Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și FOTO! Bogdan Breană, licențiat în Terapia 3C, a inaugurat noua locație de la etajul 4 al magazinului Milcov din Focșani

Zi mare pentru kinetoterapeutul drd. Bogdan Breană, licențiat în Terapia 3C. Astăzi a fost inaugurată noua locație a Terapiei 3C Focșani la etajul 4 al Magazinului Milcov situat pe str. Republicii nr. 64. Pentru că astăzi s-a încheiat și primul stagiu tematic pentru terapeuții 3C din România, care a avut loc în Greșu, Vrancea, alături de Bogdan Breană a fost prezent Paul Constantin Cojocaru, fondatorul acestei terapii care „face minuni în rândul copiilor cu autism‟. „Terapia 3C a apărut în Focșani încă din anul 2018, când am început să ne desfășurăm activitatea în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 7 din Focșani și, pentru o perioadă, am reușit să ne ducem și la Râmnicu Sărat unde erau foarte mulți copii care aveau nevoie de această terapie. Ulterior, din cauza pandemiei, am trecut în regim online pentru că nu mai aveam acces în sălile de sport și nu mai aveam unde să ne desfășurăm activitatea.

Pe măsură ce timpul a trecut, și a venit toamna, a trebuit să găsim un alt spațiu, așa că am reușit să venim aici, în incinta magazinului Milcov din Focșani, unde a fost amenajată această sală. Tema sălii este «până când toate piesele se vor potrivi». Toate desenele sunt făcute de Cristina Diana Enache, un artist desăvârșit care a răspuns invitației mele și a reușit să dea o pată de culoare și un suflu de inspriație acestei săli. Povestea începe de la copilul ce suflă în păpădie, păpădia se metamorfozează în piesele de puzzle – simbolul autismului, pentru că Terapia 3C este o terapie special concepută pentru copiii cu tulburare de spectru autist. Pe măsură ce timpul trece, și copii accesează formele de terapie, aceștia reușesc să alcătuiască o fundație puternică, astfel încât să formeze un stâlp închegat, ca să poată urma procesul global de recuperare. Copilul trebuie să poată fi integrat în societate, și timpul său de răspuns să fie aproape egal cu cel al unui copil tipic. Terapia 3C este o terapie de grup în care părinții iau parte activă și-și ajută copiii să treacă peste toate dificultățile pe care le întâmpină, de aceea am simțit nevoia de a integra aportul părintelui și pe pereții sălii. Niciun copil nu stă pe viață în Terapia 3C, el își atinge potențialul maxim psihomotor până la sfârșitul terapiei și este pregătit pentru a începe un sport, astfel că noi, în sala aceasta, practicăm baschetul ‟, explică Bogdan Breană.

 

Terapia 3C: Conştientizare, Coordonare  și Concentrare

Terapia 3C, adresată  copiilor  cu TSA dar și cu sindroame genetice sau deficiențe psihomotorii, a fost brevetată la OSIM în 2014, devenind  marcă înregistrată. Este prima terapie psihomotorie pentru persoane cu autism, la nivel mondial, inventată de un român, pe numele său Paul Constantin Cojocaru, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ovidius‟ Constanța, instructor în arte marțiale Qwan Ki Do. Terapia 3C este recunoscută internaţional şi premiată de trei ori cu premiul I la Festivalul Mondial de Autism (ANCA) din Canada.  „Ne află astăzi aici pentru deschiderea oficială a sălii 3C a terapeutului Bogdan Breană, și ne bucurăm de acest eveniment. O întâmplare a făcut ca eu să mă întâlnesc cu acești copii, și în timp, a apărut Terapia 3C. La început știam ceea ce știa toată lumea, adică nimic.

În urmă cu 15 ani nu se știa aproape nimic despre autism, dar, pe cale empirică, lucrurile au evoluat și acum totul are o bază științifică. 3C înseamnă: conștientizare, coordonare și concetrare, sunt cele trei arii pe care le urmărim în recuperarea pshimotorie a copiilor cu autism. Terapia 3C este un pas premergător abordării unui sport individual pentru copiii cu autism. În momentul de față, Terapia 3C este recunoscută pe plan internațional, fiind deja premiată de trei ori la Festivalul Mondial de Autism. Am fost directorul Festivalului Mondial de Autism, iar acum sunt consilierul principal al festivalului. În țară avem terapeuți în aproape toate orașele. În momentul de față, Terapia 3C este implementată în România, Republica Moldova, Ucraina, și erau discuții foarte înaintate și pentru Franța, Luxembrug și Mexic‟, spune Paul Constantin Cojocaru. Potrivit acestuia, timpul în care rezultatele încep să apară diferă de la copil la copil, dar în general, acestea apar după minimum 3 luni, iar cele mai bune rezultate încep să se vadă după 6 luni de Terapie 3C.

