Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Focșani. Asistenții personali nu-și primesc salariile, Electrica anunță că întrerupe curentul! PSD Vrancea și primarul Misăilă apelează la Cîțu să găsească soluția

 

Blocajul continuă la Focșani în lipsa unui buget pe anul în curs, iar problemele se acutizează, ba chiar unii factori, mai mult sau mai puțin politici, forțează lucrurile. Astăzi a fost o nouă încercare din partea primarului municipiului de a debloca situația, fiind convocată o ședință extraordinară cu un singur punct de ordinea de zi, vizând tocmai aprobarea bugetului, însă PNL-iștii nu s-au dezis de ceea ce pare a le fi nou crez, anume de a-și bate joc de o comunitate întreagă.

Proiectul nu a trecut, cei din PNL și USR PLUS abținându-se și părăsind sala după vot. Aceasta în ciuda faptului că la mapa proiectului propus spre aprobare astăzi de primarul Cristi Valentin Misăilă au fost atașate două documente: o adresă din partea asistenților personali, prin care consilierii sunt rugați să deblocheze bugetul pentru ca aceștia să își primească salariile, dar și o adresă din partea Electrica. În aceasta din urmă se arată că sunt interzise consumul și furnizarea de energie electrică fără încheierea contractului de furnizare. Întrucât Contractul de furnizare a energiei electrice, încheiat cu Primăria Municipiului Focșani, a încetat de drept la 30.06.2021, ne găsim în situația de a întrerupe alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum care fac obiectul Contractului”.

Practic o nouă amenințare la adresa primăriei, orchestrată politic, au atras atenția ulterior social democrații, în frunte cu primarul municipiului și cu președintele interimar al PSD Vrancea. Aceasta în condițiile în care, conform legii, pe starea de alertă nu pot fi întrerupte astfel de servicii. Politica inconștientă se transformă și se transferă în același timp într-o bătălie în care este acaparată întreaga structură de partid a PNL. Mai nou, Primăria Municipiului Focșani și primarul municipiului au fost înștiințați că urmează a li se sista furnizarea de energie electrică. Și nu vorbim doar de Primăria Municipiului Focșani, ci și de instituțiile subordonate, pentru că a expirat un contract de furnizare a energiei electrice. Nu înțelegem cum o instituție cu capital de stat, așa cum este Electrica, își poate permite să forțeze mâna primarului să voteze un buget ilegal și după aceea să aprobe, prin semnătura pe care o pune, un document, un contract care nu are angajament bugetar. Fără o sumă prevăzută nu poți să îți asumi responsabilitatea. (…) Cred că și Electrica Vrancea are o responsabilitate de a respecta legea, ordonanța 70/2020. Așa cum niciunui consumator casnic nu îi pot fi întrerupte utilitățile pe o astfel de perioadă de stare de alertă, cu atât mai puțin unui operator economic sau unei autorități locale, de care depind și vieți. (…) Dacă va face și cel mai mic gest de a duce la îndeplinire notificarea pe care a transmis-o primăriei, atunci este pasibil de infracțiunea de abuz în serviciu, a atras atenția deputatul Nicușor Halici în cadrul unei conferințe de presă.

Lucrurile s-au desfășurat rapid, a explicat primarul municipiului, care a fost pus în fața unui îndemn de a încălca legea, anume de a prelungi contractul de furnizare a energiei electrice și de a face plăți în lipsa unui buget valid.. Astăzi am primit o comunicare telefonică din partea directorului Electrica, că vor sista furnizarea energiei electrice. (…) Stau și mă întreb de ce oare unele persoane decidente din instituțiile publice sau societăți comerciale cu capital de stat răspund presiunilor politice făcute de unii care cred că au frâiele destinelor tuturor focșănenilor în mână și încalcă legea?, a întrebat primarul Misăilă, retoric. Totodată, edilul a făcut un apel și către premierul Florin Cîțu, care acum este și ministru al Finanțelor: Așa cum mi-a promis la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din data de 12 iulie, ar trebui să ne comunice în regim de urgență răspuns la întrebarea noastră: cum vom putea funcționa în perioada de suspendare a bugetului?”.

Ca premier este reprezentat de prefect în județ, ca ministru al Finanțelor este reprezentat de către Direcția Generală a Finanțelor Publice Vranea. Să îi lase pe specialiștii din aceste două instituții să îi dea soluția și el să își pună doar semnătura. Dar să îi lase pe ei. Pentru că eu știu soluțiile date de ei, dar nu convin politic nici premierului, nici ministrului de Finanțe, una și aceeași persoană, Florin Cîțu. Și de aceea nu își pune semnătura. Domnule ministru și domnule prim-ministru: nu vă mai bateți joc de focșăneni. Focșănenii au limita lor. O limită a bunului simț, care a fost depășită de mult timp, a punctat și deputatul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?