Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734

Coronavirusul și subfinanțarea actului cultural, provocările instituțiilor culturale focșănene

Managerii Maria Murgoci și Sorin Francu au trecut fără probleme de evaluarea modului în care au condus, în 2019-2021, cele două instituții de cultură, Ansamblul Folcloric Profesionist „Țara Vrancei”, respectiv Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focşani. Primăria Focșani a anunțat că Maria Murgoci a obținut nota finală 9,66 iar directorul Sorin Francu nota 9,60. Evaluarea a cuprins analiza raportului de activitate, dar și un interviu în care a fost susținut raportul de activitate.

Rapoartele de activitate depuse de cei doi manageri arată provocările pe care le-au avut de înfruntat instituțiile de cultură în ultimii doi ani din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Concertele cu spectatori au fost înlocuite cu evenimente online, studiu individual, repetiții. La Ansamblul Folcloric Profesionist „Țara Vrancei” a fost remarcată o scădere de trei ori a numărului de spectatori, de la 250 mii estimați în 2019, un an cu multe concerte în țară și străinătate, la circa 83mii spectatori în 2020, din care 6500 în săli și aer liber, ceilalți fiind persoane care au interacționat în mediul online.„De la finele primului trimestru al anului 2020, Ansamblul folcloric „ȚARA VRANCEI”, la fel ca instituțiile de cultură din întreaga țară, a trebuit să respecte regulile impuse de pandemia de coronavirus. Aceasta a fost o situație nouă pentru fiecare dintre noi și a trebuit să ne oferim unii altora, înțelegere și răbdare. Dacă la începutul anului 2020 se conturau multe evenimente, unele chiar se suprapuneau în calendarul nostru, începând cu luna aprilie, spațiul a fost închis pentru public, ceea ce a determinat priorități noi și nevoia de reorganizare. Programele noastre artistice au fost înlocuite cu studiu individual și repetiții organizate pe compartimente, repetiții generale și evenimente online, dar și regândirea unei strategii pentru perioada următoare. Am reluat distribuirea pe rețelele de socializare a evenimentelor folclorice din anii trecuți, analizând cu atenție sporită derularea programelor, aducând îmbunătățiri acolo unde am considerat necesar, pentru evenimentele următoare. Regretăm că la cei 25 de ani ai Ansamblului folcloric ,,ȚARA VRANCEI”, împliniți în anul 2020, nu am reușit să prezentăm spectatorilor noștri manifestări de anvergură, din cauza acestei pandemii care ne-a afectat profund, fiind nevoiți să amânăm evenimentul. Pentru a nu se pierde nimic din zestrea folclorică pe care ne-am adunat-o în timp de 25 de ani cu multă dăruire și perseverență, ne-am propus continuarea înregistrărilor muzicale și coregrafice”, se arată în raportul de management depus de managerul Maria Murgoci.

O situație similară a fost la Teatrul Municipal, unde activitatea a fost întreruptă de restricțiile impuse prin starea de alertă, care nu a permis spectacolele de teatru în sală, iar cele din aer liber nu au fost posibile deoarece nu există un spaţiu, respectiv o amenajare gen grădină de vară, care să deţină un minim necesar tehnic în vederea realizării atmosferei cerută de spectacol. Managerul Sorin Francu a atras atenția asupra lipsei fondurilor pentru producția teatrală, fonduri care ar fi trebuit alocate de Consiliul Local. „În niciunul din aceşti trei ani ai perioadei de management analizate, ordonatorul principal de credite nu a acordat subvenţie pentru producţia teatrală în cuantumul solicitat. De asemenea, nu s-au alocat sumele necesare definitivării lucrărilor pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare de la ISU. Nu s-au alocat sumele pentru reabilitarea reţelelor termice şi de apă, a zugrăvelilor interioare, a tencuielilor exterioare şi, mai cu seamă, a acoperişului care, datorită trecerii timpului şi a intemperiilor a căpătat stricăciuni, manifestând breşe prin care apa de ploaie pătrunde în pod, riscându-se deteriorarea cupolei şi a picturii acesteia. Aş îndrăzni să-l citez aici pe Winston Churchill care – prezentându-i-se în cadrul şedinţei Guvernului bugetul anual (Regatul Unit fiind în plin al Doilea Război Mondial), având la cultură buget 0, finanţiştii scuzându-se “Suntem în război” , Churchill a replicat “Şi atunci pentru ce luptăm?!””, a subliniat managerul Sorin Francu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?