Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

„Militaru a devenit militar”. Povestea unui tânăr focșănean, elev al Școlii Militare „Traian Vuia”

Militaru a devenit militar!”

Se spune că atunci când o ușă se închide, imediat se deschide o alta. Mulți dintre cunoscuții mei au spus că „eșecul” de a intra la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov nu se compară cu reușita accederii cursurilor la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”. Acum este momentul în care eu am cuvântul: chiar nu se compară! Pentru că aici mă simt ACASĂ.

Mă numesc Militaru Ioan – Stefan, sunt din Focșani, am 19 ani, iar pe data de 6 septembrie 2021, odată cu intrarea mea ca elev pe porțile unității, viața mea s-a schimbat. „Militaru a devenit militar!”. Știu cum sună. Am auzit de mai multe ori acest lucru. Totuși, nu am ales această profesie datorită numelui. Pasiunea pentru tot ce înseamnă aviație a venit pentru prima dată de la bunicul meu care a făcut stagiul militar obligatoriu demult, prin 1967, la parașutiști comando. Iar de aici a pornit totul…

Am aplicat pentru programul de formare a maiștrilor militari, specializarea Aeronave și Motoare de Aviație. Mereu am fost curios cum funcționează lucrurile și mai ales să înțeleg eu singur cum să le repar ca să funcționeze din nou, atunci când acestea se opresc.
De-a lungul anilor am obținut în total 12 medalii de aur și bronz și multe mențiuni la concursurile naționale și olimpiadele de limba și literatura română, matematică și engleză, istorie, informatică și religie ortodoxă. Am realizat că oricât de multe medalii sau diplome aș avea, acestea nu valorează nimic dacă nu am lângă mine persoanele potrivite. Aici, în această instituție, am găsit acele „persoane potrivite”. În aceste prime trei luni am învățat că totul trebuie să fie pus într-o anumită ordine și disciplină: de la aranjarea patului la prima oră a dimineții, a bocancilor și hainelor, până la propriile emoții, pentru că totul contribuie la formarea mea ca militar.

Practicarea înotului și a handbalului m-au ajutat în pregătirea mea fizică ca viitor cadru în Armata României, iar celelalte concursuri la care am participat în perioada mea de „civil” m-au ajutat în pregătirea mea de a deveni maistru motorist.
Se spune că timpul le rezolvă pe toate, iar acum, când mă uit în oglindă și văd persoana care am devenit, pot spune că sunt mândru. Sunt mândru că pot spune că sunt elev al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”!

Bunicul meu mi-a spus cândva că va putea părăsi liniștit această lume când „te voi vedea realizat, la casa ta, cu o soție și copii”. Din păcate, decesul său a făcut ca el să nu se mai poată bucura de aceste lucruri, dar sper că de acolo de unde este el acum, este fericit să vadă acest început al „realizării” mele în viață. Ca om, ca militar.

Sursa text/foto: lt. Laura Bașturea, Bogdan Pantilimon / Ministerul Apărării Naționale, România – www.mapn.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?