Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Focșani. Investiție de 30 milioane euro în stația electrică de pe strada Militari

Consilierii locali au aprobat luni documentația PUZ referitoare la atragerea în intravilan a terenului pe care urmează să fie realizată o stație electrică de echilibrare. A fost nevoie de trei ședințe pentru ca reprezentanții PNL-USR din Consiliul Local Focșani să își dea seama că este vorba de o investiție importantă atât pentru municipalitate, prin taxele și impozitele colectate, dar și pentru sistemul energetic național. Până acum, la precedentele ședințe în care a fost propus proiectul de hotărâre referitor la această investiție, consilierii PNL-USR nu au participat la ședințele comisiei de specialitate unde trebuia emis avizul pentru această investiție. Fără acest aviz nu poate fi discutat niciun proiect de hotărâre.

Investiția în proiectul stației electrice din extravilanul Focșaniului va fi de circa 30 milioane euro. Reprezentanții firmei care a depus documenția pentru realizarea investiției au arătat că va fi practic o stație de echilibrare prin care se va asigura stabilitatea în exploatare a  Sistemului Energetic Național. Investiția de la Focșani a fost pregătită ținând cont de extinderea producției de energie electrice din surse fotovoltaice, eoliene. Proiectul prevede realizarea unei stații electrice pe un teren cu o suprafață de un hectar pentru care există un contract cu o persoană fizică din municipiu. Proiectul PUZ-ului prevede atragerea terenului în intravilan pentru construire centrală electrică – servicii de echilibrare SEN (capacitate 20MWel) pe strada Militari.

Pe terenul analizat se propune realizarea mai multor subzone: una unde va fi amplasată construcția, respectiv stația electrică și anexele de interes local și utilitate publică, o zonă cu spații verzi și o zonă destinată circulației pietonale și pentru parcarea autovehiculelor. „Structura sectorului energetic și evoluția sa previzionată arată că, în câțiva ani, în lipsa unor investiții semnificative de reînnoire a capacităților de generare aflate la sfârșitul duratei normale de viață, România își va baza producția de energie pe capacitățile hidroenergetice, resursele eoliene și fotovoltaice, fapt care va exercita o presiune și mai mare asupra Operatorului de Transport și de Sistem CNTEE Transelectrica SA în vederea asigurării siguranței și stabilității în exploatare a Sistemului Energetic Național”, se arată în regulamentul de urbanism al investiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?