Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

PNL îl propune pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier

Nicolae Ciucă este propunerea impusă liberalilor de Klaus Iohannis și cu aceasta va merge PNL la consultările de la Cotroceni. Decizia fost luată miercuri seară, într-o întâlnire restrânsă a liderilor PNL cu președintele Klaus Iohannis la vila Lac și formalizată într-o ședință joi dimineată, de doar câteva minute, a Biroului Permanent Național al PNL. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Nicolae Ciucă va conduce un guvern minoritar cu sprijinul PSD în Parlament.

Potrivit surselor citate, liberalii sunt interesați de colaborarea cu PSD la nivel parlamentar iar guvernul condus de Nicoale Ciucă să fie unul minoritar. Deciziile au fost oficializate joi dimineață într-o ședință a Biroului Național Permanent care a durat doar câteva minute.
Miercuri seară, liderii PNL s-au întâlnit la Vila Lac cu președintele Klaus Iohannis și au discutat mai multe variante pentru nominalizarea candidatului PNL pentru postul de premier: Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Nicolae Ciucă a fost însă preferat de șeful statului pentru funcția de prim-ministru, fiind unul dintre fidelii șefului statului, mai scrie hotnews.ro.

Liderii PNL au votat joi dimineață în unanimitate pentru ca partidul să îl propună pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă drept premier, într-un guvern minoritar cu UDMR, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Președintele Klaus Iohannis este cel care l-a impus pe Nicolae Ciucă drept candidat al PNL într-o ședință desfășurată miercuri seară la Vila Lac cu conducerea PNL. În ciuda faptului că liderii PNL l-au propus pe Florin Cîțu drept candidat al partidului, președintele le-a cerut să demonstreze că au o majoritate guvernamentală în jurul șefului PNL. Odată ce liberalii au recunoscut faptul că nu există nici o posibilitate de a face o majoritate în jurul lui Cîțu, ei au acceptat soluția președintelui.

Votul pentru guvern minoritar deschide calea spre o colaborare parlamentară cu PSD, potrivit surselor citate.

La ora publicării articolului, liderii PSD sunt la rândul lor strânși într-o ședință în care discută dacă să sprijine sau nu guvernul minoritar al PNL, în schimbul direcționării de sume mari de bani către primarii și președinții de consilii județene ai PSD, mai scrie g4media.ro.

Conform AGERPRESpreşedintele Klaus Iohannis are joi, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş şi, în consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin 1 şi ale art. 103 alin 1 din Constituţia României, a convocat consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Conform programului anunţat, consultările vor începe la ora 11,00, cu Partidul Naţional Liberal. La ora 11,30 sunt aşteptaţi reprezentanţii Partidului Social Democrat şi la ora 12,00, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România. De la ora 12,30 vor fi consultări cu Uniunea Salvaţi România, la ora 13,00, cu Alianţa pentru Unirea Românilor, iar runda de consultări se va încheia la ora 13,30 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

*** Partidul Naţional Liberal a anunţat că îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?