Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Ședință pentru alocarea de bani către ENET! Primarul solicită ajutorul guvernului și cere directorilor de școli să folosească sisteme alternative de încălzire

Primarul Cristi Misăilă propune alocarea sumei de 1,3 milioane lei pentru subvenționarea energiei termice produse de ENET Focșani. Proiectul de hotărâre va fi discutat în ședința de îndată a Consiliului Local convocată pentru astăzi. Banii vor fi luați de la secțiunea de dezvoltare a bugetului local, capitolul „Locuințe, servicii și dezvoltare publică”, obiectivul de investiții „Documentații tehnico-economice obiective de investiții (Reabilitare str. Leopoldina Bălănuță)”. Prin această alocare de fonduri se asigură posibilitarea operatorului de energie termică să asigure livrarea de căldură în sistemul centralizat până la finele lunii octombrie. „Pentru a putea depăși momentul de dificultare în care se află operatorul, propun virarea de credite între capitolele bugetare ale bugetului local pe anul 2021 în sensul suplimentării cu 1.300 mii lei a prevederilor bugetare la capitolul Combustibili și energie pentru acordare subvenție pentru diferență de preț la energia termică livrată populației”, arată primarul Cristi Misăilă în referatul atașat proiectului de hotărâre. Cu acești bani se va permite acordarea în avans, pentru o cantitate de 9420 gigacalorii, a subvenției pentru diferența de preț la energia termică livrată populației.

Miercuri, primarul Cristi Misăilă a susținut o conferință de presă în care l-a avut alături pe directorul ENET, Manole Merchea.

Unitățile de învățământ din municipiul Focșani vor avea căldură în prima parte a zilei, potrivit noului program de furnizare a agentului termic de la ENET. Bineînțeles, alături de acestea, și toate apartamentele și instituțiile racordate la societatea de termoficare a municipiului reședință de județ, programul fiind de acum 05.00 – 10.00 pentru căldură și 18.00 – 21.00 pentru apa caldă. Anunțul a fost făcut miercuri de primarul Cristi Valentin Misăilă, în cadrul unei conferințe de presă. Și, indiferent cât de mult și-ar dori ENET și municipalitatea să poată oferi un program normal de furnizare a căldurii și apei calde, acest lucru nu este posibil, din mai multe motive, după cum a explicat edilul Focșaniului. Până în acest an, indiferent de situația în care s-a aflat ENET-ul, au fost găsite soluții, iar focșănenii nu au tremurat de frig.

Însă liberalizarea prețurilor a dat totul peste cap, liberalizare care a fost dublată de nepăsarea Guvernului PNL – USR. Pe scurt, municipalitatea a achitat în avans către ENET ceea ce se considera a fi subvenția necesară a acoperi nevoile până în luna decembrie. În schimb, dat fiind prețul crescut la gaze, suma acordată ajunge doar pentru a asigura necesarul pentru câteva săptămâni, luna aceasta. Societatea ENET a cumpărat gaze de la bursă, fiind nevoită să plătească un preț exorbitant. Și, pentru a continua furnizarea agentului termic după data de 20 – 25 octombrie, este nevoie de 2,3 milioane de lei. Din această sumă, ENET poate acoperi un milion, iar restul ar trebui să acopere municipalitatea. De unde, este greu de spus, în condițiile în care bani în fondul de rezervă nu mai sunt.

De subliniat că, indiferent cât vor unii să arate cu degetul strict către conducerea ENET și către primarul municipiului Focșani, nu doar noi suntem în această situație de „criză energetică” – așa cum a caracterizat-o Cristi Misăilă. Spre exemplu, în municipiul Bacău nu este furnizată deloc căldură, în vreme ce în București sunt cartiere întregi fără apă caldă sau căldură. Și, spre deosebire de alte UAT-uri, Focșaniul și-a achitat toate datoriile către furnizori, ba chiar, strict privind situația ENET, a plătit în avans subvenția. „Sistemul de încălzire centralizat oferă căldura și apa caldă pentru cel puțin 10.500 de apartamente și 237 de clădiri de aparțin instituțiilor publice – vorbim aici în special de licee, școli, grădinițe, Spitalul Județean, Căminul pentru persoane vârstnice și în general instituțiile extrem de vulnerabile. S-a ajuns într-o situație critică din mai multe motive, în primul rând din cauza creșterii prețurilor la gaze. Noi, Primăria Focșani, avem posibilitatea, conform legii, să sprijinim această societate (ENET – n.r.) doar acordând subvenția pentru încălzire. Deși s-au făcut nenumărate demersuri către Ministerul Energiei, către Agenția Națională de Reglementare a Energiei, prețul actual de referință pentru producția agentului termic și a apei calde este nerealist. Noi am aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local prețul de referință stabilit de ANRE de 400 de lei pe Gcal. Astăzi, conform prețului la care noi achiziționăm gazul, a ajuns să coste între 358 de lei pe MWh și s-a ajuns și la 700 de lei pe MWh, iar prețul de producție a crescut exponențial și a ajuns undeva la 650 de lei pe Gcal. Cu alte cuvinte, statul nu oferă nici măcar posibilitatea ca noi să venim în sprijinul ENET, să le acordăm această subvenție în avans. Am plătit 1,6 milioane de lei pentru tot sezonul rece din 2021, adică până în luna decembrie. Dar cu toate acestea, societatea nu face față valului de scumpiri la gaze și nu reușește să achiziționeze întreaga cantitate de gaze pentru a putea să producă la capacitate maximă agent termic și apă caldă. Noi în continuare susținem un preț plafonat al Gcal, care va fi facturat la sfârșitul acestei luni, adică 285 de lei cu tot cu TVA pe Gcal. Însă astăzi gigacaloria a ajuns la un preț de 650 de lei, iar noi suportăm doar diferența între 285 de lei și prețul reglementat de ANRE, de 400 de lei”, a explicat Cristi Misăilă, punctând că din acest motiv ENET merge acum pe o pierdere pe care, evident, nu și-o permite.

