lucru PNL+USR=Love).

Ba chiar doamna Tătaru a mers atât de departe încât a spus că anticipează că, după ce proprietarul vestiarului va obține dreptul de superficie pe teren, va demola clădirea și își va construi… altceva. În plus, doamna cu soluții și, se știe, cu un număr „impresionant” de proiecte de când a convins focșănenii că e suficient de bună și de consilier, a spus că, dacă vestiarul va fi cumpărat de primărie, pe teren se va putea construi ulterior o Școală de Moașe. Posibil ca doamna să se fi dorit glumeață sau ceva în acest sens, dat fiind că, atunci când a refuzat cu obstinație să voteze pentru ca primăria să își exercite dreptul de preemțiune pentru cumpărarea fostei Școli Comerciale, discuția era că aici ar putea fi un stabiliment pentru o astfel de unitate de învățământ. Halal mandat, din bășcălie în bășcălie, fără realizări în afară de salarii, indemnizații și valuri de promisiuni nerealizate!

Într-adevăr, termenul „superficie” nu este tocmai uzitat și, deci, e mai mult necunoscut. Și ce facem noi când dăm peste un cuvânt al cărui înțeles nu îl cunoaștem? Încercăm să aflăm, vorba aceea, cine e și ce vrea această superficie de la noi. Bine, nu toți. Nici măcar distinsa doamnă viceprimar Alexandra Tătaru nu a făcut acest efort supraomenesc de a afla ce înseamnă superficie, în condițiile în care în trecut a studiat intens pentru două doctorate. Cum, e un mister. Greu o fi în prezent să cauți de unul singur pe „interneți”, fără să îți livreze cineva idei! De aceea a și opinat, înțeleaptă, că, în viziunea sa largă, proprietarii respectivului vestiar pot oricând să demoleze peste noapte construcția și să ridice cine știe ce alt imobil pe terenul pe care primăria îi acordă drept de superficie. Aceasta în condițiile în care, potrivit legii, titularul dreptului de superficie nu poate modifica structura construcţiei; o poate într-adevăr demola, dar cu obligaţia de a o reconstrui în forma iniţială.

Nu mai spunem că și în raportul atașat hotărârii, aflat în posesia consilierilor locali cu multe zile înainte de ședință, se arăta că „superficia este dreptul de a avea o construcție pe terenul altuia, deasupra ori în subsolul acelui teren, asupra căruia superficiarul dobândește un drept de folosință. Dreptul de superficie se poate constitui pe o durată de cel mult 99 de ani, titularul dreptului de superficie cu titlu oneros datorând o prestație anuală”.

Însă, de unde nu e… nici proiectul nu s-a votat, în ciuda explicațiilor care au fost oferite atât de primar, de aparatul de specialitate, ba chiar și de către consilierii social democrați: primăria urma să încaseze bani pe terenul respectiv! Concret, conform proiectului, dreptul de superficie cu titlu oneros urma să se acorde pe 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii – cu condiția ca durata să nu depășească 99 de ani, proprietarii clădirii urmând să achite municipalității 16.03 lei pe fiecare metru pătrat/ an. Voința Focșani a fost un club sportiv privat, imobilul a fost vândut de lichidator, nu am fost înștiințați. Ne-am trezit cu acest act de vânzare-cumpărare. Conform legii, este dreptul legal al domnului de a solicita dreptul de superficie, pentru a plăti pentru folosința domeniului public, a explicat primarul Cristi Valentin Misăilă.

Și, atunci când aripa majoritară a insistat pe ideea ca primăria să facă ceva să intre în posesia vestiarului, edilul a arătat că nu se opune, însă nu e chiar așa simplu. Primăria îi poate face o ofertă proprietarului pentru a cumpăra respectivul vestiar, însă, a punctat Misăilă, înainte trebuie să efectuată o expertiză și un raport de evaluare. Ulterior, aceea va fi suma maximă pe care o vom putea oferi. Mai mult decât atât, primarul a mai subliniat și că în jur sunt doar proprietăți private, iar primăria nu prea are cum să construiască ceva pe acea limbă de pământ, de aceea era mai profitabil să fie încasat un impozit, prin constituirea dreptului de superficie. Dar degeaba! Când n-ai cu cine, n-ai cu cine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?