Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Acuzații de presiuni politice la DSVSA Vrancea. Doctorul Doru Calistru a primit preaviz după ce a cerut plata salariilor restante

Directorul executiv adjunct al DSVSA Vranceea, Doru Calistru, acuză presiunile făcute de conducerea ANSVSA pentru a renunța la funcția de conducere. Inițial, i-au cerut raport de activitate pentru doi ani de zile, cu detalierea programului zilnic, apoi au vrut să îl detașeze la Maramureș, apoi la Gorj și, când această metodă nu a avut efect, l-au chemat în fața comisiei de disciplină pentru că a vorbit cu jurnaliștii despre presiunile la care a fost supus. Aceste măsuri considerate abuzive au fost anulate în instanță, Doru Calistru câștigând procesele cu ANSVSA și obținând inclusiv drepturile salariale restante. Bani care nu i-au fost însă plătiți niciodată. Iar când a trimis notificare de la executorul judecătoresc pentru plata acestor drepturi, conform hotărârilor judecătorești, a primit o notificare de preaviz prin care era anunțat că va fi eliberat din funcția de conducere.

Directorul Calistru consideră această acțiune încă o formă de presiune venită din partea conducerii ANSVSA pentru a-l determina să renunțe la funcție. După ce am depus notificare pentru plata drepturilor salariale, conform hotărârilor judecătorești, a doua zi am primit o notificare de preaviz. De doi ani sunt presiuni asupra mea pentru a demisiona din funcția de director executiv adjunct și au recurs la tot felul de metode pentru a încerca să mă convingă să renunț la funcția pe care o ocup. Oare cât timp mă va mai hărțui președintele Autorității, domnul Chioveanu?Au vrut să mă detașeze în Maramureș, în Gorj”, ne-a spus directorul Calistru, care a precizat că a depus inclusiv o plângere penală pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești care stabileau că trebuia să primească drepturile salariale restante.

Directorul executiv adjunct al DSVSA a precizat că a contestat în instanță inclusiv raportul de evaluare și punctajul acordat de președintele ANSVSA în acest an. Doru Calistru spune că evaluarea raportului de activitate a fost fictivă, notele fiind deja stabilite înainte de prezentarea raportului. „A fost o evaluare fictivă, notele erau deja date înainte de a prezenta raportul. Deja am contestat în instanță raportul de evaluare, iar primul termen este în luna noiembrie. Prin acțiunea deschisă în instanță contest modul în care s-a făcut evaluare și punctajul acordat de președintele ANSVSA. Sunt și alți colegi în țară care au recurs la această soluție și au obținut în instanță anularea raportului de evaluare”, a precizat directorul Calistru.

Doi ani de presiuni politice

Monitorul de Vrancea a relatat cazul directorului Doru Calistru și presiunile la care a fost supus din partea liberalilor. Inițial i-au cerut să plece singur din funcție, să își dea demisia altfel va fi detașat în alt județ. „Seria acțiunilor de hărțuire și intimidare a mea pentru a-mi da demisia din funcția de director executiv al DSVSA Vrancea a început în luna ianuarie, când chiar președintele Autorității Naționale mi-a spus că mă va detașa la Maramureș dacă nu eliberez această funcție. Sau, tot atunci, mi-a propus să plec de bună voie la o circumscripție din județ. Pentru că am refuzat să le fac jocurile, în luna februarie, ANSVSA a eliberat o adresă prin care îmi solicită un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2019-7 ianuarie 2020, detaliat pe zile și ore. O astfel de solicitare este unică în analele instituției, deoarece evaluările noastre se fac de ANSVSA unde am primit, an de an, calificativ «Foarte bine» și nu am avut reproșuri din punct de vedere profesional“, afirma doctorul Doru Calistru în martie 2020.

În noiembrie 2020, a fost sesizată Comisia de Disciplină de către președintele ANSVSA, Robert Chioveanu care nu neagă acuzațiile făcute de directorul Calistru. În schimb, printr-o interpretare proprie a noțiunii de interes public, directorului i se reproșează că ar fi dat publicității documente oficiale care nu erau destinate ca fiind de interes public, respectiv nu erau destinate publicului. Documentul pe care președintele ANSVSA ar fi dorit să îl țină ascuns este adresa prin care i s-a cerut directorului un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2018-7 ianuarie 2020, detaliat „pe zile și ore“. Însă folosirea Comisiei de Disciplină din cadrul ANSVSA a fost considerată nelegală deoarece Curtea Constituțională a stabilit anul trecut că „prevederile art.79 alin.5 din legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici sunt neconstituționale”. A urmat o altă încercare de detașare a directorului Calistru, de această dată la Gorj. Presiunile făcute de liberali pentru schimbarea directorului Doru Calistru de la DSVSA Vrancea au fost prezentate într-o scrisoare deschisă, transmisă de Federația Sindicală a Veterinarilor din România către premierul PNL Florin Cîțu și președintele României, Klaus Iohannis. Federația Sindicală a transmis o notă de protest către ANSVSA în care a acuzat acțiunile abuzive și distructive ale președintelui instituției, Robert Chioveanu. Scrisoarea deschisă, semnată de mai mulți oficiali din sectorul sanitar veterinar, prezenta o serie de acțiuni considerate represive și „executări” ale angajaților din domeniu. Sindicaliștii au acuzat că președintele ANSVSA se folosește de instituția „detașării” pentru „executarea” profesională a personalului din subordine. Iar atunci când persoanele vizate de aceste detașări contestă și obțin în justiție desființarea actelor administrative prin care le-au fost afectate drepturile, acestea sunt ulterior amenințate cu convocări la Comisia de Disciplină (transformată, de asemenea, în instrument de represiune) pentru diverse fapte imaginare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?