Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Sergent major Cristina Ionelia Anghel: „Jandarmeria m-a făcut mai ambițioasă și mult mai curajoasă‟

A crescut printre militari, prin prisma locului de muncă al mamei. Uneori, când se plimba prin curtea unității, micuța analiza cu atenție siluetele svelte ale militarilor visând cu ochii deschiși că, într-o zi, rolurile se vor inversa. I-ar fi plăcut să îmbrace și ea uniforma militară, însă viața a avut un alt plan, cel puțin pentru câtva timp. După ce a absolvit Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ din Focșani, Cristina Ionelia Anghel s-a înscris la Facultatea de Geografie din București, atrasă fiind de natură și de tot ce are mai frumos de oferit. În timpul studenției, tânăra focșăneancă a vizitat aproape întreaga țară, rămânând uimită de bogățiile pe care le avem. „La finalul liceului, am avut trei variante în ceea ce privește facultatea: jurnalism, limbi străine – specializare Italiană-Arabă și Geografie. Pentru că nu am reușit să mă sincronizez cu perioada de depunere a dosarelor, au picat primele două variante și am optat pentru Facultatea de Geografie, iar după terminarea licenței, am continuat cu masterul de Geomorfologie și cartografie cu elemente de cadastru. Am făcut practica pedagogică la Colegiul Național «Sfântul Sava» din București. Îmi plăcea să le împărtășesc elevilor din lucrurile pe care știam în viața de zi cu zi, dar și să le vorbesc despre alte materii, dezvoltându-le cultura generală. Le plăcea și-i antrena. Am predat la clasa a XI-a însă, pentru că profesoara a văzut că am abilități de comunicare cu elevii și că mă descurc, mi-a deschis cumva calea să predau și la celelalte clase‟, povestește Cristina Anghel.

„Am vrut să devin voluntar SMURD‟

Se spune că nimic nu este imposibil dacă muncești pentru visul tău. În timpul anului II de Master, mai exact în toamna anului 2019, Cristina Anghel a luat în calcul opțiunea de a deveni voluntar SMURD consultându-se și cu un unchi care a fost pompier. „Temporar, a picat această variantă, și asta pentru că am luat în considerare să plec în America prin programul «Work and Travel». M-am înscris, în mare parte achitasem absolut tot, trebuia doar să mai cumpăr biletul de avion, însă a venit pandemia. Știam angajatorul, luasem interviul cu cei din America, și am sperat până în luna mai a anului 2020 că voi reuși să plec în America. S-a suprapus titularizarea cu plecarea mea în America și, sperând că voi reuși să plec, nu mi-am mai dat titularizarea. Așa am pierdut cumva doi iepuri dintr-o lovitură. Însă nu regret pentru că în toamna lui 2020 am văzut pe Facebook un articol în care scria că se fac angajări la Jandarmerie‟, spune Cristina Anghel.

La jumătatea lunii decembrie, tânăra a semnat contractul cu Jandarmeria, devenind sergent major la Detașamentul 1 Mobil din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean  (IJJ) Vrancea. „Ca civil, recunosc că nu știam foarte multe lucruri despre jandarmi. Știam de miting, de meciurile de fotbal, unde au loc măsuri de asigurare, și cam atât. Cu toate că nu știam multe lucruri, nu mi-a fost frică să încerc. Îmi plac provocările, am un caracter puternic și fac față cu brio oricăror încercări. Am ales Jandarmeria cu gândul că voi putea îmbina cu succes acordarea primului-ajutor (ceea ce aș fi putut face dacă mergeam la SMURD), lucrul cu oamenii (ceea ce am învățat în timpul orelor de practică din timpul facultății) și aplicarea dreptății‟, explică tânăra.

Tactul, răbdarea, disciplina și pregătirea fizică sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un bun jandarm, consideră tânăra care în spatele unui zâmbet frumos și a unei gingășii feminine ascunde un caracter puternic. „Când vin la muncă, vin de drag, iar când plec de la muncă, plec cu ideea că azi am ajutat pe cineva, chiar și cu o banală indicație stradală. Îmi place ceea ce fac pentru că îmbin utilul cu plăcutul. O intervenție importantă la care am participat alături de colegii jandarmi s-a întâmplat într-o noapte când încă mai erau acele restricții cu intervalul orar. A fost găsită pe stradă o persoană de sex masculin care făcea scandal, asupra sa având un cuțit. Nu m-am pierdut cu firea, și am făcut față situației. Jandarmeria m-a făcut mai ambițioasă și mult mai curajoasă decât eram‟, consideră Cristina Anghel.

Fetița care a practicat dans sportiv în școala primară și gimnastică în clasa a I a devenit jandarmul care participă alături de jandarmii și polițiștii vrânceni la misiuni de căutare a persoanelor dispărute, misiuni de restabilire a liniștii și ordinii publice și nu numai. „Motto-ul după care mă ghidez în viață este: «Când nu mai ai vânt în pânze, trage de vâsle». Nimic nu este imposibil. Eu am terminat Facultatea de Geografie și am ajuns în Jandarmerie. Sunt un om care se adaptează foarte repede. Aș vrea ca peste 10, 15 ani să fiu aceeași Cristina care merge pe munte și care este aproape de oameni din postura de jandarm, însă cu ceva mai multă experiență decât acum‟, mai spune Cristina Anghel.

Îi dorim succes în activitate sergentului major Cristina Ionelia Anghel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?