Am învățat cel mai important lucru și anume că autismul nu are copii, ci copiii au autism. Cel mai important lucru ar fi să descoperim copiii, să descoperim potențialul lor de a deveni utili pentru ei și pentru societate și să nu abandonăm în niciun fel șansa pe care ei o au. Autismul este incapacitatea de a dispune conștient și voluntar de propria corporalitate, adică acești copii, care sunt afectați în formă severă, nu dispun conștient și voluntar, adică nu știu că au un corp, nu conștientizează potențialul de mișcare și nu pot îndeplini sarcini impuse. Dacă ai un copil căruia, în faza inițială a Terapiei 3C îi miști mâinile și picioarele, și în faza finală ajungi să îl poți integra într-un  club sportiv unde să abordeze un sport individual, este un lucru minunat. Îi sfătuiesc pe părinți să nu abandoneze în niciun fel recuperarea copiilor lor, pentru că șansele sunt foarte mari ca aceștia să fie integrați și recuperați‟, mai spune Paul Constantin Cojocaru.

 

„Evoluția a fost una neașteptat de bună‟

La eveniment au fost prezenți și câțiva părinți alături de copiii lor care s-au declarat mulțumiți de rezultatele pe care le-au obținut în decursul timpului. „Evoluția a fost una neașteptat de bună. Nu mă așteptam să facă aceste progrese pe motricitate, pentru că el, pe coordonare, stătea foarte prost. El nu putea să bată nici măcar mingea și, prin această terapie, a reușit să facă acest lucru. Cum, de altfel, a reușit să facă foarte multe lucruri. Este foarte încântat de prezența domnului Bogdan și de ceea ce face dânsul aici. Felicitări domnului Bogdan pentru ceea ce a făcut pentru copiii aceștia. Pentru noi, este o șansă în plus fiindcă am descoperit Terapia 3C‟,  a spus unul dintre părinții prezenți la eveniment.  La primul stagiu tematic pentru terapeuții 3C, care s-a desfășurat săptămâna aceasta la Greșu, au participat terapeuți din: București, Focșani, Brașov, Timișoara, Câmpina, Suceava, Târgoviște, Alba Iulia și Constanța.  „După terapie, copiii sunt integrați în grupe mixte, formate din copii tipici și copii cu probleme din spectrul autist, așa că pentru ei este o bună ocazie ca să se poată integra în societate, și-i ajută în continuare la școală.

Sper să fie cât mai mulți copii recuperați din partea lui Bogdan și din partea tuturor terapeuților‟, spune Ileana Daniela Anghel, terapeut 3C din București. Bogdan Breană a lucrat o perioadă de timp, și în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, iar la inaugurare au fost prezenți și câțiva reprezenați ai acestei instituții. „Sunt psiholog și lucrez de ceva timp cu copiii cu TSA. L-am întâlnit pe Bogdan în cadrul centrului de zi de recuperare al copiilor cu TSA din cadrul DGASPC Vrancea. Împreună am făcut o echipă extraordinară, el axându-se pe Terapia 3C, eu pe alt gen de terapii. Pasiunea pentru care a început să lucreze, l-a făcut să aibă și foarte multe rezultate, iar recunoașterea cred că este unanimă: Bogdan este un adevărat profesionist, și-l felicit pentru curaj, implicare și pasiune‟, a spus Lavinia Budescu, psiholog în cadrul DGASPC Vrancea.

Rezultatele obținute de Bogdan Breană au fost apreciate și de reprezenații Direcției de Asistență Socială (DAS) Focșani: „Pot să spun, indirect, despre rezultatele pe care le-au povestit părinții în vizitele periodice de monitorizare în ceea ce privește abilitățile pe care le-au dobândit copii respectivi în timp. Se pare că este o terapie care funcționează și este bine să fie încercată de cât mai multe persoane pentru că, până la urmă, funcționează diferit pentru fiecare copil în parte. Este bine că există și această șansă în plus pe o altă linie de recuperare pentru copiii din Municipiul Focșani. Este extraordinar pentru noi toți, specialiști, părinți și copii‟, a spus Alina Gârleanu.

Kinetoterapeutul focșănean Bogdan Breană le este recunoscător și reprezentanților magazinului Milcov din Focșani pentru faptul că, împreună, au reușit să vină în sprijinul copiilor cu nevoi speciale din Vrancea, prin amenajarea acestei săli de Terapie 3C. „Ziua asta nu este despre noi și Milcov, este despre Bogdan și acești copii minunați și terapia aceasta pe care am descoperit-o și eu relativ recent. Am un copil care a urmat această terapie și a ajuns acum la partea de baschet. Îi mulțumesc lui Bogdan pentru tot ceea ce face cu toți copiii. Ce am făcut la nivel de magazin, schimbările pe care le-am făcut pentru ca această sală să poată fi realizată în felul în care este acum, am făcut cu mare drag și cu maximă dorință ca acești copii să aibă un loc primitor în care să-și poată desfășura activitatea și în care să obțină maximul care se poate fi obținut prin această terapie‟, a spus Maria Nițu, reprezentant al magazinului Milcov Focșani.

Terapia 3C nu se află în contradicţie cu niciuna din terapiile utilizate în prezent în tratarea autismului. Terapia 3C nu substituie logopedia sau terapia comportamentală, care vizează deprinderea de abilităţi practice specifice, ci le vine în ajutor. Abordarea unui proces global de recuperare care include Terapia 3C optimizează rezultatele celorlalte terapii abordate de persoanele cu autism, scurtând perioada de recuperare şi crescând şansele ca persoana cu autism să devină productivă pentru ea şi pentru societate.

 

Mai multe informații despre Terapia 3C Focșani găsiți pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/terapia3cfocsani/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?