Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Un bărbat a obținut daune de 250 mii euro de la o societate de asigurare, după ce a fost rănit grav într-un accident rutier

Un bărbat a obținut daune de 250.000 de euro de la o societate de asigurare, în urma unui accident rutier a cărui victimă a fost în urmă cu câțiva ani. Evenimentul rutier s-a produs în octombrie 2017 în afara localității Dumbrăveni și, chiar dacă bărbatul a introdus acțiune abia anul trecut, instanța i-a admis cererea. Inițial, suma acordată a fost mai mare – 300.000 de euro, Curtea de Apel Galați pronunțând în noiembrie anul acesta, hotărârea definitivă: Admite apelul formulat de apelanta (…) împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Vrancea. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că reduce cuantumul daunelor morale de la 300.000 de euro la 250.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. 

Bărbatul a explicat în instanță că despăgubirile materiale solicitate reprezentau atât suferința și trauma, cât și repercursiunile ireversibile ale vătămărilor suferite, dat fiind că situația sa de după accident este una extrem de gravă: nu mai vede cu ochiul stâng, iar cu ochiul drept abia distinge ce se întâmplă in jurul său. De altfel, din ce s-a reținut în motivarea hotărârii preluată pe rolii.ro, bărbatul a mai arătat și că medicul legist a concluzionat că este vorba despre o infirmitate fizică. În motivarea în fapt, arată că, la data de 08.10.2017, a fost implicat într-un accident de circulație, în sensul că autoturismul (…) condus de numitul (…), în afara localității Dumbrăveni, județul Vrancea, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum și a intrat în coliziune cu un autobuz, condus regulamentar. În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a sa și a conducătorului auto (…), care ulterior a decedat, și vătămarea corporală ușoară a conducătorului autobuzului. Inițial, datorită faptului că a căzut efectiv psihic și pe fondul faptului că nu l-a informat nimeni de posibilitatea de a fi despăgubit, nu a formulat acțiune în pretenții împotriva asigurătorului RCA al autoturimului condus de persoana vinovată, însă din fericire a aflat despre această posibilitate legală (…). Precizează că, în urma accidentului rutier s-a dechis dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, dosar în care s-a dispus clasarea cauzei față de conducătorul auto vinovat, având în vedere decesul acestuia, se arată în sursa citată. 

În instanță, societatea de asigurari a fost de acord în teorie cu solicitarea bărbatului, însă a precizat că acordarea daunelor morale ar trebui să aibă în vedere un cuantum rezonabil. Ba chiar a fost solicitată o expertiză pentru a se stabili dacă nu cumva bărbatul nu purta centura de siguranță și astfel ar avea partea sa de vină. Însă concluziile expertului au fost că deși nu se poate stabili cu certitudine dacă reclamantul purta centura de siguranță în momentul accidentului, cu certitudine vătămările corporale suferite se produceau și dacă purta sau nu centura de siguranță, deoarece vătămările corporale au fost determinate de comprimarea cabinei de la autoutilitară din momentul impactului cu autobuzul care circula din sens opus. Prin comprimarea cabinei de la autoutilitară, componentele avariate ale cabinei au venit peste conducătorul auto și peste reclamant și au determinat vătămările grave ale acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?