Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Dispute pe tema amplasării unor stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Crângul Petrești, la Bazinul de Înot din Focșani și la Mausoleul din Soveja

Consiliul Județean a aprobat joi documentația la faza Notă conceptuală și Temă de proiectare pentru proiectul „Amplasare și punere în funcțiune a 6 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în județul Vrancea”. Proiectul prevede instalarea unui număr de 6 stații de reîncărcare, cu minim 3 puncte de reîncărcare fiecare, astfel: 2 stații (SI și S2) amplasate în parcarea Zonei de agrement „Crâng Petrești”, sat Petrești, comuna Vînători; 2 stații (S3 și S4) amplasate în parcarea de la Bazinul de înot didactic, municipiul Focșani; 2 stații (S5 și S6) amplasate la parcarea Mausoleului Eroilor din Soveja, sat Dragosloveni, comuna Soveja. 

„Un raport al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) pentru primul trimestru din anul 2021 arată că segmentul vehiculelor electrificate a ajuns să reprezinte 12,2% din totalul înmatriculărilor de mașini noi. Potrivit datelor oficiale, 2.496 de mașini electrice și hibride au fost înmatriculate în perioada ianuarie-martie 2021, la nivel național. Dacă în perioada ianuarie-iulie 2018 se înmatriculau 2.212 de unități, în ianuarie-iulie 2021 cifra a ajuns la 7.024 de unități, în ultimii patru ani fiind înmatriculate peste 16.000 de mașini electrice si full hibrid“, se arată în nota conceptuală a acestui proiect de investiții. 

Consilierul județean PSD Cătălin Răducanu a solicitat informații privind criteriile care au stat la baza deciziei privind amplasarea acestor stații, dar și a numărului acestora, precizând că ar putea fi amplasate mult mai multe stații similare. „Din suma prevăzută pentru acest proiect, Consiliul Județean ar putea monta vreo 20 de stații. De ce s-a optat în prima fază doar pentru trei posturi a câte două stații de încărcare? O altă întrebare ar fi: care a fost considerentul pentru care s-au ales aceste trei locații? Am înțeles locația pentru Crângul Petrești, pentru Bazinul de înot, dar nu am înțeles pentru Soveja. Dacă s-a ales pe componenta turistică, mai indicată ar fi alte zone“, a susținut Cătălin Răducanu. 

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma a precizat că ghidul de finanțare pentru acest proiect prevede criterii cumulative, care au dus la identificarea acestor trei locații. „La Soveja, Consiliul Județean are un mausoleu, la Soveja tocmai am aprobat împreună Nota conceptuală privind modernizarea acelei stațiuni prin realizarea unei zone de agrement și ne-am gândit că este binevenită și această stație de reîncărcare. Bineînțeles că se pot depune câte stații dorim noi, dar cu respectarea criteriilor de selecție, care înseamnă și dreptul de proprietate. Aici, cu dreptul de proprietate este foarte delicat și trebuie să avem în vedere și asigurarea cheltuielilor legate de asigurarea utilităților. La momentul acesta, am identificat aceste trei zone care nu pot întâmpina probleme în ceea ce privește selecția. Ideal ar fi să aprobăm acest proiect pentru că oportunități vor mai apărea, dar până atunci trebuie să avem ceva concret pentru a nu ajunge în situația de a ne respinge proiectul pentru că nu respectă toate criteriile stabilite“, a susținut Cătălin Toma.  

Ulterior, PSD Vrancea a remis presei un comunicat în care afirmă că amplasarea unor stații de încărcare pentru mașini electrice trebuie să se facă acolo unde primează interesului cetățenilor județului. „Facem precizarea că în ghidul solicitantului pentru accesarea finanțării amplasării stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, suma maximă de accesat pentru un UAT Consiliu Județean este de 4.000.000 lei iar costul maxim pentru o stație nu poate depăși valoarea de 190.000 lei. Deci am fi putut amplasa mult mai multe stații de încărcare în județ. Am arătat că, tot în acest ghid, sunt precizate condițiile de proprietate asupra terenurilor pe care se intenționează amplasarea stațiilor, aici fiind vorba de carte funciară sau inventar public adoptat prin Hotărâre. Deci, terenurile aflate în proprietatea CJ Vrancea erau mai multe care puteau fi folosite în acest proiect. Am arătat că, de exemplu, amplasarea unei stații de încărcare în comuna Tulnici, sat Greșu, acolo unde CJ Vrancea are în proprietate un imobil și teren (limitrof drumului DN 2 D Focșani – Ojdula), ar fi mult mai benefică, ea putând fi folosită de turiștii care vin în Lepșa sau Greșu sau de cei care se află în tranzit (în Soveja nefiind atât de mulți turiști), am întrebat dacă nu trebuie amplasate stații de încărcare la fiecare mausoleu sau la alte obiective aflate în patrimoniul CJ Vrancea, dar răspunsul a fost același…“, se arată în comunicatul consilierilor județeni ai PSD Vrancea. 

Conform sursei citate, „consilierii PSD au propus suplimentarea numărului de stații și includerea altor locații în proiectul de hotărâre dar acest lucru a fost respins de către alianța PNL – ALDE – USR, majoritară în Consiliul Județean Vrancea. Am argumentat și am încercat să arătăm chiar cu ghidul solicitantului faptul că acest lucru este posibil dar ne-am lovit de un zid de refuzuri”.

Alte proiecte discutate în ședință

În cadrul ședinței ordinare de ieri au fost aprobate 42 de proiecte de hotărâre din care mai amintim: „Aprobarea documentației la faza Notă conceptuală şi Temă de proiectare pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de consolidare necesare pentru refacerea condițiilor de circulație pe DJ 205 L intre km 4+200 – km 5+700 in comuna Vrâncioaia, județul Vrancea”; „Aprobarea incheierii protocolului intre Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Siret si Unitatea Administrativ-Teritoriala Judetul Vrancea în scopul realizării obiectivului de investiţie  „Reabilitare pod din beton armat pe DJ 204 G, peste râul Putna, comuna Vulturu, sat Boțârlău, km. 16+550”; „Aprobarea depunerii proiectului „Sistem de management al calității și performanței implementat la nivelul Consiliului Județean Vrancea” spre finanțare prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020”; „Aprobarea  executiei bugetare la  data de 30.11.2021”;  „Vânzarea la licitație publică deschisă cu strigare a autoturismului marca Toyota, tip Land Cruiser an fabricație 2012, aparținând domeniului privat al U.A.T Județul Vrancea și aflat în dotarea parcului auto al Consiliului Județean Vrancea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?