Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO! 13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru susținerea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.

Marcată la 13 octombrie, începând cu anul 2009, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale promovează modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi pentru conştientizarea gestionării riscurilor cu care se confruntă.

Asigurarea unui nivel optim de informare și pregătire a cetăţenilor cu privire la tipurile şi caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul judeţului Vrancea (inundaţii, furtuni, secetă, înzăpeziri, cutremure, alunecări de teren etc.) şi a regulilor de comportare înainte, pe timpul şi după declanșarea acestora, constituie una dintre activitățile prioritare desfășurate de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny”, în scopul protejării vieţii, bunurilor şi mediului înconjurător.

În acest an, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost marcată  prin organizarea unui punct de informare preventivă în Piața ”Obor” din municipiul Focșani, unde colegii din cadrul Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților au distribuit broșuri și flyere referitoare la riscurile care decurg în urma unui seism, a alunecărilor de teren sau a inundațiilor, precum și cele din exploatarea sistemelor de încălzire cu defecţiuni sau din suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice.

Pentru că dezastrele naturale nu pot fi oprite, trebuie ca atât comunităţile, cât şi cetăţenii să fie pregătiţi pentru a le face faţă. Deoarece un comportament preventiv poate reduce substanţial din amploarea consecinţelor reamintim principalele norme specifice de comportament în cazul unor astfel de situaţii.

 

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE DEZASTRE:

  • rămâi calm!
  • ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;
  • nu da crezare zvonurilor, nu crea panică;
  • respectă indicaţiile autorităţilor.

SFATURI PRACTICE ÎN CAZ DE DEZASTRU:

  • dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi: stabiliţi din timp un loc de întâlnire; stabiliţi un sistem de comunicare;
  • toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un însemn cu date personale;
  • aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă: alimente în conserve pentru circa 3 zile; un radioreceptor cu baterii şi baterii de rezervă; lanternă şi baterii de rezervă; medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă; haine adecvate sezonului; obiecte personale de igienă.

Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţii omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

Alături de pompieri, personal din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Vrancea au desfășurat activități de prevenire a corupției, pentru promovarea integrității funcționarilor M.A.I.  precum și în scopul conștientizării personalului M.A.I. și a cetățenilor cu privire la consecințele implicării în fapte de corupție și importanța semnalării acestora, în cadrul campaniei M.A.I. etic, M.A.I. integru!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea, 13 octombrie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?