Primăria Focșani nu a primit vreun ban la rectificările bugetare, iar solicitările administrației locale către guvern au fost tratate cu dispreț de Executivul PNL – USR. Ultima adresă a fost trimisă chiar miercuri, în document fiind reluată toată „istoria” de până acum. În adresa transmisă către ministrul Dezvoltării se arată că, pentru depășirea sezonului rece, este nevoie de alocarea a 30,8 milioane lei din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021. „Sper ca măcar în al 12-lea ceas să se gândească la toți copiii, bătrânii și toți cetățenii care beneficiază de aceste servicii. Este inadmisibil să ajungem în situația să dăm apă caldă și căldură cu porția, cu program. În acest moment noi funcționăm doar la capacitate de 32,5%, cu un singur motor. Societatea ENET traversează o situație grea financiară, dar în anii precedenți am beneficiat de sprijinul guvernului. Guvernul PNL încă o dată dă dovadă de incompetență, de lipsă de dragoste față de români”, a atras atenția edilul.

Viceprimarul PNL a găsit „soluția”: toate unitățile de învățământ să se închidă!

Nu doar Guvernul PNL e total pe dinafara problemelor cu care ne confruntăm, ci și consilierii locali ai majorității, din Focșani. Spre exemplu, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu a găsit o „soluție”: vrea ca toate unitățile școlare să se închidă și cam asta e. Pentru a-și întări poziția și opinia, Dimitriu a purtat chiar o corespondență instituțională cu cel care îi uda florile în apartamentul ANL și care acum conduce Direcția de Sănătate Publică Vrancea. În rest, alte soluții nu a putut găsi și propune.

Primarul Cristi Misăilă a precizat însă că au fost făcute toate eforturile în sprijinul ENET: „Am avut în vedere, la momentul elaborării proiectului de buget pe anul 2021, sumele necesare pentru subvenția pentru anotimpul rece calculând la prețurile de la data de 10 mai. Din nefericire, din cauza multiplelor creșteri de prețuri și de cheltuieli la nivelul bugetului, suntem într-o situație în care de abia dacă reușim să asigurăm cheltuiele noastre de funcționare. Căutăm disperați soluții pentru a vedea de unde mai putem să mai scoatem niște bani, să facem economii pentru a putea să susținem măcar pentru această lună funcționarea. Dar fără o plafonare de prețuri nu vom putea să facem față jocurilor de pe piața energiei. Important este însă să avem sprijin de la guvern, pentru a trece peste această criză. Și în 2019 și în 2020 am avut o situație similară, și am primit bani de la guvern. De această dată, se pare că ei s-au gândit în primul rând cine să preia conducerea în partid, cine să preia conducerea în guvern și așa mai departe. Nu îi interesează soarta românilor. Și fac din nou apel să fim ascultați și să fim luați în seamă. Cetățenii au nevoie de apă caldă și căldură. Într-adevăr, sunt persoane care se încălzesc cu alte surse. O să spuneți că acea subvenție este suportată de toți, în detrimentul celor care au sisteme proprii de încălzire. Dar de aceste servicii de încălzire beneficiază copiii tuturor cetățenilor din municipiul Focșani, atunci când merg la școală, la grădiniță, la creșă. În plus, mai ales în această perioadă extrem de gravă, în pandemie, să nu ai căldură în spital este strigător la cer”.

Primarul Misăilă: Cer imperativ directorilor de școli să folosească și sisteme alternative de încălzire

Într-o postare pe pagina sa de facebook, primarul Cristi Misăilă demontează informațiile false privind interzicerea mijloacelor alternative de încălzire în unitățile de învățământ: „Avem o situație de criză! Cer imperativ directorilor de școli să folosească și sisteme alternative de încălzire! Am primit mai multe sesizări de la cetățeni și am constatat și că mass-media a preluat o informație falsă privind faptul că reprezentanți ai Primăriei Municipiului Focșani ar fi transmis directorilor de unități școlare să nu folosească aparate electrice de încălzire în clasele din grădinițe, școli sau licee. Este o diversiune tipică! NIMENI DIN PRIMĂRIE NU A TRANSMIS AȘA CEVA UNITĂȚILOR ȘCOLARE! NICI ÎN SCRIS ȘI NICI VERBAL! Personal, alături de toți colegii mei din Primăria Municipiului Focșani, întreprindem toate demersurile legale pentru a găsi soluții pentru rezolvarea acestei probleme! Cred că la acest efort comun TREBUIE să se ralieze și directorii unităților școlare, care sunt ordonatori de credite și au la dispoziție bugetele necesare pentru a gestiona și situații de criză! Alocările de fonduri către învățământ pot  susține astfel de cheltuieli! Mai multă responsabilitate și profesionalism din partea directorilor de școli este OBLIGATORIE! Comoditatea sau fuga de răspundere a unora dintre directorii de școli, numiți politic de PNL, nu trebuie să îi facă pe copiii noștri să sufere de frig!”

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?