Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Mai puțini legumicultori înscriși în programul Tomata

Doar 96 de legumicultori vrânceni s-au înscris în programul Tomata din acest an. Este un număr mult mai mic față de anii anteriori, când erau înscriși chiar și 138 de producători de legume în programul de susținere a producției de legume în spații protejate. De vină este întârzierea de trei luni de zile cu care Programul de susținere a cultivatorilor de legume în spații protejate pentru acest an a fost aprobat de guvern, lăsând fără niciun sprijin legumicultorii care au crezut promisiunile liberalilor.

Din luna martie, când a fost promis acest ajutor de minimis pentru legumicultori, au trecut trei luni, până la 16 iunie când a fost aprobat în ședință de guvern un act normativ care stabilește condițiile care trebuie respectate de către legumicultori, bugetul alocat programului și culturile de legume care vor fi susținute. Mai mult, a fost redusă valoarea ajutorului de minimis pentru legumicultori, de la 3.000 la maxim 2.000 euro iar în acest an se aplică doar pentru legumele cultivate la toamnă și comercializate până la data de 2 decembrie. A fost redusă și suma alocată la nivel național pentru acest program, de la 50 milioane lei în 2019, la 30,7 milioane lei în 2021.

Pentru legumicultorii înscriși în acest program urmează verificările administrative. Potrivit APIA, pentru verificarea schemei de ajutor de minimis, dupădepunerea notificării cu 10 zile calendaristice înainte de începerea valorificării producției, se efectuează verificări pe teren privind existența suprafețelor și a culturilor declarate, iar reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene realizează evaluarea producției de legume înainte de recoltare. „Valorificarea producției se va efectua în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv”, se arată într-o informare APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?