Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ciolacu: Se analizează 2-3 pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile; vor fi majorări de la 1 ianuarie

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat, duminică, după runda de negocieri cu PNL, că experţii analizează impactul bugetar pentru două-trei pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile şi că rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare. El a arătat, într-o declaraţie acordată presei la finalul discuţiilor cu reprezentanţii PNL, că simulările vizează un pachet integrat şi că sunt luate în calcul mai multe majorări de la 1 ianuarie. „Avem două-trei simulări şi aşteptăm impactul să fie calculat de Ministerul de Finanţe. Toate sunt de creştere. (…) Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe Muncă. (…) Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie. (…) Sunt două-trei variante şi în funcţie de impactul bugetar, fiindcă avem şi o construcţie a bugetului pe anul următor”, a spus Ciolacu.

El a subliniat că va exista o creştere a pensiilor. „Categoric va fi o creştere. Ne menţinem creşterea pe care o avem în cele zece măsuri. (…) Vom veni după următoarea şedinţă, după ce avem toate calculele pe impactul bugetar şi vă vom prezenta acest lucru. Cresc, nu scad. Vom veni exact cu procedura, să o înţeleagă toată lumea”, a spus el. Întrebat despre creşterea salariilor bugetarilor, liderul PSD a evitat să dea un răspuns, arătând că trebuie aşteptat ca rezultatele acestor simulări să fie prezentate. „Lăsaţi-ne să venim cu întregul pachet şi să îl prezentăm”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul interimar Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat că s-au agreat şi creşterile de pensii şi alocaţii, dar şi de investiţii. „Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile, şi investiţiile (…) Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creştere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite. Rămâne legea în vigoare (la alocaţii, n.r.), cu câteva modificări. Majorările – de la 1 ianuarie”, a afirmat liderul PNL. „Cota unică rămâne”, a mai spus Cîţu la finalul declaraţiei de la Palatul Parlamentului.

Preşedintele PSD a declarat duminică, la finalul negocierilor cu PNL, că preşedintele ţării este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze premierul şi că acestuia îi vor fi propuse două variante. Într-o declaraţie acordată presei, acesta a arătat că prima variantă va fi ocuparea prin rotaţie a funcţiei de premier de către preşedinţii celor două partide. El a arătat că a doua variantă ar putea fi cea conform căreia va fi stabilit un premier din rândul celor două partide. „Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante şi să stabilim. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze primul ministru. (…) Este varianta, prima – prin rotaţie, preşedinţii celor două partide. Vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte. (…) Eu aş dori ca fiecare să ne respectăm atribuţiile constituţionale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am”, a precizat Ciolacu.

Şi premierul interimar Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat, duminică, după o nouă rundă de negocieri PNL-PSD la Palatul Parlamentului, că se va merge la preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe variante de premier din partea celor două partide. „În ceea ce priveşte premierul, noi am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi le vom anunţa public (…) Decât să apară tot felul de informaţii pe surse, când avem o concluzie, vom prezenta”, a spus Cîţu, care a evitat să răspundă la întrebarea jurnaliştilor dacă şi el este una din variantele luate în calcul pentru funcţia de premier.

El a explicat că nu a fost stabilită o dată pentru întâlnirea cu preşedintele. „Încă nu avem o dată. Astăzi – mâine va trebui rezolvată problema premierului. Sunt mai multe variante de premier (…) Vom face o şedinţă la partid pentru a aproba forma finală a programului de guvernare. Noi am agreat că mâine va fi forma finală a programului de guvernare. După aceea urmează protocolul coaliţiei de guvernare”, a subliniat Cîţu.

„Luxul şi prostia de obicei se plătesc”

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate, arătând că aceasta ar urma să fie introdusă în legea bugetului şi că nu va afecta veniturile clasei medii. El a mai afirmat că „luxul şi prostia de obicei se plătesc”. „Este o discuţie pe această taxă. Noi o susţinem în continuare. Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. (…) Nu trebuie să îl definesc eu (luxul, n.r.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmează să stabilim aceste praguri – fiindcă toate lucrurile sunt legate – în funcţie de pachetul de muncă”, a arătat el, într-o declaraţie acordată presei.

Potrivit acestuia, taxa ar urma să fie introdusă în legea bugetului, care va fi dezbătută în luna decembrie, având aplicabilitate imediată după adoptare. „Nu a spus nimeni nici de maşini, nici de proprietăţi, nici de 120 de metri, nici de 50.000 de euro. Există active de lux în România şi noi considerăm că trebuie impozitate. Uitaţi-vă pe lege şi veţi vedea. Şi există venituri excepţionale. Dacă ajungi să câştigi din venituri excepţionale, pe persoană fizică, peste un milion de euro – vă dau un exemplu – e normal să existe o taxă de solidaritate. Este peste tot în lume”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social democrat a subliniat că este vorba despre o taxă modică, în contextul unei „discrepanţe imense” care există în societate. „Nu a vorbit nimeni de taxe noi. Vorbim de o taxă modică, pe care şi-o pot permite anumite persoane (…) fiindcă există o discrepanţă imensă în societate în momentul acesta şi nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din România. (…) Se vorbeşte foarte mult în România de cota unică. Dacă am putea lămuri în acest moment, care este cota unică din România, că eu nu mai identific foarte bine. 16 sau 10? E şi 10 e şi 16. Deci încercăm să facem o ordine în această abordare. Asta nu înseamnă că este o taxă nouă. Încercăm să echilibrăm această abordare”, a spus el.

Întrebat dacă se va schimba sistemul de impozitare, Ciolacu a răspuns că „nu”, însă a adăugat că introducerea impozitului pe venitul global (IVG) reprezintă o „provocare pentru orice guvernare” şi că va fi discutată în anii următori, 2022, 2023, proces în care ar putea fi consultaţi şi experţi străini.

„Introducerea IVG cred că este o provocare pentru orice guvernare şi o să o discutăm în anii următori, în anul 2022, 2023. Poate o să apelăm şi la experţii străini, fiindcă ea, totuşi, este aplicată în toată Europa. (…) Cred că, cu acele excepţii din Codul fiscal, la un moment va trebui să renunţăm şi să avem un sistem unic de impozitare, aşa cum este în toată Europa. Şi luxul este lux. După cum ştiţi şi dvs, şi ştiu şi eu, luxul şi prostia de obicei se plătesc”, a mai afirmat preşedintele PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?