Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Extinderea Amazon contribuie la sectorul IT din România

În ultimul deceniu, Amazon a devenit una dintre cele mai puternice, respectate și temute companii din domeniul tehnologiei și nu numai. Veniturile din activitatea sa principală, comerțul electronic, au crescut de șapte ori de la o bază deja masivă de 34,2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, în 2018 Amazon avea 49% din piața de comerț electronic din SUA, cifră care a crescut ulterior pe fondul pandemiei.

Compania care a început inițial ca o librărie online vinde acum produse electronice de larg consum, servicii de cloud computing și cele mai competitive servicii de livrare din lume. Acum, Amazon merge mai bine ca niciodată. În acest articol vom afla cum influențează dezvoltarea companiei Amazon sectorul IT din România.

Amazon contribuie la sectorul IT

Gigantul american de vânzare cu amănuntul online, Amazon, a investit puternic în Europa, creând 11.580 de locuri de muncă doar în 2018. Pe măsură ce Europa se îndreaptă tot mai mult spre comerț electronic, automatizare și digitalizare, Amazon va juca un rol cheie în remodelarea sectorului de retail. Dar este puțin probabil ca impactul său să se limiteze doar la comerțul cu amănuntul. Având în vedere dezvoltarea companiei Amazon, este o idee excelentă pentru investitori să cumpere acțiuni Amazon, dat fiind potențialul de creștere.

Piața europeană este o parte importantă a afacerii internaționale Amazon. Din 2010, compania și-a extins semnificativ prezența pe continent, investind în infrastructură, imobiliare, servicii și locuri de muncă. Între 2010 și 2018, Monitorul European de Restructurare (ERM) a înregistrat un total de 60 de cazuri naționale de restructurare în cadrul companiei în Europa, ceea ce a presupus crearea a 64.000 de locuri de muncă. 

Toate au fost cazuri de expansiune a afacerii și niciunul nu a dus la pierderea locurilor de muncă. În total, aproximativ 83.000 din cei 647.500 de angajați globali ai Amazonului își desfășoară activitatea în Europa în cele 40 de centre de îndeplinire ale companiei. În 2018, Germania a fost a doua cea mai mare piață a Amazonului, cu 19,88 miliarde USD (17,45 miliarde EUR) în venituri nete din vânzări, urmată de Marea Britanie, cu 14,52 miliarde USD (12,75 miliarde EUR).

Noua investiție Amazon crește în continuare sectorul IT din România

Amazon urmează să creeze 500 de noi locuri de muncă IT în România pe măsură ce își extinde operațiunile în țară.

La o săptămână după ce Amazon a lansat un magazin online în Polonia, prima sa incursiune în Europa emergentă, gigantul comerțului electronic a decis să se extindă. Așa cum probabil ne așteptam deja, este vorba despre operațiuni în țara noastră. 

Deși expansiunea Amazonului în țară nu cuprinde deschiderea unui magazin online, limitată la operațiunile back-end, aceasta reprezintă un impuls suplimentar pentru industria IT din România și talentul IT.

Amazon urmează să deschidă trei noi birouri în România în următorii trei ani, două în 2021 și altul în 2023, creând peste 500 de locuri de muncă și aducând numărul de angajați din țară la peste 3.000.

În orașul Iași, s-a deschis recent un nou birou Amazon. Acesta este primul care a găzduit departamentul de asistență pentru afaceri cu amănuntul, care se asigură că produsele Amazon și disponibilitatea acestora sunt optimizate pentru clienți și sprijină partenerii de vânzare și echipele de produse. 

Amazon a decis să își extindă operațiunile în România în 2005, când a deschis primul birou în țara noastră și a investit peste 100 de milioane de euro la nivel local de atunci. Amazon și Amazon Web Services au deja un birou în București, care găzduiește un centru de inginerie, dezvoltare tehnologică, soluții de vorbire și limbaj pentru Alexa, precum și testarea produselor Alexa. 

Concluzie

Amazon domină comerțul electronic și, prin achiziționarea Whole Foods și inițierea Amazon Go, Amazon este pe cale să schimbe retailul așa cum îl cunoaștem. Amazon aduce un impact pozitiv pe piața locurilor de muncă din industria IT din România. Odată cu sediile deschise, se formează, automat, mai multe locuri de muncă în această industrie înfloritoare. De asemenea, studiile arată că Amazon caută să angajeze 55.000 de angajați la nivel global pentru locuri de muncă corporative și roluri în robotică, cercetare și inginerie. Directorul executiv Andy Jassy a declarat că Amazon are nevoie de mai mult personal pentru a ține pasul cu extinderea departamentelor sale de retail, cloud computing și publicitate.

Amazon utilizează industria tradițională, ceea ce va face ca Amazon să fure o cotă de piață semnificativă de la concurenții săi tradiționali și va spori trecerea consumatorilor către cumpărăturile online cu acțiuni potrivite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?