Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

O, brad pufos! Globuri, îngeraşi şi coroniţe din lână, create de o bistriţeancă revenită din străinătate

Bradul de Crăciun cel plin de ace poate deveni unul pufos cu ajutorul creaţiilor din lână realizate de bistriţeanca Silvia Varga, care foloseşte o tehnică de împâslire prin care firele de lână netoarse sunt transformate în imagini şi chipuri, cu care decorează globuri, coroniţe sau îngeraşi. Lucrările sale sunt expuse spre vânzare la târgul de Crăciun din Bistriţa, organizat de primărie în colaborare cu Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud‟, la „Căsuţa cu flori, pensule şi alte vise colorate‟, iar delicateţea este cea care defineşte cel mai bine decoraţiunile realizate. Silvia Varga (58 ani) este la bază operator chimist, dar falimentul secţiei la care era angajată şi faptul că avea două fete de crescut au determinat-o să plece în străinătate. A muncit timp de aproape 12 ani în Italia, Austria, Germania, însă în urmă cu trei ani a decis că este momentul să se întoarcă definitiv acasă.

Pentru că de mică a învăţat să croşeteze şi să coasă, iar pictura i-a fost aproape de suflet, s-a hotărât să devină artizan autodidact. A învăţat să coasă la maşină, a urmărit tutoriale online pentru a învăţa cum să creeze bijuterii, mărţişoare şi alte decoraţiuni, a urmat cursuri despre prelucrarea porţelanului rece, iar apoi s-a înscris în Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud‟ şi a început să participe la toate târgurile organizate de aceasta. Pentru târgul de Crăciun din acest an, a învăţat o nouă tehnică, cea de împâslire a lânii, şi, cu ajutorul firelor de lână şi al acelor, a dat viaţă celor mai pufoase decoraţiuni pentru pomul de iarnă. Oricine le vede ar jura că sunt pictate. „Pe Youtube am descoperit nişte tutoriale despre împâslirea lânii şi am învăţat. Mi-am procurat materiale de pe Internet, o gamă variată. Am descoperit treptat că sunt mai multe feluri de lână. Cu cât este mai bogată paleta de culori, cu atât poţi să «pictezi» mai uşor, că este chiar ca o pictură. Pur şi simplu am aşezat pâsla, firele de lână în aşa fel încât am construit un peisaj, o imagine. Pentru globuri, se împinge firul de lână în interior cu acul‟, a explicat Silvia Varga pentru AGERPRES. Aşezate de mâinile creatoarei, firele de lână de pe globuri şi coroniţe redau peisaje de iarnă, scena Naşterii Domnului, păsări sau chiar clădiri simbol din municipiul Bistriţa – Biserica Evanghelică şi ansamblul Sugălete -, iar altele au fost transformate în îngeraşi albi şi roz, cu părul bălai.

Silvia Varga nu s-a oprit aici: a împodobit globuri de dimensiuni mari cu mărgele şi dantelă; pe altele, de sticlă, le-a vopsit în culori vii; a transformat un pumn de paste într-un brad, vopsit în alb şi decorat cu perle; a folosit un abajur şi o cutiuţă veche pentru crearea unui balon cu aer cald în miniatură; iar nucile, conurile de brad, becurile şi CD-urile uzate s-au dovedit extrem de utile pentru a crea alte decoraţiuni pentru brad, sub formă de om de zăpadă sau Moş Crăciun. Târgul de Crăciun de la Bistriţa, organizat în centrul istoric al municipiului, lângă Biserica Evanghelică, şi-a început activitatea în 5 decembrie, odată cu pornirea iluminatului festiv, şi va rămâne deschis până în data de 31 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?